Bridzs

Jelentkezz itt: bridzs@mtk1888.hu, telefon: +36 70 366 5747

Az MTK és a bridzs közös története egészen az 1930-as évek elejéig nyúlik vissza, igaz, eleinte még a teniszszakosztály védnökölt a bridzsezők felett. A korabeli források szerint 1933-ban vált hivatalossá a klub és a sportág frigye, de már ekkor is a bridzs legnagyobbjai versenyeztek kék-fehér színekben: többek közt az Európa-bajnok Keleti Andor és Klór László, illetve a világbajnoki ezüstérmes Berger Aliz és Robitsek Rudolfné.   

Ugyan nem a legsikeresebb, de a szakosztály mindenképpen legismertebb játékosa nem más, mint Brüll Alfréd volt, aki maga is nagy szerelmese volt a bridzsnek. Az MTK legendás elnöke 1941-ben az árvízkárosultak megsegítésére rendezett jótékonysági csapatversenyen az Európa-bajnok Bokor Imrével párban vigaszdíjat nyert.  

A legnagyobb sikerüket 1936-ban érik klubunk bridzsezői, amikor második helyen végeznek az országos bajnokságon: csak az Európa-bajnokok sorát felvonultató Fészek előzi meg őket. A korabeli sajtó így írt róluk:
„Az MTK fiatal és szorgalmas játékosainak nagyszerű szereplése volt a bajnokság egyik kellemes meglepetése. Az Erdélyi-dr. Perl páros közös teljesítménye elsőrangú volt. Annál jobban megérdemli a dicséretet dr. Perl, mivel éppen a bajnokság ideje alatt tette le az ügyvédi vizsgát, ő most a bridzs Sárosija. Gárdos nemcsak mint kapitány és a csapattréning vezetője tűnt ki, de játéka és elsősorban licitje is komoly érték volt a csapat számára. Dr. Kuhn hallatlanul sokat fejlődött, ma már mesterklasszis. A csapat tartaléka, Politzer komoly, megbízható helyettes volt. A csapat egészen apró változtatásokkal játszotta a „négy ász rendszert”.”

