Keresés

Vízilabda

A modern vízilabda alapjait William Wilson skót újságíró és úszóedző fektette le 1877-ben. Az aberdeeni  Bon Accord Fesztiválra úszótanoncainak kitalált és rögzített néhány alapszabályt egy általa vízifocinak nevezett csapatjátékhoz. Az első vízilabda meccs ezen a fesztiválon, a Dee folyóban rendezték. 1885-ben Wilson szabálykönyvét jelentősen kiegészítve, illetve némileg átírva, vízilabda néven önálló sportágnak ismerték el a britek. Ez a változat aztán rövid idő alatt meghódította az egész világot. A waterpolo elnevezés Észak-Amerikára utal, ahol üres hordókon ülve, bottal piszkáltak egy felfújt marhahólyagot.

1900-ban már olimpiai szereplő volt a sport. Magyarország eleddig 9-szeres olimpiai bajnokként a világ legeredményesebb nemzete.

Száz év múlva, 2000-től, a nők is jogot kaptak a az olimpiákon való indulásra.

Az MTK vízilabdázói 1911-ben játszották első hivatalos mérkőzésüket a Ferencváros ellen, ekkor alulmaradtak 7 – 0-ra. Mivel több csapat nem indult a bajnokságban, ezzel a második helyet szerezték meg, ahogy a következő évben is, amikor 12 – 1-re kaptak ki a zöld-fehérektől.
1914-ben játszott a csapatban Komjádi Béla, aki a háború után elkezdte szervezni a szakosztályt. 1917-ben ismét ezüstéremig vezette fiataljait, ám miután egyik alkalommal sem őt, sem tanítványait nem engedték be az MTK labdarúgóinak mérkőzésére, játékosaival együtt kilépett a klubból, és a III. kerületi TVE-ben folytatta a munkát.
Az immáron meggyengült csapat a másodosztályban játszott tovább, és csak 1925-ben került újra a legjobbak közé. Később visszatért Homonnai Márton és Keserű Ferenc. Velük két bronzéremig és kupagyőzelemig jutott a csapat.
A világháború után, 1946-ban újra dobogósok lettek a pólósok, majd kiesett a csapat, és 1973-ban megszűnt a szakosztály.
Hatvanéves működése alatt hat második és kilenc harmadik helyet szereztek az MTK sportolói, és három alaklommal nyerték el a kupát (1928, 1937, 1946).

Szakosztályunk működése jelenleg szünetel.

 

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!