Kézilabda
Anna Kekezovity

Kézilabda


Jelentkezz itt: e-mail: rutka.peter@mtk1888.hu, telefon: +36 70 366 6922

A kézilabda a dán Handboold, a német Handball és a cseh Hazena játékok édes gyermeke. Mindhárom lényege a labda kézzel való továbbítása volt. A Hazenát az 1890-es évek elején Szlovákiában játszották, az első szabályokat 1906-ban írták le. A Handbold (dánul: kézilabda) Holger Nielsen tanár újítása volt 1898-ban a labdarúgás ellensúlyozására. A német Handball (vagy Torball) 1915-ben egy német tornatanár, Max Heiden fejében fogant meg.

E három sportág alapelemeit gyúrta eggyé 1919-ben, Berlinben, Carl Schelenz professzor, s máris létrejött a mai kézilabda. 1925-re elterjedt a kontinensen (az első válogatott mérkőzést a németek és az osztrákok vívták), 1928-ra megalakult a Nemzetközi Amatőr Kézilabda Szövetség (International Amateur Handball Federation, IAHF), 1936-ban pedig bemutató sportágként az olimpián is debütált (a döntőben Németország 10-6-ra verte Ausztriát), Magyarország a 4. helyen végzett.

A férfiak első, 1938-as világbajnokságát (amelyet Németország nyert) tizenegy évvel később követte a hölgyek versengése. A nagypályás viadalon négy csapat indult Budapesten, s Magyarország veretlenül lett első: Ausztriát 7-2-re, Csehszlovákiát 4-1-re, Franciaországot pedig 7-3-ra győzte le az együttes.

A zord időjárási körülmények kirekesztésére, főként északi nyomásra, előtérbe került a kispályás-, majd teremjáték. 1965-ben már kispályán lett világbajnok a magyar válogatott. A diadal idején Török Bódog volt a szövetségi kapitány. A magyar kézilabda azóta is a világelit tagja.

1946-ban a Magyar Posztó női együttese már MTK színekben indult a bajnokságban, de a szakosztály csak négy ével később alakult meg a Kelenföldi Goldberger játékosaiból. 1955-ben és 1958-ban megnyerték a nagypályás bajnokságot. A kispályás csapat 1960-ban bajnoki címet szerezett, de néhány év múlva kiesett az első osztályból. 1967-ben visszakerült, de 1970-ben megszűnt.
A férfiak 1951-ben alakítottak szakosztályt, és a következő évben ezüstérmet szereztek a legjobbak között, de 1959-ben kiestek, és sokáig a második vonalban szerepeltek. A hetvenes évek közepén megszűnt a szakosztály.
Az MTK és a BSE fúziója után újra van NB I-es női csapata a klubnak, mely a 11. helyen végzett a 2013/14-es bajnokságban.

A 2014/15-ös bajnokságnak új edzővel (Horváth Attila) és 13 új játékossal vágott neki a csapat. Horváthot, 2015. április 9-én Golovin Vlagyimir váltotta, aki – 2018 júliusában – junior világbajnoki címet nyert a válogatottal, majd egy évvel később, irányításával a juniorok Győrben megnyerték az Európa-bajnokságot is.

A 2019/20-as szezonban női kézilabdacsapatunk a szakosztály történetének legjobb szereplését produkálta, igaz, a koronavírus-járvány miatt a történelemkönyvekből mindez kimarad. A küzdelmek lefújásának pillanatában Golovin Vlagyimir tanítványai a 7. helyen álltak a K&H ligában, a Magyar Kupa negyeddöntőjében pedig a Kisvárdai KC várt volna mieinkre. A csapat tagjai: Dakos Noémi, Dávid-Azari Fruzsina, Fekete Bozsana, Ferenczy Petra, Gerháth Fanni, Győri Barbara, Horváth Dóra, Juhász Eszter, Djurdjina Malovics, Mihálffy Adrienn, Pál Tamara, Sági Lili, Sallai Nikolett, Suba Sára, Szabados Gréta, Sziráki Boglárka, Szöllősi-Zácsik Szandra, Tóth Eszter, Zsiborás Luca.

A 2020/21-es szezonban a hatodik helyen végzett csapatunk a K&H ligában, ezzel a szakosztály története során először kiharcolta az európai kupaindulás jogát. A Magyar Kupában a végső győztes Győri Audi ETO KC elleni negyeddöntő jelentette a végállomást. A történelmi sikert elérő csapat tagjai: Bujdosó-Gerháth Fanni, Dakos Noémi, Dávid-Azari Fruzsina, Ferenczy Petra, Győri Barbara, Juhász Eszter, Marincsák Nikolett, Molnár Virág, Pál Tamara, Pelczéder Orsolya, Sallai Nikolett, Sári Barbara, Suba Sára, Szabados Gréta, Szekerczés Luca, Szöllősi-Zácsik Szandra.


Gyere hozzánk sportolni!
Jelentkezz itt: rutka.peter@mtk1888.hu

 

Facebook oldal

Támogatóink: 

 

 

 

 

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!