Az MTK Család gyűjtése: Megjelent – már a sakk előtt – az első szellemi sport az MTK-ban.   
MTK–Ferencváros a bridzsasztalnál. Ami nem vicc, hanem valóság. 1932. december 10-én és 11-én rendezik a magyar sportegyesületek első országos bridzsversenyüket a szállodában. Felvonulnak a nagyegyletek és a kisegyletek.
a Lipótvárosi Társaskör párosversenyén 3. dr. Várkonyi István – Politzer Pál (MTK) 1933.11.19.
a Sportegyesületek Csapatbajnokságán 23 csapat indul, az MTK az elődöntőbe kerül 1933. 12.10.
a fővárosi bajnoki előmérkőzések alapján a II. osztályba kerül az MTK 1934
– a DSC párosversenyét nyeri dr. Várkonyi – Politzer (MTK) 1934
a fővárosi bajnokság II.o.-ban két csoportban folytak versenyek, egyiket az MTK nyeri, így a II.o. egyik bajnoka 1934
a Pátria Klub csapatversenyén 3. MTK (dr. Várkonyi, Politzer, Gárdos, dr. Hirsch, Hoffmann) 1934
a Sportegyesületek Csapatbajnokságán a legjobb 8 közé jut az MTK I. (Keleti, Klór, Várkonyi, Politzer, Gárdos) és az MTK II. (Perl Jenő dr., Kun Miklós dr., Weisz Tibor, Erdélyi Izsó) 1935
az első magyar női bajnokságon 7 csapat vett részt, köztük az MTK 1935
az 1935. évi országos csapatbajnokságra az MTK a 10 csapatos első osztályba nevez és annak első (nehéz) csoportjába kap besorolást, itt a Fészek ellen -114, az OMBC ellen -29, MAC ellen döntetlen, MAFC ellen győzelemmel csoportharmadikként végez
nyáron az MTK nagysikerű párosversenyt tartott, melyen Darvas Róbert Miklós Tiborral harmadik lett 1935
a Sportegyesületek Csapatbajnokságán két hölgycsapat indult az FTC és az MTK (Beregi Alice, Robitsek Rudolfné, Dömötör Mihályné és Tihanyi Lászlóné), MTK nyer és szép parti is fennmarad
az MTK az 1936. évi csapatbajnokságon a Fészek mögött 2. (5 gy., 3d., 1v.; +164p.), az Eb Fészek ellen döntetlent ért el. Az MTK fiatal és szorgalmas játékosainak nagyszerű szereplése volt a bajnokság egyik kellemes meglepetése. Az Erdélyi—dr. Perl pár közös teljesítménye elsőrangú volt. Annál jobban megérdemli a dicséretet dr. Perl, mivel éppen a bajnokság ideje alatt tette le az ügyvédi vizsgát, ö most a bridzs Sárosija. Gárdos nemcsak mint kapitány és a csapattréning vezetője tűnt ki, de játéka és elsősorban licitje is komoly érték volt a csapat számára. Dr. Kun hallatlanul sokat fejlődött, ma már mesterklasszis. A csapat tartaléka, Politzer komoly, megbízható helyettes volt. A csapat egészen apró változtatásokkal játszotta az. un. „négy ász rendszert”.
Kínos botrány volt az 0. M. Bridzsklubban is, a Stockholmba készülő magyar válogatott csapatnak az MTK játékosai ellen folytatott tréningje alkalmával. A válogatott csapat szimpatikus kapitánya, Korányi-Cohen Rafael, figyelve a játék menetét, kifogásolta, hogy Politzer Pál, az MTK csapat pihenő tagja, csapattársa mögé állva befolyást gyakorol a játékra. Ebből kifolyólag Korányi-Cohen és Politzer között szóváltás származott, mely annyira elmérgesedett, hogy Korányi-Cohen végül, mint a Bridzs Klub főtitkára, kiutasította Polítzert a Klubból, amire Politzer rárontott Korányi-Cohenre és inzultálta. A vad dulakodás folyamán egymást ütlegelték és csak Szigeti Pál és Jakabfi Dezső földbirtokosok közbelépésével sikerült a verekedőket szétválasztani. Az MTK játékosai nyomban távoztak, de a végszót ebben az ügyben természetesen a Bridzs Szövetség fogja kimondani. A lovagias ügyek száma ezzel ismét szaporodott. (1936)
az MTK villámversenyét az egyesület Erzsébet kőrúti(24?) helységében tartják 1936. december 12-13.-án
miután nem tartják elég erősnek az amerikaiak által összeállított partikat, feladványversenyt rendeznek Darvas Róbert és Lukács Pál szervezésében 1937. január 12.-én, melyen az erős európai országok élversenyzői is részt vesznek. A hazai etapon Észak helyén első Ottlik Géza, aki végül a külföldieket is megelőzi, Nyugat helyén Gárdos István (MTK).
1937. január 16-17.-én tartják meg a szakosztály villámversenyét a Brüll Alfréd vándorserlegért a vb-t társrendezője, Darvas Antal levezetésében, melyen az MTK csapatai a világnagyságokkal kiálló Fészek és OMBC csapatait is megelőzik: 1. MTK II. (Balogh, Friedmann, Hoffmann, Nádlerné, Róna, Weisz), 2. MTK I. (Csató, Erdélyi, Gárdos, dr. Kun, dr. Perl)
Az MTK két csapattal vesz részt a szövetség próbaversenyén, mely a világbajnokság megrendezésére való felkészülést szolgálja 1937 februárjában. A Darvas Róbert által vezetett verseny minden részletét dokumentálták, a második csapat (Nádlerné, Balogh, Csató, Róna, Weisz, Friedmann II) szinte minden számítás szerint győzött, megelőzve a válogatott mindkét csapatát, de az első csapat (Gárdos, dr. Friedmann, dr. Kun, dr. Perl, Erdélyi, Vándor) is az élmezőnyben végzett. Feljegyezték Gárdos István, csapatkapitány nyilatkozatát: Licitálási rendszerünk a 4 szan, kiegészítve a Herbert-konvencióval, kérdő licitekkel és a Stableyn-szabállyal. E rendszerekben még sohasem csalódtunk, 100%-ig megbízunk azoknak bölcsességében, akik ezeket alkották, és azt hisszük, hogy minden változtatás csak rontás volna. Mindamellett nem akarjuk a bridzset mechanizálni. A rendszer csak az alapot adja, de örömmel veszünk minden egyéni vállalkozást, ami sikerrel végződik. Szorgalmas munkával fejlesztjük bridzstudásunkat, ez az egyetlen cél, amely előttünk lebeg és nem a szereplés vágya.
Először vesz részt az MTK nemzetközi versenyen Ótátrafüreden, melyen a világ- és Európa-bajnokokkal felálló osztrákokkal is megvívnak. Csapatukba (Gárdos, Csató, Erdélyi, Vándor) a helyszínen Darvas Róbertet kooptálják és megnyerik a vigaszversenyt.
A világbajnokságra készülő magyar válogatott keret 80 leosztásos edzőmérkőzést játszik az MTK csapatával, az első félidő után szoros az eredmény.
Az MTK nyeri a legjobb egyesületnek kiírt kupát a Hétfői Napló párosversenyén a Gellért Szállóban, melyet a Darvas fivérek vezetnek le. (1937 október)
A tízcsapatos bajnokság első osztályában az MTK szoros ötödik, a harmadikkal azonos eredménnyel. Ferenczy György értékelése: Az MTK (Erdélyi, Gárdos, Wilheim, Kun dr., Perl dr., Friedmann) csapata, az eddigieknél gyengébben szerepelt. Az egyébként nagy kvalitású csapat sokszor játszott szürkén, de sok szépet is mutatott a bajnokság folyamán. A második csapat a másodosztályban az élmezőnyben végez.
Harmadik alkalommal tartják meg decemberben a népszerű villámcsapatversenyt a Brüll Alfréd vándorserlegért, melyen 8 leosztásokat játszanak. (1937), de még 1940-ben is 12 csapattal
az első ízben megtartott Magyar Kupa verseny országos döntőjébe kerül a Gárdos vezette MTK 1940-ben
az MTK visszalép az 1941. évi csapatbajnokság versenyeitől (nem kizárt, hogy az egyesület megszüntetése következtében, mely a profi szakosztályokra vonatkozóan már 1940-ben bekövetkezett)
- az OMBC jótékonysági csapatversenyén 1941.-ben vigaszdíjat nyer a Bokor Imre, Brüll Alfréd, Hegedűs Istvánné, Pór Andrásné, Keleti Oszkár összeállítású csapat.

