Keresés

Jégkorong

A húszas évekre jutott el hozzánk a jégkorong, és a korábban bandyző, Európa élvonalához tartozó játékosok sorra léptek át az új sportágba. Magyarország 1927 óta tagja a Nemzetközi Jégkorong Szövetségnek. A honi szövetség 1928-ban alakult, és azonnal Európa-bajnokságot rendezhetett, melyen a hatodik helyet sikerült megszerezni. Ebben az évben a St. Moritz-ban rendezett olimpián is részt vett a magyar válogatott, miként a két évvel későbbi első világbajnokságon. 1934. január 27-én a Magyarország – Kanada, vagy ahogy azt a lapok fogalmazták, Hircsák – Kanada mérkőzés döntetlenre végződött. Az első magyar bajnokságot 1937-ben rendezték meg, ám nem sikerült befejezni a klubok külföldi kötelezettségei miatt. Az 1938-as prágai vb-n Magyarország és Kanada 1–1-el zárt – ismét döntetlen a már akkoriban is nagyhatalomnak számító Észak-Amerikaiak ellen.
Az MTK Jégkorong Szakosztály 1946 szeptemberében alakult, a BKE teljes szakosztályának átléptetésével. Három bajnokságot nyertek a sokszoros válogatott kapus, Hircsák István vezérletével. A három veretlenül megnyert bajnokságot magáénak tudható csapat tagjai Sághy, Gosztonyi, Ott, Elek, Tele, Bán, Kenderessy, Helmeczi és Reiner voltak. A Textiles 1950-ben az ezüst-, a Budapesti Vörös Lobogó 1951-ben bronzérmet szerzett. Utóbbi évben a szakosztály megszűnt.
Ezután másik jogelőd, a Vörös Meteor aranykora következett. 1966-ig öt magyar bajnoki címet gyűjtöttek be. (Az eredményesen szereplő bajnokcsapat összetétele: Czerva, Egri, Grimmer, Havas, Kenderessy, Martinuzzi, Mikó, Rozgonyi, Szántó, Szlávy, Tóth és Ziegler.) 1964-ben az olimpiára is kijutott a magyar válogatott, ám az ottani sikertelenség leginkább a VM-et viselte meg.  Az 1975. januári MTK-VM fúziót a sors fintoraként már egyik szakosztály sem érhette meg. Összesen 8-szor volt magyar bajnok a két szakosztály.
MTK-METEOR néven 2007-ben női szakosztály is alakult.

A szakosztály jelenleg csak utánpótláskorú sportolókból áll.

A szakosztály támogatója:

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!