Taekwondo
Salim Sharif

Két hete tart a felkészülés

Publikálva: 2015.08.18 Frissítve: 2015.08.24

Az alapozás harmadik hetének megkezdése után Spiriev Attila ügyvezető igazgató elmondta, hogy kialakult a játékoskeret és a szakmai stáb, és gőzerővel folyik a munka.

– Honlapunkon már megjelentek hírek a játékoskeret változásait illetően, de vannak friss hírek.

– Amint az köztudott, a volt magyar válogatott, bajnok és kupagyőztes Bódi Ferenc az előző szezon után abbahagyta az aktív kosárlabdázást, és immár teljes egészében az edzősködésre koncentrál – kezdte a Spiriev Attila. – Ezúton is köszönöm neki azt a két évet, amit játékosként nálunk töltött. De nem búcsúzunk tőle, mert miközben a kosárlabda struktúránk utánpótlás ágát jelentő ELITE SE-ben edzősködik, mostantól másodedzői feladatot lát el a felnőtt együttesnél is, és a vezetőedző Szarvas Gáborral együtt viszik az U20-as gárdát is. Az is kiderült tehát, hogy a csapat vezetőedzője továbbra is Szarvas Gábor lesz, akinek a munkájával nagyon meg vagyok elégedve. Bódi Ferin kívül két további távozó játékosról tudok beszámolni: három nálunk töltött esztendő után fájó szívvel búcsút vettünk Wehner Zoltántól, akinek szintén köszönöm az itteni erőfeszítéseit. Zoli remek ember és kosaras, így nem volt könnyű a döntést meghozni, de a jövő építésének koncepciója miatt le kellett mondani a további szerződtetéséről. További sok sikert kívánok neki, Oroszlányban igen erős kerethez csatlakozott. Csempesz Balázs a harmadik távozónk, ő civil élete miatt felhagyott az aktív kosárlabdázással. Sajnálom, de megértem a döntését. Remélem, azért nézőként eljön a meccseinkre.

– Bihari Máté távozásáról is lehetett hallani.

– Sokáig valóban úgy tűnt, hogy „Bigi" Norvégiában próbál szerencsét. Hangsúlyozom, hogy mindvégig megállapodás volt köztünk, hogy ha nem jön össze a norvégiai szerződés, és marad Magyarországon, akkor nálunk játszik. Röviddel ezelőtt kiderült, hogy továbbra is a mi gárdánkat erősíti.

– Rajta kívül kik maradtak a tavalyi csapatból?

– Haladjunk posztok szerint: Spiriev Olivér irányítja továbbra is az együttest. Őt tavaly nyári betegsége hátráltatta az előző szezonban, de hála Istennek már teljesen rendben van, és igen jó állapotban, már komoly munkát elvégezve kezdte meg a csapattal az alapozást. Bár 1991-es születésű, az igen fiatal mezőnysorunkban ő már a rutint képviseli. Jakab Péter is folytatja nálunk. Kiváló teljesítményt nyújtott az előző szezonban, jól is érzi magát itt, és az egész közösségünk nagyon megkedvelte Petit. Remélem, sokáig számolhatunk vele. Szintén nálunk folytatja karrierjét az igen tehetséges és még mindig csak 18 esztendős Horváth Kristóf. Ő a nyáron előbb a 3x3-as Ifjúsági VB-n tette le a névjegyét, majd a B-divíziós U18-as Eb-n volt a magyar válogatott egyik legjobbja. Rá is kiemelt szerep vár a 2015/16-os évadban. Mezőnyposzton a további maradók fiatal tehetségeink:  az 1994-ben született Mostbacher Antal (bár ő helyenként négyes poszton játszik), Tóth Richárd (1996), Takács-Varga Bendegúz (1996), Dobos Márk (1997) és az extra adottságokkal rendelkező, a 3x3 Eb-selejtezőn az U18-as válogatottban is szerepelt Máriás Gergő (1998). Hozzájuk érkezett hármas posztra az ELITE Basket nevelésű Boinitzer Dávid (1995), akit óriási tehetségnek tartok. 10 éves kora óta figyelem a fejlődését, és azt gondolom, hogy már a következő évadban komoly teljesítményre lesz képes. A Vasasból érkezett vissza hozzánk. Szintén Pasarétről igazoltuk az 1-es és 2-es poszton bevethető, az egyébként Óbudai Kaszásokban nevelkedett Mészáros Bencét (1996), aki tavaly megfordult az U18-as válogatott keretében is.

– Mi a helyzet a magas posztokon?

