Atlétika
Vári Péter

Asztalitenisz: húsz év után búcsúzik Szentgyörgyi Róbert

Publikálva: 2022.07.26 Frissítve: 2022.07.25 Asztalitenisz

Asztalitenisz-szakosztályunk vezetőjével, az elmúlt két évtizedről, az elért sikerekről és a változásról beszélgettünk.

Szentgyörgyi Róbert maga is negyven évet aktív játékkal töltött, emellett pedig játékvezetőként bejárta a világot. Szakosztályvezetőnk az íróasztal mellett is sokat foglalatoskodott a sportággal, hiszen több asztalitenisszel kapcsolatos könyve is megjelent karrierje során.

‒ Mesélj kérlek egy kicsit a kezdetekről, hogyan jött létre az MTK Budapest asztalitenisz szakosztálya?

‒ 2002-ben alakult meg az MTK asztalitenisz szakosztálya, melynek előzménye a munkahelyemről induló, a híres pesti Hotel Béke Szállodából kikerült csapatom volt. Az MTK-ba első lépésként férfi versenyzőket igazoltunk le, akikkel szépen fokozatosan értük el a sikereket, és lépegettünk feljebb, évről-évre az osztályszinteken. A Budapest I. A-ba feljutottunk, ahol további három év munka után sikerült elérnünk az NBI-es nívós osztályba.

‒ Ám nem csak a férfi vonalon értetek el ilyen sikereket.

‒ Időközben a női vonalon is elkezdtem tevékenykedni, a lányokkal megnyertük az NB I-et, így velük felkerültünk az Extraliga mezőnyébe. A legjobb eredményünk – az Extraligában – az ötödik helyezés volt. Erős mezőnyben értük el ezt a pozíciót, kiváló eredménynek számított.

‒ Mindig is a szívügyed volt a sportág, mi az, ami a legnagyobb büszkeséggel töltött el?

‒ A budapesti nagy klubok egyikének sem volt asztalitenisz-szakosztálya a mi indulásunkkor, egyedül az MTK rendelkezett ilyen divízióval azokban az időkben. Sőt a mai napig sincs a legnagyobb fővárosi kluboknak asztalitenisz-szakosztálya. A másik pedig, hogy nálunk olyan neves sportolók fordultak meg, mint Barna Viktor, Mednyánszky Mária, Szabados Miklós. Barna Viktor húsz aranyérmet nyert kék-fehér színekben, míg Mednyánszky Mária tizennyolc világbajnoki címet szerzett a háború előtti időkben, és Szabados Miklós tizenötszörös vb-győztes.

‒ Azóta nagyon sok minden megváltozott, mi a helyzet a jelennel a szakosztály életében?

‒ A lezárult szezonban NB III Budapest bajnokságban szerepelt a férfi csapatunk, ahol a tizenharmadik helyen végzett. A szakosztály élete a jövőben azonban jelentősen megváltozik.

A szakosztály életében a nagy változás pedig az, hogy szimbiózisba lép Maccabi szakosztályunkkal, és a szabadidősport felé nyitunk.

Szentgyörgyi Róbert könyvei

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!