Asztalitenisz

Jelentkezz itt: Szentgyörgyi Róbert: e-mail: roberto5028@gmail.comtelefon: +36 1 313 0559

Fölül lehet-e múlni az Asztalitenisz Szakosztály nemzetközi sikereit belátható idő belül?  A múlt század elején alapított gárda már 1910-ben két bajnoki aranyérmet nyert. Ezt megismételte 1911-ben és 1912-ben is. Az első világégés után kezdett a sportág elterjedni.
A teniszezni vágyó szegény angol diákok kezdtek el asztaliteniszezni – először könyvek helyettesítették a hálót. 1891-ben C.H. Baxter szabadalmaztatta a szabályokat, J. Gibbs vezette be a kis fehér celluloid labdát, ennek a hangját utánzó szóról kapta a játék a pingpong nevet. 1902-ben hozta Budapestre Edward Shires.
1924-ben az MTK is ott volt a magyar szövetséget alapító hét klub között. 1926-ban magyar kezdeményezésre jött létre a nemzetközi szövetség. 1927 az első világbajnokság éve volt, mely átütő magyar és átütő MTK-s sikert hozott: mind az öt számot magyar nyerte. Mednyánszky Mária pályafutása során 18 világbajnoki címe mellé 6 ezüst és 4 bronzérmet is begyűjtött. Öt alkalommal szerzett egyéni aranyat, hétszer női, hatszor vegyes párosban aratott győzelmet. Teljesítményét a mai napig sem tudta senki felülmúlni. 1978-ban hunyt el, 77 éves korában. Legeredményesebb partnere Sipos Anna volt, vele hat páros sikert értek el.
Barna Viktor 22 aranyából 20-at nyert kék-fehér színekben. 5 egyéni, 8 férfi és 2 vegyes páros siker mellett 7 alkalommal a világbajnok magyar csapat tagja is volt. 8 férfi páros sikeréből 6-ban gyermekkori barátja, Szabados Miklós volt társa. Barna Viktor teljesítményét sem tudta még senki felülmúlni. Mint annyi más sportolónknak, zsidó származása miatt neki is menekülnie kellett Magyarországról. Utolsó világbajnoki címét már angol színekben szerezte. 1935-ben balesetet szenvedett, utána már nem volt képes a korábbi szinten játszani. 1972-ben, 60 éves korában, Peruban, a limai repülőtéren vesztette életét szívrohamban. Szabados Miklós 15, Mechlovits Zoltán 6, Jacobi Roland 4, Pécsi Dániel 3, Boros István és Kelen István 1-1 világbajnoki címet nyert.
Pingpongozóink az MTK feloszlatásáig 46 hazai bajnoki címet szereztek. A már említett versenyzőkön kívül bajnoki címet szerzett Friedmann Lili és csapatban Földi Ernő, Kabos István, Klucsik Jenő, Lovászy János, Borgida, Barna Tibor, Fischer István, Láng Endre, Rózsa László, Till Károly és Zádor Ilona.
Külön említést érdemel, hogy Mednyánszky Mária a férfi csapat tagjaként is magyar bajnok lett.
Játékosaink 11 német, 11 angol, 5 osztrák, 3-3 szlovák, csehszlovák és francia bajnoki címet is szereztek, utóbbiból egyet az eddig nem említett Almási.
A szakosztály története 1935-ben, a csúcson lényegében véget ért. Asztalitenisz-csapatunk ugyan 1940-ig még létezett, sőt bajnoki címeket is szereztünk, de a fasizálódó Magyarországról sorra menekültek el versenyzőink, mások egyesületet váltottak. Legsikeresebb sportágunk – átmenetileg – elbúcsúzott az MTK-tól.
1947-től 1954-ig tartott a következő periódus: mindkét nem képviselői eljutottak az első osztályig, de bajnoki ezüstéremnél nem állhattak magasabbra a képzeletbeli dobogón.
Az 1975-ös fúzió révén idetartozik a Vörös Meteor története is. 1945-ben alakult meg a KAOSZ szakosztálya, mely később KAOE néven szerepelt. 1950-ben a KAOE és az MTE egyesült, kicsit később csatlakozott az Egyetértés is. A Hernád utcai iskola terme volt a fellegvár, és itt indult be elsők között a sportiskolai képzés. Legeredményesebb a 10 világ- és Európa-bajnoki aranyéremmel büszkélkedő Farkas Gizi volt. Kóczián Éva egyszer volt világ- és 6-szor Európa-bajnok. Sidó Ferencnél ez a mutató 9:3, Földy Lászlónál 1:2, Szepesi Kálmánnál 0:2.
Majdnem a centenáriumra esett a 3. alapítás. 2002-ben éledt újjá a szakosztály, melynek tagjai 61 világbajnoki cím mellett 53 magyar bajnokságot nyertek története során.

Az MTK név ismert és patinás márka a magyar és nemzetközi sportéletben. Az MTK egyik legsikeresebb szakosztálya számos híres versenyzőt adott a világnak, Barna Viktor 22, Mednyányszky Mária 18, Szabados Miklós 15, Farkas Gizi 10, Sidó Ferenc 9 alkalommal volt világbajnok, ám még folytathatnánk a dicső és hosszú névsort. 

A II. világháború idején a szakosztályt vallási okokból megszüntették. A felszabadulás utáni újrakezdés és megújulás után, 1954-ben anyagi lehetőségek hiányában a sportélet megszűnt. 1988 volt az az esztendő, amikor újra beindult a szakosztályi élet, Béke Szálló SC név alatt. 
Alapítója Szentgyörgyi Róbert volt, aki maga is 40 éve űzi ezt a sportot, és munkahelyéről, a híres pesti Hotel Béke Szállodából indította csapatát a budapesti bajnokságban. Innen a név, mely az évek során Hungarhotels, majd később Napfényhotelre változott. 
Tekintettel az új sportszabályozásra egyesületet kellett keresnie a csapatnak, és mivel az MTK-nál fogadókészség volt, az addig önálló mini egyesület kék-fehérbe öltözött. Így 2002-ben megalakult az MTK asztalitenisz-szakosztálya, mely a 2004-2005-es csapatbajnokságban nagy bravúrral első helyezést ért el. Az aranyérem az alábbi versenyzők részvételének köszönhető: Nemes Gábor, Hámori Szabolcs, Monostori Péter, ifj. Pigniczki Lászó.

A 2020/21-es idénynek a következő kerettel vágtunk neki: Bálint Sándor, Pigniczki László, Rogács Erik Richárd, Vári-Kakas Andor és Vida Dávid.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!