Evezés

Jelentkezz itt: e-mail: szekely.balazs@mtk1888.hu, telefon: +36 70 409 3390 

A köznapi emberek között már évszázadok óta ott siklott az evezőscsónak, de az első sporthajókat gróf Széchenyi István hozta magával, és alapított „csolnakdát”. Harmadik évszázadát éli a szakosztály, hiszen 1895. április 13-án alapították a pesti Reform Kávéházban, és egy évvel később lépett be a honi szövetségbe. Barna János, Keller Béla, Lord Albert, Schey Ernő és Steiner Hugó voltak az ötletadók. A következő évben első versenyükön is részt vehettek. Első csónakházuk a Császár fürdő vonalában volt Duna EE néven. Meglehetősen önállóan folyt az életük, lazán kötődtek az MTK-hoz. 1914-ben már magyar bajnokokat tudtak felvonultatni, egypárosban Bánó Manó, kétpáros evezésben Erdélyi Jenő és Hornung Gyula révén. 1942. december 31-én demokratikus elvekre hivatkozva feloszlatták a szakosztályt, vagyonát elkobozták.
1947-ben indult újra az evezős élet. Rögtön Európa-bajnoki címet begyűjtve a Szendey Antal – Zsitnik Béla (Hitelbank) páros győzött Latinovits Szaniszló kormányos irányításával.
1948-ban a londoni olimpián ez a kettes Zimonyi Róbert kormányossal bronzérmet nyert. Ez volt a magyar evezős sport első olimpiai érme.

<!-- title -->

Az ötvenes évekig a szakosztály vegetált. Létesítménye az Újpesti-öböl végében, a Meder utcában működött. Ezidőtájt jött létre a női szakág, és kitartó, küzdelmes évek után 1972-ben kormányos négyesben országos bajnokságot nyert a Nagy Erzsébet kormányossal vezetett Borbély Magdolna – Papp Ágnes – Jungi Erzsébet – Frohner Ilona egység.
1950-ben alapították meg a Vörös Meteor evezős szakosztályát a Margitszigeten. A lelkes Mátyás Tibor irányításával 37 felnőtt országos bajnoki címet nyertek, valamint olimpiai és Európa-bajnoki helyezéseket értek el.
1975-ben az MTK fuzionált a Vörös Meteorral és a Vörös Meteor Csemege Sportkörrel. Létrejött az új egyesület MTK-Vörös Meteor S. K. elnevezéssel. Ennek használatába került a Meder utcai, a margitszigeti, a csepeli Gubacsi hídfői és a pesterzsébeti evezős ház. A Vörös Meteor Csemege úszóházát a Csemege Kereskedelmi Vállalat nem adta át az új egyesületnek.
1980-ban a Moszkvai Olimpiai Játékokon kétpárban a Langhoffer—Bata egység a hatodik helyet szerezte meg. Ekkor (1975-ben) igazolt az MTK-ba a korábbi világbajnoki ezüstérmes, Ambrus Mariann, aki több bajnoki címet nyert új egyesületében is.
1983-ban a férfi ifjúsági világbajnokságon kormányos nélküli négyesben a Szántó – Ferkel – Kunz – Czakó összetételű egység negyedik lett.
1985-ben a Brandenburgban rendezett női ifjúsági világbajnokságon kétpárevezősben a Punk – Piros páros ezüstérmet nyert.

A szakosztály szűkös létesítménygondjai ellenére a sportszakmai munka színvonala nemzetközi szinten folyt a felnőtt és ifjúsági szakágakban.
 A 2000-ben, Sydneyben rendezett olimpián a Haller Ákos – Pető Tibor (Vác) kétpárevezős egység ötödik helyezést ért el.

Az országos bajnokságokon számtalan MTK-VM sportoló nyerte el az első helyezést. Az MTK evezős szakosztályának kezdeményezésére – Dr. Harmath Zoltán és id. Zsitnik Béla szervező munkájának eredményeként – a Magyar Evezős Szövetség létrehozta az Evezős Veterán Bizottságot. Ezzel létre jött Magyarországon egy új mozgalom, amely az aktív sportot befejező evezősök tovább sportolásának lehetőségét biztosítja szervezett keretek között. A szakosztály tagjai 119 magyar bajnoki címet nyertek eleddig.

Az egyik legeredményesebb versenyzőnk Fiala Balázs, aki Tamás Bence, Csiszár Péter és Krepsics Péter társaságában ötödik lett a könnyűsúlyú négyesek világbajnoki döntőjében, a floridai Sarasota-Bradetonban, 2017 októberében.

2019 nyarán 14 aranyéremmel, 9 ezüstéremmel és 8 bronzéremmel zártuk az országos bajnokságot, ezzel a negyedik helyen végeztünk, így történelmünk legjobb szereplésének örülhettünk. Csak a Győr, a Csepel, illetve a Vác tudta megelőzni klubunkat a pontversenyben. A kitűnő eredményekhez nagyban hozzájárult Polivka Dóra remeklése, aki az egész hétvége legeredményesebb sportolója lett, de klubtársa, Krémer Eszter is kitett magáért.

2019-ben szakosztályunk az egyesületek rangsorában a nyolcadik helyen végzett. Ilyen jó szereplésre korábban még nem volt példa.

Szakosztályunk több, mint ötven igazolt sportolót készít fel a versenyekre. (2020 augusztusi adat)

Az eredmények mellett a szakosztály létesítménye és eszközei is fejlődtek, bővültek. Az evezős telep felújítási munkálatai 2015-ben kezdődtek meg egy hároméves periódus részeként, a cél a vízitelep sportolásra alkalmassá tétele volt. A telep felújítási munkáiban minden évben történt előrelépés. Az évek során felújításra került a tető, az edzői helyiség és a hangár. A létesítményben kialakításra került egy klubszoba és egy konyhasarok is. 2017-ben az öltözők, szerkények felújítása is megtörtént. Nagy változást jelentett, hogy elkészült a motorcsónak tároló, ami a motorosok mellett helyet biztosít a mentőmellények, a tartalék lapátok, a stéghordók és a szerszámok tárolására is.

A szakosztály eszközeit évről-évre, folyamatosan bővítettük egyesületi támogatásból és a 2017-ben létrehozott "A Holnap Hőse” alapítvány támogatásából. Az évek során tornatermi eszközöket, hajólapátokat és új hajókat vásároltunk. A szakosztály számára megvásárolt motorcsónak nagy segítséget jelent az edzések hatékonyságának növelésében. A versenyekre való utazáshoz elengedhetetlen hajószállító is megvásárlásra került.

Facebook

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!