Atlétika
Nagy Marcell

Kézilabda: Fekete Bozsana a parketten és a homokon is eredményes (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2024.02.21 Frissítve: 2024.02.20 Kézilabda

Balszélsőnkkel a Magyar Kézilabda Szövetség készített interjút.

Az MKSZ olyan kézilabdázókkal beszélgetett, akik évközben a teremben, nyáron pedig a strandon ragadnak labdát. Az interjúalanyok között pedig ott volt játékosunk, Fekete Bozsana is, aki általános iskolás korában kezdett kézilabdázni az ASI DSE-ben, majd 2010 nyarán ismerkedett meg a strandkézilabdával. Utóbbit olyannyira megszerette, hogy egy évvel később már a válogatottba is meghívást kapott. Ekkor utánpótlás-játékosként még nem okozott számára problémát a két terület összeegyeztetése, azonban, amikor felkerült a felnőtt NB I-es mezőnybe, mindez már nagyobb kihívást jelentett.

 ‒ Sok kompromisszumot kellett hozniuk az edzőknek és persze nekem is. Amikor befejeztük az NB I-ben a bajnokságot, már másnap a strandkézilabda válogatottal homokon készültünk valamelyik világeseményünkre és fordítva. Sok lemondással járt nyáron, de ha van az embernek célja és motivációja abban, amit csinál, akkor szerintem a megoldáson töri a fejét, nem pedig a kifogáson.

Fotó: origo.hu

A túlterheltség számára nem a két sportág párhuzamából fakad, szerinte ez ennél sokkal összetettebb. Úgy véli, meg kell találni azt a bizonyos egyensúlyt és pihenési időt, ami arra szükséges, hogy mind pszichésen, mind fizikálisan elszakadjon a mindennapi rutintól. A két szakág számára azonos előnyökkel jár, így az átállás sem okoz különösebb problémát.

‒ Nekem valahogy ez a kettő dolog párhuzamosan ment végig, nem tudom elmondani, miért és hogyan alakult így. Ilyen lehetőséget adott az élet, hogy mind a kettőbe belekóstoljak, és egyszerre éljem át az előnyeiket. Azt mondják, a sportban nincs „ha”, azonban, ha ezzel példát mutatok a fiatalabbaknak, vagy legalábbis azt, hogy lehetséges és megoldható, valamint egyik nem megy a másik rovására, sőt lehet a kettőt egymás előnyére fordítani, már örülök neki.

Bozsana 2015-ben strandkézilabda világválogatott is volt, amit óriási megtiszteltetésként és a sportág népszerűsítése érdekében nagyszerű lehetőségként élt meg.

‒ Jó érzéssel töltött el, hogy két csapattársammal, Győri Ágival és Csiki Renátával Magyarországot képviselhettük, és ott lehettünk ezen a fontos és kivételes eseményen. Ez is azt bizonyította, hogy itthon a strandkézilabda szakág erős és eredményes volt, és jó úton haladtunk.

Forrás: Magyar Kézilabda Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!