Az MTK Budapest és a bridzs újkori története 2020. február 12-én kezdődött. Szakosztályunk jelenleg 78 taggal működik, de már most olyan tekintélyek versenyeznek kék-fehérben, mint az olimpiai bajnok Bárány György, a világbajnoki 5. helyezett Jalsovszky Janka, a sokszoros női válogatott nagymester, Mezei Katalin, vagy az ugyancsak válogatott kerettag, dr. Winkler Gábor.

2022 igen sikeres évünk volt, hiszen Fischer Brigitta világbajnoki arany, míg az Argay Zsolt-Kemény Márk párosunk korosztályos világbajnoki ezüstérmet nyert.

A szakosztály egyik legfőbb törekvése, hogy minél több fiatallal ismertesse meg a sportágat: a cél, hogy 2023 májusára legalább 40 iskolás korú gyermek, illetve fiatal erősítse az MTK Budapestet.

De nem csupán az ifjúság számára nyitott az ajtónk; a bridzs szinte minden korosztály számára egy jó lehetőség. Szakosztályunk taglétszáma növekszik, 2023 végére kívánjuk elérni a 100 főt, és nem állunk meg ott sem.


Program:
Minden csütörtökön 18:00-22:00 között játéknap
Pénteken 14:00-22:00 között ifiedzés

Helyszín: Récsei Center I. emelet (1146 Budapest Szabó József utca 6.

Facebook

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!