Kosárlabda női

<!-- title -->

Utánpótlásprogramunk támogatói:

 

 

 

 

 

Jelentkezz itt: e-mail: dorikosarlabda@gmail.com, telefon: +36 30 938 2226 

Az MTK egyik legsikeresebb tagjaként 1945-ben alakult meg a kosárlabda-szakosztály. Kemény Oszkár és Szabó István kezdeményezésére és szervezésével női és férfi csapat is létrejött. Már ekkor a későbbi sikeredző, Hercze Andor vezette a szakmai munkát. 1956-ra már a második bajnoki címet szerezte meg a „leánysereg”. Innen azonban hanyatlás következett: 1959-ben a bajnokság vége a 11. helyen találta a csapatot. A szakmai fordulat hegemóniát eredményezett; 1962-ben újra aranyérmet ünnepelhettek szurkolóink, 1966-ig pedig csak az MTK neve került a bajnoki serlegre. Egy év szünettel folytatódott a dicsőséges sorozat, és 1972-ig még négy bajnoki címet szereztek a szakosztály képviselői. Így a gárda mérlege 1962-től 1974-ig 9 arany-, két ezüst- és egy bronzérem. A csapatban olyan világklasszisok szerepeltek, mint Krizsánné Hegedüs Györgyi, Elekes Erzsébet, Pillingerné Renn Katalin, Kovács Kati, Keszei Ervinné, és a fiatalabb generációból Ujváriné Borbély Erzsébet, Horváth Erzsébet, valamint Nagy Mari. Kosarasaink a nemzetközi mezőnyben is megállták a helyüket; a BEK-ben a harmadik helyig jutottak.

A BSE-vel történő fúziónk mellett van egy harmadik ága is az MTK történetének. A BSE 1913-ban alakult, és 1950-ig ezen a néven is működött. 1951-től Budapesti Petőfi VTSK, majd 1955-től Budapesti Bástya VTSK néven működtek tovább. 1957-től Budapesti VTSK-ra egyszerűsödött a csapat neve, ami 1969-ig már nem is változott. (A VTSK a Városi Tanács SK rövidítése.) A Közalkalmazottak SE 1945-ben alakult. 1951-től Budapesti Petőfi néven jegyezték, 1953-ban már Budapesti Petőfi Tervhivatalként ismerték őket, ami 1955-től változott Budapesti Bástya Tervhivatalra. 1955-től ismét Budapesti Petőfi lett a csapat neve, 1970-ben pedig BSE néven egyesült a Petőfi és a VTSK.

Érdekesség, hogy női kosárlabdában 1953 és 1963 között két szezon kivételével minden évben az MTK jogelőd egyesületei foglalták el a dobogó mindhárom fokát, sőt többször a negyedik helyet is. További nyolc alkalommal végeztek elődeink az első és második helyen.

‘73-ban és ‘74-ben ezüstérmet szereztek, ekkor jött a fúzió a Vörös Meteorral – az ezüstérmes és a hatodik helyezett egyesült. Bombaerős csapat volt, a kispadon is válogatott játékosok ültek, de 1975 és 1988 között egyetlen bajnoki címet sem sikerült szerezni. 1978. május 21-én korszerű csarnokot kapott az egyesület. Ebben az időszakban négyszer a második helyen végeztek, szereztek két bronzérmet is, és ötödik helynél lejjebb egyszer sem adta a csapat. Ráadásul remek játékosállomány volt, kitűnő utánpótlással. Újvári Nyuszi, Makai Márta, Torma Erika, Szabó Éva, Beloberk Éva, Horváth Erzsi, Kárász Jutka és Nagy Mari a világ szinte bármely élcsapatába befért volna, követőik, Benjamin Gabi, Kelemen Ilona, Zsidai Szilvi, Meskó Bea és Gerencsér Zsuzsi szintén remek játékosok voltak. 1989-ben és 1991-ben újfent magyar bajnok lett a klub, 1990-ben és 1993-ban pedig ezüstérmes. Az 1996-os 7. helyezés után megszűntették a szakosztályt.

Napjainkban a szakosztály munkájáért a sok százszoros magyar válogatott játékos, a BSE egykori centere, Nagy Dóra szakosztály-igazgató felel. Együttesünk 2019-ben szerződést kötött a Testnevelési Egyetemmel, így a női kosárlabda NB I A-csoportjában TFSE-MTK Budapest néven, az amatőr NB I Piros-csoportjában pedig MTK Budapest néven indul.

Gyere hozzánk sportolni!
Az MTK kosárlabdacsarnok címe: Budapest XII. Acsády Ignác utca 3. (Bejárat a Maros utca felől)

PÁLYARENDSZABÁLYOK / GROUND RULES AND REGULATIONS / SPIELSTÄTTE-REGELN UND VORSCHRIFTEN

Facebook oldal

 

 
Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!