Atlétika
Krizsán Xénia

Bokrétaünnepség (GALÉRIA)

Publikálva: 2024.04.19 Frissítve: 2024.04.19 MTK Budapest

A Kerepesi úti Sportpark épülete már szerkezetkész állapotban van.

dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára és dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke mondott beszédet az eseményen, melyen beemelték a szerkezet legmagasabb pontjára a bokrétát. 2023. júniusában helyeztük el a létesítmény alapkövét, és tíz hónap elteltével elérték az építők a szerkezet legmagasabb pontját.

dr. Schmidt Ádám így fogalmazott: – Nemrég Schmitt Pál elnök urat, aki többszörös olimpiai bajnokként és a Nemzet Sportolójaként méltán tagja az egyesület legnagyobb klasszisainak, megkérdezték, hogy mitől különleges klub az MTK. A válasza úgy hangzott: azért, mert egyszerre képes ápolni és tiszteletben tartani a hagyományait, miközben új irányokba is tud nyitni.

Azt gondolom, ahhoz, hogy a sport megőrizze kiemelt jelentőségét a 21. században, pontosan ezt kell tennünk. Építenünk kell azokra az erős alapokra, amelyeket az elmúlt több mint száz év kiemelkedő magyar sportsikerei és sportszakmai eredményei lefektettek, de közben meg kell felelnünk a jelen és a jövő kihívásainak is. Sokszor elmondjuk, hogy az Internetnek és az okostelefonoknak köszönhetően talán minden korábbinál nagyobb a verseny a fiatalok szabadidejéért. Ebben a sport csak úgy nyerhet, ha a hagyományos sportágak megújulása és új sportágak létrehozása mellett olyan helyszíneket sikerül teremtenünk, amelyek vonzóak a fiatalok számára, amelyek motiválják őket arra, hogy mozogjanak és meggyőzik őket arról, hogy a legjobb dolog, amit tehetnek, ha csatlakoznak a sportolók közösségéhez. Úgy gondolom, ez a sportpark ilyen helyszín lesz. Itt egyaránt otthonra találnak majd a gyermekek, fiatalok és idősebbek, akik ezt a közösséget erősítik.

Az MTK Budapest abból a szempontból is különleges egyesület, hogy fennállása óta különböző korszakokban különféle sportágakban is ki tudott emelkedni a magyar sportéletben. Legyen szó labdarúgásról, kajak-kenuról, kosárlabdáról, vívásról vagy éppen atlétikáról, az MTK sportolóit mindenhol megtaláljuk a legjobbak között. Remélem, hogy a klub itt otthonra lelő szakosztályai a csodálatos helyszínnek is köszönhetően folytatni tudják majd ezt a hagyományt.

A sportirányításban sokszor hangsúlyozzuk, hogy az élsportolók mellett a közösségi sportolókat is szeretnénk szolgálni. Hogy azokkal is megismertessük a sport szépségét és azoknak is megteremtsük a lehetőséget a mindennapos mozgásra, akik munka vagy iskola mellett, szabadidejükben szeretnének sportolni. Ezzel a céllal indítottuk el tavaly a Sportoló Nemzet Programot, amelyben az MTK Budapesttel is szorosan együttműködünk.

dr. Deutsch Tamás, a klub elnöke megköszönte a segítséget Magyarország kormányának, Budapest székesfőváros és a nyolcadik kerület önkormányzatának. Utobbi területén épült – a most készülő Sportpark mellett – az Új Hidegkuti Nándor Stadion, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia és a megújult Salgótarjáni úti edzőpálya, így a klub ezen a módon is meg tudja hálálni az elmúlt évek, évtizedek támogatását.

Fontos adatokat is megosztott az építkezéssel kapcsolatban:

– az egykori (Taurus, később Michelin) gyártelep helyén 33.800 m2 zöldfelületet hozunk létre, amelyben lesz park, játszótér, fitnesz park, valamint két élőfüves labdarúgópálya is
–  a központi multifunkciós csarnok alapterülete 11.273 m2, a benne található sportterület 5290 m2
az edzőcsarnok alapterülete 3.825 m2, amelyből 2.414 m2 a sportfelület
– a létesítmény teljes hőenergia igényét saját geotermikus kútpáron alapuló rendszer adja, 1350 m-es mélységből felhozva a termálvizet, így gázt nem használunk a létesítményben
– 500 kWp maximális teljesítényű napelempark kerül kiépítésre, 372 kW saját tároló kapacitással, ami tovább növeli a létesítmény energiahatékonyságát
– elültetésre kerül közel 300 db fa, több mint 15.000 db cserje és több mint 35.000 db évelő növény, hogy kellemes, élhető zöld környezetet alkossunk
– A létesítményt 2025-ben vehetik birtokba az MTK Budapest sportolói, edzői, munkatársai.

A bokrétaünnepségen részt vett a Bayer Construct elnök-vezérigazgatója, Balázs Attila, több száz kolléga, akik részt vettek az építési munkálatokban, minden – 2025-ben a Sportparkba költöző – szakosztályunk vezetője, a kézilabdázók esetében a teljes csapat, de ott volt a kilencvenes éveiben járó dr. Nagy László, kajakos világbajnok, korábbi klubelnök és Bödör László, a legidősebb magyar válogatott labdarúgó, valamint korábbi remek atlétáink, Mohácsi Péter és Rózsa István.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!