Atlétika
Nagy Marcell

Olimpia: A tokiói tízek – egyelőre...

Publikálva: 2021.06.16 Frissítve: 2021.06.16 MTK Budapest

Jelen állás szerint tíz sportoló képviseli klubunkat az ötkarikás játékokon, de a közeljövőben még változhat ez a szám.

2021. július 23-án kezdődnek a XXXII. nyári olimpiai játékok, amelyeknek ezúttal – 1964 után másodszor – Tokió ad otthont. Alig több, mint egy hónappal az ünnepélyes megnyitó előtt az MTK Budapest 10 sportolója mondhatja el magáról, hogy biztosan ott lesz a japán fővárosban.

Ami a teniszezőket illeti, mindhárom magyar induló klubunk versenyzője: Babos Tímea, Jani Réka és Fucsovics Márton képviseli a Magyarországot Tokióban.

Lássuk a küzdősportolókat! Klubunk kiváló karatékája, Hárspataki Gábor alig egy hete, júniusban kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra, ahol most először szerepel a programban a karate. Salim Omar május elején, Szófiában szerzett kvótát, miután alig egy hónappal korábban – ugyanott – megnyerte a taekwondo Európa-bajnokságot. Tóth Krisztián tulajdonképpen évek óta kvótát érő helyen áll a cselgáncsozók világranglistáján, de a hazai rendezésű világbajnokságon szerzett bronzérmével végképp bebiztosította helyét az olimpián.   

A sportok királynője sem marad MTK-s induló nélkül: Krizsán Xénia még 2019 tavaszán, Götzisben teljesítette az induláshoz szükséges szintet, így az ő szeme előtt már régóta Tokió lebeg, nem kellett sokat aggódnia a kvalifikáció miatt.

Pigniczki Fanni – Tóth Kriszhez és Hársihoz hasonlóan – a kvalifikációs időszak finisében, már júniusban kvalfikálta magát. Csakúgy, mint Salim Omarnak, Fanninak is Bulgária hozott szerencsét, igaz, ő Várnában biztosította be az olimpiai részvételét.

Klubunk kiváló kardozója, a 2017-es lipcsei világbajnokság aranyérmese, Szatmári András is ott lesz a páston Japánban, csapatban és egyéniben egyaránt. 

Az egyetlen MTK-s, aki csapatsportban képviseli Magyarországot Tokióban: Szöllősi-Zácsik Szandra. Klubunk kiváló balátlövője abszolút vezére volt az olimpiai kvalifikációt még márciusban bebiztosító magyar válogatottnak, és minden bizonnyal a Japán fővárosban is főszerep várhat rá.

A fentieken kívül klubunk távolugróját, dr. Nguyen Anasztáziát egy hajszál választja el a kvótától (A 32 lehetséges induló rangsorában pillanatnyilag 26. helyen áll. Egyéni csúcsa 6.77m, az olimpiai szint 6.82m. A szerk.), míg a kajakozó Kulifai Tamás, illetve a tornász Schermann Bianka jelenleg tartalékként várja az olimpiát.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!