Keresés

Úszás

Mióta létezik úszósport? Amióta napvilágot látott az első félelmeit legyűrni képes ember. Már 1892-ben Deutsch Gyula fél mérföldön magyar bajnoki címet szerzett az MTK-nak. Korai visszavonulása után 13 évet kellett várni az győzelemre. Igaz, ekkor 5 bajnoki cím is született. Az 1904-ben kétszeres olimpiai bajnokká vált 190 centiméter magas Halmay Zoltán uralta a sprintszámokat. Hű társa volt az ugyancsak Saint Louisban ezüst- és bronzérmes Kiss Géza. Halmay Londonban még két ezüstérmet szerzett. A 4x200-as férfi gyorsváltóban szintén második helyen végzett a szakosztályból Munk Ferenc és Zachár Imre. Még pár évig tartott a lendület, de a húszas években már csak Páhok István folyamúszó bajnoki címei tartották felszínen a szakosztályt.

Fonyó Lili, Hódi László és Nagy Károly tizenegy bajnokságot nyert mű- és toronyugrásban, a harmincas években.

1945 után Schlenker Antal egykori válogatott úszó és vízilabdázó, vízilabda játékvezető alakította újjá a szakosztályt. Halmay szintű tehetséget nem sikerült kinevelnie, de Szathmáry Elemér Európa-bajnoki bronzéremig eljutott. 1958. december 31-én az egyesület elnöksége határozatot hozott a szakosztály szüneteltetéséről. 1962 az újraindulás éve: Pákh Miklós irányításával utánpótlásképző bázis alakult ki.

2011. június 01.-én alakult meg a Pannon Diadal 2011 Úszó és Vízilabda Sportegyesület. Alapvető célja a XVIII. kerület valamint a Vecsés-Gyáli Kistérség vonzáskörzete úszó- és vízilabdasportjának megteremtése és felvirágoztatása.

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!