Keresés

Vitorlázás

Gondolni való: az emberiség és a vitorlázás története évezredek óta összefonódik. Először a vízen úszó fatörzsekbe kapaszkodott az elmés atyafi. Azt kivájva alakult ki a csónak, annak hajtására az evező, irányítására a kormány, a sebesség növelésére és egy új típusú energia bevonására a vitorla. Már ókori ábrázolásokon láthatunk egyiptomi, főníciai, görög és római hajókon komoly vitorlázatot. Magyarország nem tengeri nagyhatalom, még ha volt is idő, mikor három tenger mosta határait.

Egy vitorlás ágban így is ranglista vezető. Az 1934-es alapítású Kékszalag Európa legrégibb tókerülő viadala. Együtt vitorlázó jó barátok, többek között Antal Miklós, Grofcsik János, dr. Tuss Miklós és dr. Keresztúry Gyula úgy döntöttek, hogy ideje megszervezni egy különlegesen embert próbáló versenyt. A szervezők főleg a húszas években rendezett Forgách Balázs vándordíj tapasztalataiból merítettek. Ezt a versenyt többnyire a Balatonföldvár – Keszthely - Balatonföldvár, Balatonföldvár-Kenese, Kenese-Balatonfüred távokon, általában a felsorolt résztávokon naponként futották. A verseny így 3-4 napig tartott. A Hungária Yacht Club vezetői viszont egy megállás nélküli versenyt szerettek volna, amelynek végén a leggyorsabb hajó nyer. Egy olyat, amilyen még nem volt a Balaton történetében. Egy olyat, amilyen még nem volt Európa történetében. A pár kimaradt háborús év után 1947-től ismét él a Kékszalag és egyre erőteljesebben virágzik.

Az MTK vitorlázó történelméről 1975 januárja, a Vörös Meteorral kötött fúzió óta beszélhetünk. A balatonfüredi bázison rengetegen vitorláztak, annak eladása óta ritkul a létszám. Patonai Dénes volt a klub első magyar bajnoka a sportágban. 1990-ig a Holovits fivérek bajnoki címei, 1997 után Hajdú Balázs finn dingi sikerei tartották felső szinten az MTK-t. Hajdú két olimpián is részt vett.  Kék-fehérben magyar bajnok volt az ismert színész Bujtor István. Az MTK sportolói 23 alkalommal nyertek országos bajnokságot vitorlázó sportban.

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!