Karate
Hárspataki Gábor

Úszás: „A legfontosabb az utánpótlás-nevelés” – Seres Edwin

Publikálva: 2021.04.21 Frissítve: 2021.04.21 Úszás

Úszószakosztályunk újdonsült vezetőjével, Seres Edwinnel beszélgettünk kinevezéséről, a legnagyobb kihívásokról, a jövőről, céljairól.

– Mit jelent számodra, hogy te lettél az úszószakosztály vezetője?

– Óriási előrelépés a karrieremben, hogy mindössze 25 évesen betölthetem ezt a pozíciót. Rengeteget tanultam Tóth Ramontól, illetve számos híres edző mellett pallérozódtam, mint például Nagy József, aki Gyurta Danival dolgozott. Nagyon örülök a lehetőségnek, az egész csapatot jó ideje ismerem, tehát nincs nagy változás, a munka lesz több.

– Mennyire lesz nehéz összeegyeztetni az edzősködést és a szakosztályvezetői munkát?

– Eddig mindent megoldottunk, természetesen több feladatom van, de ezeket eddig sikerült elintézni. Könnyíti a helyzetet, hogy ma már a legtöbb dolgot online is el lehet intézni.

– Meglepett a lehetőség?

– Igen is, meg nem is. Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon megkaptam ezt a kinevezést, de már hosszú ideje itt dolgozom, tehát bízom benne, hogy megbirkózom a feladatokkal.

– Mi lesz a legnagyobb kihívás?

– Megtalálni a közös hangot a legidősebb korosztállyal, hiszen nem sokkal vagyok korosabb náluk. Nagyon fontos, hogy megmaradjon a közös tisztelet, a fegyelem, és hogy az edzések minősége és mennyisége is megfelelő legyen.

– Milyen korosztályokban vagyunk érdekeltek?

– Legfőképpen utánpótlásúszókkal dolgozunk, szinte minden korcsoportban. Jelenleg a 14-16 évesek között van a legnagyobb potenciál. Én az idősebb úszókért felelek, míg kollégám, Bencze Brenda a kisebbek edzéseit tartja. Összesen húsz fő tartozik hozzám és további húsz Brendához. Elképzelhető, hogy később még kisebbeknek is indítunk tanfolyamot.

– Mik a fő célok?

– A legfontosabb az utánpótlás-nevelés. Nagy potenciál van a gyermek és serdülő korcsoportban is, és szeretnénk, ha ifiként és felnőttként is szép eredményeket érnének el. Az utóbbi időben rengeteget fejlődtek a serdülők: Gábor Dávid például a ranglistán az ötödik – 100 méter gyorson –, pedig tavaly még csupán a negyvenedik helyen állt, de Munkácsy-Nagy Lívia is bontogatja szárnyait, már a felnőtt országos bajnokságon is szépen szerepelt. Kropkó Márta és Kropkó Márton is nálunk sportol, ők kiemelkedő triatlonisták. Rajtuk kívül számos olyan úszónk van, akik korosztályukban a legjobb tíz hely egyikét foglalják el a rangsorban.

– Milyen versenyeken indulunk a közeljövőben?

– Jön júniusban az ifjúsági országos bajnokság, majd a Budapest-bajnokság, utána a gyermek- és a serdülő ob – utóbbi kettő már nyár vége felé. Egyéni csúcsokkal és érmekkel szeretnék hazatérni ezekről a megmérettetésekről.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!