Atlétika
Nemes Rita

Rg: valóra vált az álom – Pigniczki Fanni ott lesz Tokióban!

Publikálva: 2021.06.12 Frissítve: 2021.06.12 Ritmikus gimnasztika

Az MTK Budapest kiválósága, Pigniczki Fanni fenomenális Eb-szereplésének köszönhetően 21 év után újra lesz magyar ritmikus gimnasztikázó az olimpián.

Ezért küzdött, ezért túlórázott naponta, ezt akarta nagyon! Az MTK Budapest ritmikus gimnasztikázója, Pigniczki Fanni a várnai Európa-bajnokságon beteljesítette vágyát, és megérdemelten szerzett kvótát a tokiói olimpiára. Hogyne lett volna megérdemelt az a kvóta!? Hiszen a 2019-es világbajnokságon elért összesített rangsor alapján felállított kvalifikációs rangsorban, majd a világkupa-sorozatban is csupán egyetlen hely választotta el tőle, de sportolónk végig hitt benne, hogy ott lehet a japán fővárosban, és alázatosságának, valamint példaértékű szorgalmának Bulgáriában aratta le a gyümölcsét.

Fanni a nyomás ellenére is bravúrosan szerepelt a szőnyegen, a selejtezőből a tizedik helyen jutott a szombati top 24-es, összetett fináléba, melyben egyetlen kvóta kereste a gazdáját. Akinek már volt, az kiesett ebből a versenyből, akinek még nem volt, az meg akarta szerezni azt. Aki előzetesen a legnagyobb veszélyt jelentette a főként Deutsch-Lazsányi Erika és Gelle Noémi által felkészített, az első tizenkettes csoportba sorolt sportolónkra, az a román Andreea Verdes és a két spanyol, Polina Berezina, valamint Natalia Garcia volt. Fanni viszont minden eddiginél jobban bízott magában, higgadt maradt, és a szalag- (22.300), a karika- (24.550), a labda- (25.000), majd a buzogánygyakorlatára (25.400) is kiemelkedő pontszámot kapott. Ennek köszönhetően 97.250 ponttal a riválisait maga mögé utasítva az A csoport harmadik helyén zárt.

Aztán a következő B jelű csoportban még három versenyző pályázott a kvótára, de az eddigi eredményeiket ismerve már igencsak reménykedhettünk, sem a görög Eleni Kelaiditi, sem a macedón Rejhl Sztojanov, sem az észt Viktoria Bogdanova nem fog annyira megtáltosodni, hogy csodamód lepipálja Fannit. Csoda nem is történt, a trió pontszámai szépen sorban elmaradtak a Fanniéitól, és az sem varázslat, hogy a magyar versenyző kvalifikálta magát az olimpiára – egyszerűen ő a jobb.

– Még nem tudom felfogni! Még hihetetlen az egész! Amíg nem végeztem, addig semmilyen eredményt nem néztem, a buzogánygyakorlat után láttam meg, hogy első helyen állok a kvalifikációban. A második csoportot természetesen már figyeltük, és amikor a görög lány az első gyakorlatában kettő nagyobbat is rontott karikával, akkor már tudtuk, hogy nem fogja tudni behozni a hátrányát velem szemben. Bár a kvótát a mai napon lehetett megszerezni, pont most nem éreztem nyomást magamon. Mondhatnám, sikerült elengedni a tétet, és csak saját magamból szerettem volna kihozni a legtöbbet. A kvótáról nem beszéltünk előzetesen, nem is gondoltam rá. A cél az volt, hogy a legjobb tudásom szerint mutassam be a gyakorlatokat, és nagyon örülök, hogy ezt sikerült teljesítenem. A többi már nem rajtam múlott. Még nehezen jutok szóhoz, számos érzés kavarog bennem, de az biztos, hogy nagyon boldog vagyok! – nyilatkozta honlapunknak Fanni.

Deutsch-Lazsányi Erika szerint csodálatos, fantasztikus, bámulatos, hogy 21 év után ismét van magyar kvóta.

– Új sztár született itt Várnában, annyira örül mindenki Fanni kvótájának, nekem is felrobban a telefonom, a világ minden tájáról érkeznek a gratulációk. Azt gondolom, Fanni élete legjobb buzogány-, szalag- és labdagyakorlatát csinálta. Beérett az elmúlt 9 év sportpszichológiai és mentáltréningje ebben a négyszer másfél percben. Mindenekelőtt ez Fanni érdeme, aki 2015-ben az MTK Brüll Akadémián kezdte meg az edzést.

Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke kiemelte, elképesztően nagy dolog, hogy a tornasportban újabb kvótát szereztek.

Óiási gratuláció Fanninak, az edzőknek, a teljes stábnak, csodálatos, amit elértek. Mindenki nagyon akarta ezt a kvalifikációt – tette hozzá.

Ezzel az is eldőlt, hogy Fráter Viktória 2000-es sydney-i szereplése után újra szoríthatunk magyar ritmikus gimnasztikázónak az ötkarikás játékokon. Nem utolsósorban az Eb összetett fináléját Fanni végül az előkelő 10. helyen fejezte be. Az aranyérmes az orosz Arina Averina (109.100) lett a bolgár Borjana Kalejn (107.625), valamint a nővére, Dina Averina előtt (107.325).

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!