Vívás – kard
Szatmári András

Esport: szögre akasztja a kontrollert Fehér Bálint

Publikálva: 2023.03.16 Frissítve: 2023.03.16 eSport

Hátvédünk szakosztályunk alapításakor csatlakozott hozzánk. Hazai pályán mindent megnyert, és a nemzetközi sorozatokban is számos alkalommal bizonyíthatott.

A kezdet:

Esportszakosztályunk 2017. szeptember 7-én, első egyesületi csapatként alakult meg Magyarországon, és többek között az akkor tizenöt éves Fehér Bálint is tagja volt. Érdekesség, hogy mellette egyedül kapitányunk erősítette végig ez idő alatt csapatunkat.

Eleinte jobbhátvédként szerepelt, majd közös megegyezéssel helyet cserélt az akkori belső védővel. A döntés helyesnek bizonyult, hiszen Bálint ebben a szerepkörben jóval otthonosabban mozgott, és 2019 februárjában meghívót kapott a liga válogatottjába is.

(A válogatottban számos szerepet kellett eljátszania, ahol mindig újat tanult társaitól. 2018-as korosztályos válogatottságától kezdve közel húsz belső védővel volt szerencséje játszani a címeres mezben.)

Itt három évig volt kerettag, és több szövetségi kapitány játékrendszeréhez sikerült alkalmazkodnia. Olykor jobbhátvédként, valamikor a legmagasabb belső védőként, a legvégén pedig a háromvédős rendszer szélén játszó bekként kellett bizonyítania.

2020-ban készült interjújában elárulta Bálint, hogy az elején kényszerből kellett a szélen játszania, de őt egyáltalán nem zavarta ez a döntés. A három belső védő közül neki volt a legnagyobb rutinja ezen a poszton, így ő tűnt a leglogikusabb döntésnek. Az ott szerzett tapasztalatát végül sokáig tudta a válogatottban kamatoztatni.

Miért is Slider?

A gyakran kérdezett „Slider” becenevét is ismertette, miszerint az egyik legnagyobb erénye a becsúszó szerelés volt. Csapattársai sokszor feszült tekintettel figyelték a tizenhatoson belül becsúszó Fehért, aki az esetek túlnyomó részében azonban szabályosan választotta el a támadót a játékszertől.

(Becsúszása blokkolta a megüresedett kapu felé tartó lövést.)

Aranyat érő fejes:

A poszton szerzett rutinjával egyre inkább jelentett veszélyt pontrúgásokat követően az ellenfél kapujára. Első bajnoki találatára kifejezetten sokat kellett várnia, a bajnoki címmel és a bajnokság történetének első triplázásával záruló 2020/21-es első szezonban azonban öt alkalommal is be tudott találni. Ráadásul a sorsdöntő, Puskás Akadémia elleni összecsapást is az ő gólja döntötte el.

Így vélekedett a találkozót követő interjúban:

– A szögletrúgás után az ötös hosszú sarkán találtam magam. Kiss Ákos végezte el a pontrúgást, és látta, hogy remek helyzetben vagyok. A pályán én játszottam a legmagasabb karakterrel, és szerencsénkre az ellenfél szélsője őrzött engem, így könnyebben sikerült megnyernem a fejpárbajt. Kiszorított helyzetből vettem célba a kaput, de a fejesem valahogyan utat talált a hálóba. Természetesen nem bántam.

(Kiss szögletei rendszerint megtalálták Fehér fejét, aki külön erre a célra kiélezett karakterével ki is tudta használni embere adottságait.)

Az utánpótlás-akadémiai nevelése:

A nagycsapatban való szereplése mellett Bálint 2020 augusztusában elindította FIFA akadémiánkat, amelynek célja fiatal játékosok kinevelése és az első csapatba, főleg hiányposztokra való beépítése volt. A programmal három olyan tehetséget sikerült találnunk, akik felkerültek az első csapatba. Czékus Bence pont Fehér helyét átvéve kulcsembere és vezére lett védelmünknek. A 2020/21-es második szezon kupadöntőjén pedig akadémistákkal kiegészülve tudtuk bezsebelni a trófeát, amikor több játékosunk is az utolsó pillanatokban esett ki.

A Magyar Bajnokságban a fent említett triplázás mellett még két alkalommal emelhette magasba Fehér a HPCL Magyar Kupát.

1v1-es sikere, az idegőrlő bronzérem:

(Bálint a K&H e-kupa nyitómeccsén, a sorozatban végül a bronzéremig menetelt.)

Egyéniben a K&H e-kupa FIFA 21 versenyén tudott maradandót alkotni, amikor több alkalommal is az idegek harcában tudott nyerni, és az amatőrök között a harmadik helyen zárt.

Egykori hátvédtársa, az előző idény végén szintén visszavonult Kovács Dániel búcsúztatta Fehért:

– Nem is tudtam volna Bálintnál jobb társat kívánni, hiszen régóta és sokat is játszott a játékkal. Tudott minden olyan apróságot, amelyek a mi győzelmünkhöz elengedhetetlenek voltak. Szerencsére nagyon közelről ismerem, ezáltal az összhanggal egyáltalán nem volt gond, tudtunk egymásra számítani, és szerintem éppen emiatt is voltunk a liga legjobb belsővédő-párosa.

(Kovács Dániel Gódor passzát váltja gólra, amelyet Fehérrel együtt vártak középen. Ez nem az egyedüli ilyen szituáció volt párosuk alatt.)

A bajnok szezonban is felosztottuk a feladatainkat, Bálint magas karakterrel a légi párharcok nagymesterévé nőtte ki magát, míg én kis karakterrel inkább a gyorsabb, agilisabb mozgás miatt jobban ki tudtam lépni az ellenfél támadóira. Ezek mind elengedhetetlen tényezői voltak a sikereinknek.

Érdekesség, hogy a 2020/21-es kupa döntőjében pont ez a páros hozta össze a győztes gólt.

Bálint így emlékezik vissza a nálunk töltött időszakra:

Nagyszerű öt évet tölthettem el a csapatnál, amiért hálás vagyok mind a szakosztály vezetésének, mind társaimnak, akikkel hétről hétre pályára léptünk a bajnokságban. Számos élményben lehetett részem, amik bebizonyították azt, hogy a FIFA pro clubs módja nem csak egy játék. Csapatként küzdöttünk egymásért, szenvedélyesen kiabálva ünnepeltük góljainkat, és olykor mindenki annyira koncentrált, hogy a tizenegy játékos csendben ült konzolja előtt. A páratlan sikerek mellett voltak természetesen nehezebb időszakaink is, de ezek tették a csapatot erősebbé, és segítettek annak a harcosság és fel nem adás elérésében, ami a mai napig igaz az MTK Budapest esportolóira. Sok sikert kívánok nekik a továbbiakban!

Szakosztályunk támogatója:

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!