Atlétika
Krizsán Xénia

Keretismertető

Publikálva: 2016.09.29 Frissítve: 2016.09.28 Kosárlabda női

Kész az MTK Budapest női kosárlabda-szakosztályának 2016/17-es kerete. A másodosztályt megnyert kék-fehérek idén újra az élvonalban próbálhatják ki magukat.

Új edzővel, jó pár új játékossal kiegészülve kezdte meg augusztus elején városmajori felkészülését a tavaly NB I/B győztes mag. Többen az ott aranyérmet szerző játékosok közül, idén is viselhetik  az MTK mezét, de új arcokkal is megismerkedhetünk. Nézzük kiknek szurkolhatnak a budapesti kosárlabda kedvelők.

Czigler László személyében újdonsült szakvezetővel vághat neki a bajnokságnak női kosárlabda-szakosztályunk. A korábban Pécsett másodedzősködő, tavaly a férfi szakág második vonalában feljutásra esélyes Salgótarjánt irányító egykori válogatott center számára, saját bevallása szerint is kihívás lesz az új közeg. Túl első nyári alapozásán a női mezőnyben, kezd edző és játékosai között kialakulni a szükséges, egészséges kémia.

És akkor a keret, amely – ahogy azt a felvezetésben említettük – áll a tavalyi állományból és az új addíciókból.

Az MTK Budapest játékosa maradt a csapatkapitány Turóczi Nikolett, aki alighanem utolsó NB I-es szezonját kezdi meg októberben. Hátvéd poszton is maradtak bőven az NB I/B-t megjárt keretből. Baksa Bettina, Szabó Bettina, Ambrus Szandra triója már a mögöttünk hagyott idényben is együtt játszhatott, amely összeszokottság egy szinttel feljebb is sokat nyomhat a latban.

A fiatal generáció tagjai közül Jankó Flóra, Szóráth Sarah, Kuller Viol és Láncos Emese is a felnőtt kerettel készülhet.

A nyolc megtartott játékos mellett számos érkezőről is beszámolhatunk. Köztük van, a tavalyi bajnok UNIQA Sopron egykori csapatkapitánya, Zsovár Orsolya, aki mondhatni hazatér. 2007- és 2010 között a BSE játékosa volt, ahol szezononként 6,7 - 7,5 - 9,4 pontot átlagolt, majd előbb a ZTE, később a Sopron kosárlabdázója lett. Számos európai kupamérkőzésen is játszva, jókora tapasztalattal, soproni ezüst- és aranyérmekkel tér vissza a fővárosba, az MTK Budapesthez.

A tavalyi NB I-es döntő másik résztvevőjétől is érkezik játékos. Irányító posztunkon versenyt is generálhat házon belül Koch Dóra, aki a tavalyi ezüstérmes CMB CARGO UNI Győr együttesénél játszott 17 mérkőzésen. A 23 éves Vasas-nevelésű egyes, Szabó Bettinával küzdhet meg a kezdő irányító pozícióért, izgalmas feladatnak tűnik Czigler László számára megtalálni a lányok közti rotációt, főleg, hogy tavaly még Baksa Bettina is irányította a csapatot.

Igazi MTK-s visszatérőként köszönthetjük újra csapatunkban Semsei Barbarát is, aki a legutóbbi élvonalbeli szezonjában erősítete a kék-fehéreket, most pedig szülést követően léphet újra pályára. A némileg szűknek mondható négyes, ötös pozícióban rutinjára nagy szükség lehet, padról beszállva, kezdőként biztosan számíthatunk tőle fontos pontokra, lepattanókra.

Horváth Zsuzsanna hosszú kihagyás után, két gyermekével és férjével, az MKOSZ utánpótlásért felelős vezetőjével, Székely Norberttel telepedik le a fővárosban, és tér vissza a kosárpályára. A kis-, erőcsatár pozíciókban egyaránt bevethető, Sopronban 2003-2009 között több száz élvonalbeli mérkőzésen játszó játékosra, legfőképp távoli kísérletei miatt lehet nagy szükség. Ha társainak sikerül majd üresen megtalálni a periméteren, komoly fenyegetést jelenthet kintről az ellenfelekre, de aligha várhatunk tőle kőkemény atletizálást. Érkezése másik jelentősége helyismeretében rejlik. Egyik műhelytitkunkra derül fény, ugyanis Zsuzsa már az előző idényben is látogatta az MTK Budapest edzéseit, becsülettel készült visszatérésére, amely most jött el.

Az MKOSZ U20-as szabálya értelmében minden bajnoki alapszakasz mérkőzés első félidejének, minden percében pályán kell lennie egy 20 év alatti játékosnak. Az U20-as válogatott Jankó Flóra már tavaly is remekül játszott az első csapat tagjaként, valószínűleg – nem csak a fenti kitétel miatt – idén is kezdeni fog, ha egészsége engedi, akár minden mérkőzésen. Flóra mellett másik fiatal játékosunk, a Vasasnál három NB I-es szezont is megélt Wéber Fruzsina lesz, aki hármas-négyes poszton egyaránt bevethető.

A tavalyi, másodosztályt megnyert keret két alapemberének távozásáról számolhatunk be továbbá. Nagy-Bujdosó Nóra a Ceglédnél, Suppán Anna pedig a BEAC-nál folytatja kosárlabda pályafutását, mindkettejüknek sok sikert kívánunk ezúton is.

MTK Budapest 2016/2017 keret:

1. Szabó Bettina, Koch Dóra
2. Baksa Bettina, Zsovár Orsolya, Kuller Viol, Szóráth Sarah
3. Jankó Flóra, Ambrus Szandra
4. Horváth Zsuzsanna, Semsei Barbara, Wéber Fruzsina
5. Turóczi Nikolett, Láncos Emese

Így teljes az idei szezonra tervezett 13 fős keret, amely az új szezont Győrben, a tavalyi ezüstérmes ellen kezdheti meg október 2-án. Az MTK Budapest női kosárlabdázóinak első hazai bajnokija egyből fővárosi rangadót hoz majd, a Vasas ellen, október 8-án 18:00 órakor játszanak a lányok.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!