Taekwondo
Patakfalvy Luca

Czigler László az MTK Budapest új vezetőedzője

Publikálva: 2016.07.15 Frissítve: 2016.07.15 Kosárlabda női

A másodosztályt fölényesen megnyerve, jövőre az élvonalban kezdi meg szereplését az MTK Budapest női kosárlabda szakosztálya. Ehhez az első láncszem meg is van, az új edző személyében. Interjú keretében mutatjuk be.

Az MTK Budapest női kosárlabda-szakosztályánál június 30-án lejárt Sztevan Csupics szerződése, kinek kontraktusát nem hosszabbították meg, így új edzővel kezdik meg az NB I/A csoportjának küzdelmeit a lányok. Sztevan Csupics áldozatos munkáját ezúton is köszöni az egész MTK család. Az új tréner kilétéről döntött a szakvezetés, bizalmat szavazva Czigler Lászlónak.

Czigler László neve nem kizárólag a kosárlabda szerelmeseinek cseng ismerősen, de a sportbarátok számára is azonnal beugrik az egykori magyar válogatott center. Pazar játékos karrierje alatt 150 alkalommal ölthette magára a nemzeti csapat mezét, négyszeres magyar bajnok, kilencszeres kupagyőztes.

A 44 esztendős Czigler legnagyobb sikereit a Paksi Atomerőművel érte el, de az ezredforduló előtt Körmenden robbant be a magyar férfi kosárlabda világába. A kétezres évek elején Pakson játszó, 215 centiméter magas játékos az "Atom" négy eddigi bajnoki sikeréből háromnak volt részese, majd rövid időre szülővárosába, Pécsre hazatérve, végül Nyíregyházán fejezte be profi karrierjét.

Ezt követően kezdte el 2012-ben edzői pályáját a PVSK-Panthersnél, ahol 2015-ig másodedzőként dolgozott. Első vezetőedzői munkáját tavaly nyáron Salgótarjánból kapta. Az NB I/B-s férfi csapattal, a mögöttünk hagyott szezonban az alapszakaszt – mindőssze két meccset veszítve – első helyen zárta az együttes. A rájátszásban épp az MTK férfi csapatával, az MTK Törökbálinttal találkoztak, kiket lelépve, a végső győztes Vasas Akadémia ellenében ért véget Czigler László csapata számára a szezon.

Az MTK Budapest új vezetőedzőjével beszélgettünk.

— Hogyan találtatok egymásra az MTK-val?

A menedzseremen keresztül, ő hívta fel a figyelmem erre a lehetőségre. Felvettük a kapcsolatot Nagy Dórával és tetszett a lehetőség.

— Fiatal edzőként, új terep számodra a női kosárlabda. Kihívást jelent ez a munka?

Mielőtt rábólintottam a lehetőségre, épp emiatt hezitáltam. Ez valóban új nekem, magát az edzősködést is még tanulom, de a női mezőnyben munkát vállalni mindenképp érdekes lehetőség számomra. Igen, kihívásnak érzem, amivel alapvetően nincs problémám, nem félek ettől, de gondolkodnom kellett rajta viszonylag sokáig.

— Pécsett születtél, legutóbb Salgótarjánban dolgoztál, most a családdal elköltöztök a fővárosba. Ez is újdonság lesz gondolom?!

– A feleségemmel, a családdal a döntést megelőzően is sokat beszélgettünk. Pontosan erről, az új környezetről is, végül arra jutottunk, hogy hosszútávon Budapesten tervezünk élni. Az edzői munka is ilyen, inkább hosszabb távon, 2-3-4 év alatt tud beérni az edző tevékenysége. Kislányom most kezdi az óvodát, már itt a fővárosban, feleségem gyógypedagógus, neki szintén jó lehetőségei vannak itt.

— A családcentrikusságból arra következtetek, hogy nem az az edző vagy, akinek a gondolatai éjjel-nappal csak a  kosárlabda körül forognak!

– Nekem alapvetően a család jelenti a kikapcsolódást, szeretek minél több időt velük lenni. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden pillanatban csak kosárlabdával foglalkozom. Szeretünk együtt kirándulni, Budapestet is remélhetőleg felfedezzük majd.

— Visszatérve az edzősködésre, illetve a női bajnokságra. Mennyire ismered jól ezt a közeget, milyen különbségek vannak a férfi-női kosárlabda között?

– Pécsett láttunk női edzéseket, hiszen általában előttünk edzettek, és azt tapasztaltam, hogy túl nagy különbség nincs a két ág között. Iramában, fizikalitásában persze más, de taktikailag nem igazán látok túl nagy különbséget.

– Eddigi rövid edzői karriered alatt milyen tapasztalatokat szereztél?

– A legfontosabb, hogy az edző megtalálja a hangot játékosaival. Játékos pályafutásomból is emlékszem, ha jó viszonyban voltam az edzőmmel, az plusz motivációt jelentett, tudtam, hogy valaki az oldalvonalnál bízik bennem, számít rám. Ha ezt meg tudjuk itt az MTK Budapestnél is valósítani, a szakmai sikerek mellett ezt is fél sikernek könyvelném el.

– Az edzői habitusod akkor ebben foglalható össze?

– Alapvetően pozitív embernek tartom magam. Inkább a jót szeretném kiemelni és nem a rossz élményeken rágódni. Ezt szeretném a lányokban is erősíteni, nem a hibákat akarom kiemelni, hogy ezt, vagy azt miért nem úgy csináltad, hanem jó irányba terelni őket. Mikor elkezdtem edzősködni, kicsit hevesebb vérmérsékletű voltam, nem egy technikait is kaptam, mert keményebben léptem fel bizonyos szituációkban. Ezekből sokat tanultam, úgyhogy azóta higgadtabban adok hangot a véleményemnek.

– Kialakult már, milyen játékot szeretnél látni a csapatodtól?

– Megvan az elképzelés, de ezt még le kell egyeztetnünk Radovan Vukoviccsal, aki marad másodedzőként mellettem, illetve Nagy Dóra szakosztály-igazgatóval is. Jobban ismerik a lányokat, látják át, hogy a terveim megvalósíthatóak-e. Alapvetően sokat futó kosárlabdát szeretnék játszatni, kemény védekezés kialakításával kell kezdenünk a munkát, inkább erre szeretem helyezni a hangsúlyt.

– Mik lehetnek a célok az idei „A"-csoportos szezonban?

– A keretünk még százszázalékosan nincs kész, ezért nehéz mit mondani, de az ellenfeleket illetően, már elkezdtem videókat nézni csapatokról. Négy-öt nagyon erős együttes van az NB I-ben, számos légióssal is persze. Nem velük kell felvennünk a versenyt, inkább a tabella másik felével, akik ellen jó meccseket tudunk majd játszani, lehet reális esélyünk győzelemre is.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!