– A klasszis center, a négyszeres magyar bajnok, ötszörös kupagyőztes és 14-szeres válogatott Trepák Zoltán érkeztéről már korábban beszámoltunk. Mondanom sem kell, hogy nagy erősítés "Trepi" beszállása, és bevallottan azt is várjuk tőle, hogy segítse fiatal játékosainkat a fejlődésben. Aktívan fog edzősködni és – tán nem meglepő – minden korosztályban a centerek képzése lesz az elsődleges feladata. Bihari Mátéról már beszéltünk, természetesen nagy erősítés, hogy ő nálunk marad. Sajnos Baross Kristóf nyári térdoperációja során, ami kezdetben egy rutinműtétnek indult, komolyabb problémát diagnosztizáltak, és még az is megkérdőjeleződött, hogy egyáltalán folytathatja-e a kosárlabdázást. Kristóf jelenleg rehabilitációs munkát végez, és még hosszú idő, amíg elkezdheti az edzéseket – mert mondanom sem kell –, azt reméljük, hogy folytathatja a játékot. A tavaly télen Kaposvárról igazolt és „reaktivált" Bíró Bence továbbra is a keret tagja. Számára a lehetőség adott, ha a motiváltsága és a harcossága folyamatosan olyan lesz, mint ami elvárható, akkor ő is hasznos tagja lesz együttesünknek. Az ifjú Fernengel Bálint (1995) tszintén a felnőtt csapattal készül, és persze ott vannak még az U20-ban pallérozódó sportolóink is. Trepák Zoltán mellett még egy klasszikus centert igazoltunk, Szabó Tibort. A 212 cm magas kosaras óriási tehetségnek indult, de a sajnálatos hazai szokás szerint 18 éves korától az egyik nagycsapat padján töltött el éveket, és közben szép lassan feladta a korábbi ambícióit. Aztán még próbálkozott itthon, majd három évet külföldön kosarazott. Hazatérte után tavaly előbb a MAFC-ban, majd Veszprémben játszott. Azt remélem, hogy nálunk újra motivált lesz, mert a kora alapján még szinte bárhová eljuthat. Mindenesetre az első két hétben nagyon szépen dolgozott. Számítunk rá. És a magas szekcióban van még egy igazolásunk, a 19 és fél éves Szántó András. Őt két évvel ezelőtt a Budai XI-ből a Vasas igazolta le, onnan érkezett most hozzánk. Tehetséges, intelligens, 209 cm magas játékos, a jövő embere. Sok képzésre, fejlesztésre van még szüksége, de nálunk nap mint nap van kiktől tanulnia, és ha lesz kitartása, kitűnő játékos válhat belőle.

– Elégedett vagy a játékoskeret alakulásával?

– Nagyon. Még akkor is, ha tudom, hogy jócskán vannak, akik nem „nagy nevek". Még! Az első edzés előtti rövid beszédben hangsúlyoztam is, hogy számomra ez az eddigi legizgalmasabb keretünk. Érdekes szakmai feladat vár Szarvas Gáborra és segítőjére, Bódi Ferencre, mert sok tehetséget felvonultató játékosgárdából kell hatékony csapatot formálni. Érdekesség, hogy miközben a magas posztokon Trepák Zoltán, Szabó Tibor, Bihari Máté (és ha egészséges lesz, akkor Baross Kristóf) személyében rutinos játékosok és mellettük fiatalok egyaránt találhatók, addig a mezőnysorunk igazi „csikócsapat" lesz, az 1991-es születésű Spiriev Olivér és az 1993-as Jakab Péter a legidősebbek, a többség bőven 20 év alatti.

– Mikor kezdik a szezon?

– A mérkőzésekről még nincs hivatalos információnk, de úgy tudjuk, hogy október első hetében kezdődik a bajnokság. Ahogy eddig, továbbra is a munka az, amiben az edzőkkel együtt az eredményesség kulcsát látjuk, ezért már augusztus 4-én megkezdtük az alapozást. Az pedig elvárás volt, hogy már az első edzésre mindenkinek olyan állapotban kellett érkeznie, hogy azonnal bele tudjunk csapni a kemény munkába. Így is tettünk. Csak a korosztályos válogatottakban nyáron szerepelteket küldtük némi pihenőre: Máriás Gergő kapott néhány nap szünetet, és Horváth Kristófot is rávettük, hogy tíz napig ne a kosárlabdázással töltse az idejét. De 14-én már ő is bekapcsolódott a munkába.

– Mi a véleményed az eddig látottakról?

– Nagyszerű a hozzáállás, megvan a kellő elszántság, komoly munka folyik. Hetente nyolc edzést tartunk, ebből kettő a közkedvelt pátyi homokpályán zajlik. Hamarosan elkezdjük a felkészülési mérkőzéseket is, de erről még nem tudok pontos információval szolgálni. Legalább 8-10 ilyen találkozót tervezünk. Bizakodó vagyok a csapat szereplését illetően, és azt is nagyon remélem, hogy fiatal tehetségeink tovább fejlődnek és ki tudnak bontakozni.

– Milyen célokat körvonalazódnak meg a 2015/16-os szezonra?

– Az előző válaszomban tulajdonképpen már részben el is mondtam a célokat. Az MTK vezetőségével egyetértésben nem határoztunk meg helyezési célkitűzést, hanem a munkán, a fejlesztésen, a tudásszint növelésén van az elsődleges hangsúly. Persze minden soron következő mérkőzésre úgy megyünk majd, hogy nyerni szeretnénk, aztán majd meglátjuk, hogy milyen teljesítményre leszünk képesek. Már csak azért sem lenne célszerű helyezésekkel dobálózni, mert jóformán még azt sem tudjuk, hogy kikkel kell majd felvenni a versenyt. Sok „nagy igazolásról", több „szuper keretről" lehet hallani, de nekünk nem ezzel kell foglalkozni. Velünk a tippelgetős nyári időszakban amúgy sem nagyon szoktak számolni, mégis az előző három szezonban meg tudtuk nyerni a nyugati csoportot, és mindannyiszor az élmezőnyhöz tartoztunk a végelszámolásnál is. Most sem a számolgatás a feladat, hanem a tervszerű, kemény és hatékony edzés, gyakorlás. És persze nekünk a szükséges hátteret továbbra is biztosítani kell. Egyik sem könnyű feladat, de remélhetően mindenki helyt tud állni a maga posztján.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!