Atlétika
Szabó Beatrix

MTK legendárium | 215. rész

Publikálva: 2022.06.23 Frissítve: 2022.06.22 MTK Budapest

Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 27. rész. Opata Zoltán (1900-1982). „Opata: Még a toalettre is kísérd el Puskást!”

Opata Zoli, a híres MTK-s sztár tehát gyors sikerre vezette a Kolozsvári Atlétikai Clubot (KAC). Egészen a bajnoki győzelemig menetelt csapatával. Ebben a sikerben nem kis szerep jutott a Kolozsvár, majd fél Európa sztárjának, Csákány Jenőnek. Csákányt az utókor méltatlanul felejtette el, pedig kortársai között igazi klasszisnak számított, amit mi sem bizonyít jobban, mint a Puskás öcsivel való rivalizálása, mely ugyancsak Opatától eredt.

Ez a küzdelem az 1943/44-es idénnyel vette kezdetét, amikor Puskás még kezdő, Csákány pedig befutott klasszis volt. A sajtó erről így emlékezett meg: „Opata Zoltán, a Kolozsvár sztáredzője a kispesti bajnoki előtt odaszólt Csákánynak: „Te, Jenci, valami új gyerekzsenit találtak, Puskásnak hívják. Állj oda mellé és kísérd el a toalettre is.”

Jencink odaállt, és ha a toalettre nem is, a gyepen mindenhová elkísérte. Fél óra eltelt és Puskás még nem találkozott a labdával. Mert tudhatott ő bízvást nagyságrendekkel többet a labdarúgásról, mint bárki emberfia, ám Csákány gyorsabb volt nála. Öcsi elunta a menüt, szócsata, bordába könyöklés, bütyöktaposás kezdődött, majd kölcsönös köpködésbe torkollott a viadal.

Kiss M. Ernő a kor sztárbírója alig tudta szétválasztani a harcias ifjoncokat. Azóta sokszor felidézték, átbeszélték, mi több, számos fröccsel le is öblítették a régmúlt páros viadalait. Puskás Ferenc is megbékélt a maga módján: – A fene a jó dolgodat, te Jenő, hozzád hasonló gyors palival nem sokat találkoztam.

Az évről-évre felfelé lépdelő Kolozsvári AC 1944-ben csak az utolsó fordulóban engedte át a bajnokság második helyét a Ferencvárosnak. A csalódás bronz medáliája után a Magyar Kupában a még nagyobb csalódás ezüstjét kaparintotta meg, ugyancsak a Fradi mögött.

Az Opata Zoltán irányította KAC – miként már említettük – 1944. április 30-án még a bajnoki címet imponáló fölénnyel nyerő Nagyváradot is legyűrte. A komplett NAC-ot! A Vécsey, Ónody, Mészáros, Perényi, Juhász, Deményi, Lóránt, Barna, Sárvári, Bodola, Tóth III. összetételű társaságot Európa ászcsapataként ünnepelték.

A Kolozsvári AC balfedezetét, Csákány Jenőt pedig a jövő legstabilabb válogatott játékosaként…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!