Karate
Hárspataki Gábor

Karate

Jelentkezz itt: e-mail: szegedi.dome@mtk1888.hu, vagy itt: andrasviragkarate@gmail.com, vagy telefonon: +36 30 662 7996.

A karate-do indiai-kínai fejlődéstörténetű, okinavai eredetű pusztakezes harci művészet. A karate szülőföldje, a Ryukyu szigetcsoporthoz tartozó Okinava szigete, Japán és Kína között helyezkedik el, kultúráját és fejlődését a kínai és japán hatások együttesen alakították. A karate kialakulásának első mozzanata 1349-hez köthető, amikor a polgári személyeknek megtiltották a fegyverviselést. Ezt követően a köznép figyelme a pusztakezes harci rendszerek felé fordult, míg a fegyveres küzdelmi formákat a nemesség ápolta tovább. 1609-ben Japán katonai megszállás alá helyezte a szigetcsoportot. Mindenfajta fegyver használatát betiltották, és a harci művészetek gyakorlását sem engedélyezték. A tiltás csaknem 300 éven át tartó érvényessége ellenére az okinawa-te nem veszett el. A fegyveres technikákat az okinavai nemesi kasztban apáról fiúra hagyományozták, míg a köznép soraiban titokban tartott tréningek zajlottak. Miután a fegyverek tiltását szigorúan ellenőrizték, az okinavaiak hétköznapi munkaeszközeiket kezdték fegyverré fejleszteni. Így alakult ki a kobudo, ami a későbbiekben a pusztakezes harci művészet szerves részévé vált. A XX. század elején bekövetkezett a konszolidáció: engedélyezni kezdték a harci művészetek nyílt gyakorlását, sőt, 1903-tól a művészet a hivatalos oktatás részeként is megjelenhetett. Ekkor váltotta fel az addigi elnevezést a karate jutsu. 
Az addig kizárólagosan Okinaván gyakorolt harci művészet 1921. március 6-án lépett ki a nyilvánosság elé, amikor a modern karate megalapítójának tartott Gichin Funakoshi és más mesterek bemutatót tartottak Hirohito régenshercegnek (későbbi császárnak) Japánban, elindítva ezzel a karate jutsu nemzetközivé válását.

A karate mára igazi sporttá nőtte ki magát, mivel a folyamatos fejlődése és versenyszabályok változtatásával mára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismerte. Nem csak elismerést szerzett, hanem népszerűségének köszönhetően kiemelt sportággá is nyilvánította. Jelenleg a világon a karatéval foglalkozók száma kb. 40 millióra tehető. A WKF (World Karate Federation), az összes stílust összefogó nemzetközi karate szervezet létrehozott egy stílusok feletti szabályrendszert, amiben a versenyeztetés zajlik. Itt minden technikát ún. kontrollal kell végrehajtani és a versenyzők pontokért küzdenek.

A klasszikus karate a test, a szellem és a lélek művészete. Nem csupán fizikális tréning, hanem törekvés olyan harcossá válni, aki képes testét és lelkét egyaránt uralni. A karate nemcsak az önvédelem eszköze: gyakorlása javítja a vérkeringést, fejleszti a fizikumot, mozgásanyaga a test valamennyi izmát és ízületét igénybe veszi, ily módon egészségmegőrző, kondicionáló hatású. A karatéban az övek színe jelzi, hogy viselőjének milyen a tudásszintje. A kezdők fehér övet viselnek, és a színek annál sötétebbek, minél elmélyültebb a karatéka tudása. A fehér övtől a barna övig kyu, vagyis tanuló fokozatokról beszélünk. Aki elérte a fekete övet, dan-okat szerezve fejlődhet tovább. 

2010 októberében megalakult MTK Budapest karateszakosztálya. S.Kovács Ádám, hazánk legeredményesebb karatékája vezetésével, és rajta kívül négy, felnőtt válogatott versenyző leigazolásával kezdte meg működését. 2014 szeptemberétől a hazai karateélet egyik kiemelkedő szereplője a Dynamic egyesület is az MTK Budapest csapatát erősíti.

A karate bekerült az olimpiai programba, így 2021-ben már ötkarikás érmekért küzdenek a sportolók.
Az MTK Budapest karatékája, Hárspataki Gábor a sportág első olimpiai szereplése alkalmával bronzérmet szerzett Tokióban. Gábor 2023-ban is történelmet írt, hiszen ezüstérmet szerzett a budapesti világbajnokságon. Ezen a vb-n a női kumite csapat az ötödik helyen zárt, soraiban két MTK-s karatékával. Boussebaa Aicha és Ilankovic Aleksandra is tagja volt a válogatottnak.

Gyere hozzánk sportolni!

Terem: Lantos Mihály Sportközpont Küzdősportcentrum

Facebook

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!