Tenisz
Fucsovics Márton

Újra a legjobbak ellen, de kik is ők?

Publikálva: 2016.09.30 Frissítve: 2016.09.30 Kosárlabda női

Túl a nyári pihenőn, az augusztusi edzőtáborokon, szeptemberben minden élvonalbeli csapat kerete teljes a női kosárlabda NB I-ben, hétvégén pedig el is rajtol az új idény. Nézzük kontúrjaiban milyen viszonyok alakulnak ki a 2016/17-es szezonra!

Szokás szerint nagy volt a jövés-menés a magyar női kosárlabdasportban, azonban a szövetség elmúlt években tett törekvései, a hazai fiatalok kötelező játszatása, a létszám emelése minden csapatot arra sarkallt, változtasson korábbi átigazoláspolitikáján. Számos nagy klub eltökélt szándéka volt tehetséges, utánpótláskorú magyar játékosokat szerződtetni. Nézzük kitől mire számíthatunk!

A Magyar Kupa 2016-os elhódítását követően Miskolcon sokan vártak újabb trófeát a szezon végén, azonban az Aluinvent-DVTK szörnyen szerencsétlen, sérülésekkel tarkított rájátszás szereplésével, már a tavasz beköszöntésével elúsztak a bajnoki álmok.

Ez azonban alighanem csak tovább erősíti a piros-fehérek vágyát, a gazdaságilag rendkívül erős DVTK, a parketten bizonyíthatja bajnoki esélyeit. A tavalyi szezon legjobb miskolci sportolója, Czank Tímea megtartása mellett számos hasznos, kiegészítő szerepnél talán többre predesztinált játékos is maradt Miskolcon. Tina Jovanovics, Rasheed Rita, Szécsi Orsolya, Horváth Bernadett már az előző évi kereteben is igyekeztek bizonyítani, sőt, európai tapasztalatot is gyűjthettek. Az eddigi érkezők között van Adamecz Lilla, aki tavaly a Vasas húzóembere volt, de center poszton is sokat erősödtek a miskolciak. A tavalyi Horti-Brewer páros után, a PINKK amerikai centere Cierra Joenell Robertson-Warren, illetve a pécsieknél szintén korábban megfordult, három éve magyar bajnoki címet szerző Louella Tomlinson magasposztú duó jókora előre lépés.

Az biztos, hogy Maikel Lopez vezetőedzőn, a bajnoki aranyat ambícionáló vezetésén semmi nem múlik majd, a diósgyőriek ismét alkalmasak lehetnek a kupa, de akár az NB I-es aranyéremre is.

A legvégső sikert illetően, egyelőre úgy fest a női kosárlabda NB I amolyan kétcsapatos bajnokság lehet. A Miskolc mellett, a regnáló bajnok UNIQA Sopron is egyértelmű esélyesnek mondható, akik azonban némileg új megvilágításba helyezték csapatukat. Sterbenz Lászlónak bizonyára rengeteg munkára, de talán még több türelemre lesz szüksége Sopronban, hiszen számos tavalyi, rutinos fegyverét elvesztette, kiknek helyét egyre inkább az új generáció veheti át.

Fegyverneky Zsófia mellett Alexandra Crvendakics lehet meghatározó kezdőjátékos a tavalyi állományból, míg az elmúlt szezonban inkább epizód szerepeket betöltő Határ Bernadett, Weninger Virág, Dubei Debóra hármas idén, mint a keret fiatal magja jókorát léphetnek előre.

Persze Vas megyében is szükség volt igazolásokra, legfőképp tapasztalt légiósokra. Az új nevek közül a svéd Bintah Drammeh tűnik a legnagyobb húzásnak, aki tavaly a PINKK színeiben tűnt fel, és hozott elképesztő számokat, nem csoda, hogy a legpatinásabb magyar kosárfellegvár lecsapott rá. Mellette a 29 éves amerikai Yvonne Turner igazi védő specialistaként, valamint az ausztrál válogatott tagjaként a riói olimpiát is megjárt 27 éves center Cayla George érkezett.

Az Euroliga részvétel nyomásával együtt is, ez a relatíve szűk keret nagyon erős, az immáron tízszeres bajnok mindenképp bajnokaspiráns.

A két óriás mögött jókora űr tátong, amit a tavalyi Sopron-Győr döntő is bizonyított, és noha új szezon következik, ez a szakadék számottevően nem változik. A CMB CARGO UNI Győr kerete is teljes, igazi változást talán irányító poszton az amerikai Brianna Kiesel jelent, aki a 2015-ös WNBA Drafton 13. helyen kelt el, erre a szezonra pedig a nagy vízen túlra költözik. A győri nyár legfőképpen Cyesha Goree megtartása miatt érdemel csillagos ötöst, a Sopron-Miskolc duót üldöző fogat egyik legerősebb tagja lesz a zöld-fehér csapat.

