Keresés

Kézilabda

Gyere hozzánk sportolni! 

 

 

A kézilabda a dán Handboold, a német Handball és a cseh Hazena játékok édes gyermeke. Mindhárom lényege a labda kézzel való továbbítása volt. A Hazenát az 1890-es évek elején Szlovákiában játszották, az első szabályokat 1906-ban írták le. A Handbold (dánul: kézilabda) Holger Nielsen tanár újítása volt 1898-ban a labdarúgás ellensúlyozására. A német Handball (vagy Torball) 1915-ben egy német tornatanár, Max Heiden fejében fogant meg.

E három sportág alapelemeit gyúrta eggyé 1919-ben, Berlinben, Carl Schelenz professzor, s máris létrejött a mai kézilabda. 1925-re elterjedt a kontinensen (az első válogatott mérkőzést a németek és az osztrákok vívták), 1928-ra megalakult a Nemzetközi Amatőr Kézilabda Szövetség (International Amateur Handball Federation, IAHF), 1936-ban pedig bemutató sportágként az olimpián is debütált (a döntőben Németország 10-6-ra verte Ausztriát), Magyarország a 4. helyen végzett.

A férfiak első, 1938-as világbajnokságát (amelyet Németország nyert) tizenegy évvel később követte a hölgyek versengése. A nagypályás viadalon négy csapat indult Budapesten, s Magyarország veretlenül lett első: Ausztriát 7-2-re, Csehszlovákiát 4-1-re, Franciaországot pedig 7-3-ra győzte le az együttes.

A zord időjárási körülmények kirekesztésére, főként északi nyomásra, előtérbe került a kispályás-, majd teremjáték. 1965-ben már kispályán lett világbajnok a magyar válogatott. A diadal idején Török Bódog volt a szövetségi kapitány. A magyar kézilabda azóta is a világelit tagja.

1946-ban a Magyar Posztó női együttese már MTK színekben indult a bajnokságban, de a szakosztály csak négy ével később alakult meg a Kelenföldi Goldberger játékosaiból. 1955-ben és 1958-ban megnyerték a nagypályás bajnokságot. A kispályás csapat 1960-ban bajnoki címet szerezett, de néhány év múlva kiesett az első osztályból. 1967-ben visszakerült, de 1970-ben megszűnt.
A férfiak 1951-ben alakítottak szakosztályt, és a következő évben ezüstérmet szereztek a legjobbak között, de 1959-ben kiestek, és sokáig a második vonalban szerepeltek. A hetvenes évek közepén megszűnt a szakosztály.
Az MTK és a BSE fúziója után újra van NB I-es női csapata a klubnak, mely a 11. helyen végzett a 2013/14-es bajnokságban.

A 2014/15-ös bajnokságnak új edzővel (Horváth Attila) és 13 új játékossal vágott neki a csapat. Horváthot, 2015. április 9-én Golovin Vlagyimir váltotta, aki – 2018 júliusában – junior világbajnoki címet nyert a válogatottal, majd egy évvel később, irányításával a juniorok Győrben megnyerték az Európa-bajnokságot is.

A 2019/20-as szezonban a K&H liga 9. helyének megszerzését tűzte ki célul a klub. A szakmai munkát továbbra is Golovin Vlagyimir irányítja, segítői Jelena Abramovics (kapusedző) és Tímár Csaba (masszőr).

Gyere hozzánk sportolni!
Jelentkezz itt: paal.laszlo@mtk1888.hu

<!-- title -->

Facebook oldal

Támogatóink: 

 

 

 

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!