Tenisz
Fucsovics Márton

Kézilabda: szezonközi értékelő Golovin Vlagyimirral

Publikálva: 2021.11.25 Frissítve: 2021.11.25 Kézilabda

Vezetőedzőnkkel beszélgettünk a szezonkezdésről, a lezajlott fordulókról és a jövőről.

Ugyan még nem telt el a 2021/22-es idény fele sem, de a hosszabb pihenő kapcsán Golovin Vlagyimir értékelte az eddigi időszakot, egészen a nyári felkészüléstől, a lejátszott kilenc fordulóig és a nemzetközi kupaszereplésig. Az őszi szezon mérlege eddig kilenc mérkőzéséből három győzelem, két döntetlen és négy vereség.

– Megújult csapattal vágtatok neki a szezonnak, a csapat húzóemberének számító Szöllősi-Zácsik Szandra távozott a klubtól, hogyan sikerült őt pótolni?

Szanit nagyon nehéz pótolni, nemcsak az MTK-nak, hanem bármelyik másik csapatnak is. Őt nem lehet egy személlyel helyettesíteni, így inkább csapatot igyekeztünk építeni. Természetesen előtte is csapatban gondolkodtunk, de volt olyan játékos a pályán a személyében, aki a nehéz szituációkat, kritikus helyzeteket a mérkőzésen belül megoldotta. A cél pedig most az volt, hogy közösen legyünk rá képesek, ami a nyár folyamán sikerült is, nagyon szépen dolgozott a csapat, jó eredmények születtek a felkészülési találkozókon. Látszott a fejlődés mindenkin.

– Mennyire valósult ez meg eddig a bajnokságban?

– A pontvadászat a nyárhoz képest másképp alakult, kétarcúak voltunk az eltelt fordulók során. Az egyik arcunk bizonytalanságot, míg a másik ennek ellentétét, a magabiztosságot mutatta. Az eredmények is jól tükrözik ezt, hiszen voltak bravúrok, de a kudarcok sem kerültek el minket.

– Mi lehet az oka ennek a hektikusságnak?

– Biztos több oka is van, valószínűleg a szövetségi kapitányi kinevezésem is közrejátszik ebben. De alapvetően az eddigi teljesítménnyel elégedett vagyok, az előzetes számításaim szerint két pont hiányzik a jelenleg meglévőből. A sport ilyen, nem mindig úgy sikerül, ahogyan előre elterveztük, hiszen a játékosok nem gépek.

– Melyik volt az a mérkőzés, ami a csapat pozitív arcát, és melyik, amelyik a negatívot tükrözte?

– Erre nagyon egyszerű felelni. A mélypont – egyértelműen – az első találkozón, hazai pályán volt, a Budaörs ellen, hiszen ott mélyen a tudásunk alatt teljesítettünk. A legjobb mérkőzésünk pedig a Debrecen ellen volt, illetve ide sorolnám még a Herning-Ikast meccs visszavágóját is. Bármennyire is vereséget szenvedtünk idegenben, Dániában, de ott nagyon okosan kézilabdáztunk. A vesztett mérkőzéseinkből mindig inkább az ész hiányzott, mint a szív.

– Hogyan értékelnéd a nemzetközi porondon való szereplést?

– Örülünk neki, hogy megtapasztalhattuk a nemzetközi színtéren történő megméretést Az első ellenfelünk – a török csapat – sokkal gyengébbnek számított, míg a Herning-Ikast gárdája. Ők erős gárda, akik szerintem idén is a kupasorozat négy legjobbja között lesznek. A csapatomban a játékosok kevés nemzetközi rutinnal rendelkeznek, ezért tanulni kell nekik, hogy teljesen más kultúrával találkoznak, más stílus ellen játszanak. Az MTK Budapest életében a nemzetközi sorozat nagyon fontos mérföldkő volt, sajnálom, hogy nem sikerült továbbjutni.

– Hét év után a legnagyobb változás a csapat életében az lesz, hogy – a nem túl távoli jövőben – új vezetőedzője lesz az MTK Budapest női kézilabdacsapatának. Hogyan gondolsz vissza az itt töltött időre? Melyik volt a legszebb éved ebben a sikertörténetben, hiszen az első osztályból való kiesés veszélyétől egészen a nemzetközi szereplésig vitted a csapatot?

– Nagyon örülök ennek a hét évnek, és nagy köszönettel tartozom az MTK Budapestnek. Az évek tele voltak jobb és rosszabb mérkőzésekkel, de mindig csak a biztatást és a pozitívumot kaptuk. A vezetőség is tudja, hogy a játékosok is hibáznak, csak a támogatást kaptuk a részükről. Egy évet nem tudok kiemelni, hiszen minden évnek megvolt a saját maga sikere. Ha nem lettem volna a magyar válogatott szövetségi kapitánya, akkor biztos vagyok benne, hogy még sok éven át itt maradtam volna a klubnál, köszönhetően a vezetőségnek és a lányoknak, akikkel az évek során együtt dolgoztam. Mindig voltak közös céljaink, és csak pozitívan tudok gondolni az MTK-ra. Biztos vagyok benne, hogy jó kezekbe fog kerülni a csapat, s csak a legjobbakat kívánom nekik.

– Az MTK ikonikus alakjává váltál az évek során, hogy látod a jövőt, van esély arra, hogy valamikor visszatérsz?

– Először is még itt vagyok, pillanatnyilag keressük az utódomat, de soha ne mondd, hogy soha, így biztos van még erre esély a jövőben...

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!