Erősorrendünkben hozzávetőleg a győriekéhez hasonló szintre sorolhatjuk a két pécsi a csapatot. A PEAC és a PINKK is új trénerrel kezdi meg az új idényt, míg utóbbi együttes – a felvezetésben már taglalt – a magyar vonalra próbált erősíteni, melynek jegyében Laczka Miklóst nevezték ki a csapat élére, de az eddigi keretben is mindössze két amerikai légióst találni. Eközben Pécs szívében, a PEAC sokkal inkább játszhat szerb stílusú kosárlabdát, amihez Borisz Maljkovics lesz a karmester.

A Győr, PEAC, PINKK hármassal azonos polcra helyezhetjük a tavalyi év meglepetését szállító Ceglédi EKK-t. Cziczás Lászlónak remek keret állt rendelkezésre, mellyel az előző szezon felénél még második helyen is állt a CEKK. Idén európai kupaszereplés is vár az elefántkölykökre, amelyhez méltó állomány is dukál. Ennek lehet részese az MTK Budapestnél tavaly anyukaként visszatérő Nagy-Bujdosó Nóra, de a Skorics, Makszimovics magasember vonulat, a 3x3-as európabajnok irányító, Medgyessy Dórával kiegészülve ígéretesnek tűnik . Valószínűleg számíthatunk tavalyi produkciójuk megismétlésére.

Két rendkívül izgalmas, érdekes csapat zárja a sereghajtók előtti, meglehetősen homogén mezőnyt. Az NB I sötét lova lehet a KSC Szekszárd, és a ZTE NKK.

Szekszárdon tavaly szezon közben történt edzőváltás, melynek köszönhetően Magyar Gergőt – aki idén a miskolci utánpótlás irányítását kapta meg – Zeljko Djokics váltotta. Ezzel a lépéssel egy csapásra fel is javult a Szekszárd játéka, az agresszív védekezésből induló szerb mentalitással a rájátszásban a DVTK skalpját is begyűjtötték, nyáron pedig  tovább erősödött a szekszárdi keret. Az egyik legtehetségesebb magyar fiatal, Gereben Lívia leigazolása mellett, Miskolcról Bálint Rékát is megszerezték, egyben tartva gyakorlatilag a teljes tavalyi csapatot.

Zalaegerszeg azon kevés magyar vidéki városok egyike – Sopron és Pécs mellett –, mely élvonalbeli női és férfi kosárlabdacsapatot egyaránt fel tud mutatni. A férfi mezőnyben jócskán megerősödő Zalakerámia mellett, jogos félelem volt a női csapat tavalyi teljesítményét is látva, hogy a ZTE NKK drasztikusan visszaesik az élmezőnyhöz képest. A tavalyi alapszakasz során mindössze három meccset nyerő egerszegiek menesztették Gáll Tamást, akivel éveken át dolgoztak együtt a kék-fehérek, helyét, a női mezőnyben még tapasztalatlan, aktív kosárlabdázó karrierjének végére épp idén pontot helyező Gáspár Dávid veszi át.

A ZTE ennek ellenére tisztességes keretet hozott össze – a kezdeti félelmek ellenére –, amely két amerikai légióssal kieégszülve, megszerezve a Szekszárd rutinos csatárát – Őry Györgyit –, megtartva a válogatott Nagy Dórát, stabil középcsapat lehet. A feltételes mód azonban indokolt, sok új eleme van a zalai női kosárlabdának, amiből nehéz előre megmondani mi sül majd ki.

A kissé légüres térben mozgó csapatok után a sort várhatóan a három fővárosi együttes zárja majd. A BEAC, MTK, Vasas hármas mindegyike sajátos utakat jár, de vajon ki lehet Budapest legjobb női kosárlabdacsapata?

Pasaréten vélhetően ragaszkodnak majd az elmúlt évek alatt meghonosított, jellegzetes „Vasas-stílushoz”. Az egyik legjobb utánpótlásműhelynek tartott Vasas Akadémia idén is biztosan ad ígéretes játékosokat a felnőtt csapatnak, de – a három fővárosi klub közül egyedüliként – külföldi légiósaikkal is a benmaradást célozza meg a kék-fehérek egyik legfőbb riválisa.

A BEAC szisztematikus építkezésében új szintre lépett, melyet a Csata DSÉ-vel kötött frigy hűen példáz. A tavalyi szezon végén köttetett egyéves megállapodás értelmében, az egyik legkiválóbb honi utánpótlásközpont, a Csata „kiöregedő" fiatal tehetségei a BEAC NB I-es együttesében kezdhetik meg profi karrierjüket. Nem meglepő tehát, hogy az egyik legfiatalabb átlagéletkorú kerete az újbudai BEAC-nak van, és ez a tehetséges, fiatal csapat bizony meglepetésekre is készen állhat.

A 11 csapatból álló NB I készen áll tehát a rajtra, és bár nagyjából kialakultak a keretek, az erőviszonyok, igen kiélezett bajnokságra számíthatunk, melyben minden együttesnek meg kell becsülnie minden egyes győzelmet. A lebonyolítás szerint minden játéknapon egy klub pihenőnapot kapott. A húszmeccses alapszakasz során igazán érdemes lesz az MTK Budapest minden hazai meccsére kilátogatni, káprázatos kosarasokat láthatunk majd, az ország különböző pontjairól.

(képek forrása: nmk.kosarsport.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!