Atlétika
Krizsán Xénia

„Családként működünk”

Publikálva: 2018.01.07 Frissítve: 2018.01.07 Ökölvívás

Példás a csapategység ökölvívóinknál.

Az MTK Budapest ökölvívó szakosztályának ügyintézőjével, Rózsa Mihállyal beszélgettünk a tavalyi év eseményeiről.

– Mik voltak a 2017-es év legjelentősebb sikerei?

– Elsősorban a lányok szereplését emelném ki. Tavaly kezdtünk el komolyabban foglalkozni női ökölvívókkal, akiknél általában minimum egy-két év kell ahhoz, hogy jelentős eredményeket érjenek el, de a mi lányaink rendkívül gyorsan beilleszkedtek az együttesbe, és néhány hónap után már szállították az érmeket a csapatunknak. Összesen 25 nagyobb hazai és nemzetközi versenyen indultunk és 47 aranyérmet szereztünk a jelentősebb megmérettetésekről. Ráadásul a budapesti régió válogatottjának a gerincét is mi adjuk.  

– Minek tudható be, hogy ilyen gyorsan belejöttek a lányok?

– Drexler Géza elképesztő munkát végez a gyerekekkel, így nagyrészt neki köszönhető az, hogy ilyen ütemben fejlődnek a sportolóink. Nemcsak sportban próbáljuk segíteni a gyerekeket, hanem igyekszünk konkrét életpályamodellt kialakítani nekik, például a tanulmányaikban is próbáljuk őket támogatni. Ki merem jelenteni, hogy mi vagyunk a legjobb utánpótlásnevelő-műhely az országban, de minimum benne vagyunk az első háromban. Szeretnénk előbb-utóbb felnőtt ökölvívókat is foglalkoztatni, de egyelőre ehhez nincsenek meg a kellő erőforrásaink.

– Van, ami nem úgy sikerült tavaly, ahogy terveztétek?

– Nehezebb évünk volt, hiszen a húzóneveink juniorból most kerültek át ifibe, ami ökölvívásban hatalmas váltás: itt már igazi férfiak küzdenek, nagyobbak a pofonok. Báki Alex és Barbosu Tibor is komolyabb sérüléssel bajlódtak a szezonban, ami jócskán hátráltatta a csapatunkat. Öröm azonban, hogy a helyükre olyan új titánok léptek, mint például Lakatos Gyuszi, aki sorozatban kiütésekkel nyeri a versenyeit. Rengeteg tehetséget sikerült felfedeznünk az utóbbi időben – köztük már lányokat is –, és az aktív ökölvívóink több mint fele a válogatott tagja.

– Miben fejlődtetek a legtöbbet?

– Egyre erősebbek vagyunk csapatként. Nagyon fontos számunkra, hogy a szakosztály úgy működjön, mint egy nagy család, és ebben az edzőtáborok, közösségi programok sokat segítettek. Részt vettünk minden MTK-s eseményen, szép számban képviseltettük magunkat például a családi napon is.

– Mik a következő lépések?

– Fontos lenne, hogy a gyerekek több nemzetközi rutint szerezzenek, hiszen ez ebben a korban elengedhetetlen a fejlődéshez. Emellett továbbra is az a célunk, hogy saját nevelésű sportolókkal érjünk el sikereket. A csapat 90%-a itt kezdett el boxolni, és továbbra is szeretnénk ezt a modellt erősíteni.

– Mik a célkitűzések 2018-ra?

– Tavaly az összes korosztályos országos bajnokságról érmekkel jöttünk haza, mindent összevetve 132 érmet szereztünk, és szeretnénk idén is hasonló eredményeket produkálni a hazai versenyeken. Továbbá lesz három nemzetközi torna is: az ifjúsági olimpia, valamint utánpótlás Eb és vb is, ahol meggyőződésem, hogy érmekkel fogunk zárni. Reménykedem abban is, hogy ezúttal már a lányok közül is lesz válogatott ökölvívónk.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!