Atlétika
Nemes Rita

Kajak-kenu: Rita, várunk vissza!

Publikálva: 2023.07.10 Frissítve: 2023.07.10 Kajak-kenu

Családi okok miatt - reméljük, csak átmenetileg - nem folytatja edzői munkáját az MTK Budapestben Kőbán Rita.

A kétszeres olimpiai bajnok kajakos a sportággal tizenkét évesen ismerkedett meg, első klubja az FTC volt, ahol Kluka József irányításával sajátította el az alapokat, majd kezdett versenyezni. A korosztályos sikerek után a felnőttek között az 1985-ös világbajnokságon párosban ezüst-, a négyes tagjaként pedig bronzéremmel mutatkozott be a kivételes tehetség.  Első vb aranyérmét egy évvel később, Montreálban szerezte. A szöuli, 1988-as nyári játékokon már a dobogó második fokán állhatott a négyessel – a modern játékok történetében egyedülállóan, tizenkét évvel később, a sydney-i olimpián ugyanebben a számban szintén ezüstérmet szerzett.

Számos aranyérem, dobogós helyezés és immár a Csepel színeiben elért nemzetközi sikerek után 1995-től az edzőlegenda, Fábiánné Rozsnyói Katalin készítette fel a megméretésekre, 1998-tól az UTE színeiben lapátolt. Kilencszeres világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, a magyar kajak-kenu sport örökös bajnoka. Kőbán Rita azon kevesek közé tartozik, akinek az olimpiai érmek mindhárom színéből megadatott – gyűjteményét összesen hat ötkarikás medál képezi.

A barcelonai, 1992-es játékokon a négyes tagjaként, majd négy évvel később Atlantában immár szólóban ért fel a világ tetejére, s lett olimpiai bajnok. Az arany mellett Barcelonában egyesben ezüstérmet szerzett az olimpián, valamint párosban harmadik lett. 2000-ben, utolsó olimpiai érmét megelőzően a magyar csapat zászlóvivője volt Ausztráliában, az ötkarikás játékok nyitóünnepségén

Az 1990-es évek végén, majd visszavonulása után aktív szerepet vállalt a Magyar Olimpiai Bizottság életében, valamint a lovaglással, lovassportok oktatásával és állattenyésztéssel foglalkozott, rendszeres résztvevője volt az amatőr ügetőversenyeknek. 

Az MTK Budapest csapatához 2013 májusában csatlakozott, 13-15 éves gyermekekkel dolgozott a klub kajak-kenu szakosztályában. Tudását nagy lelkesedéssel adta át, Szellák Szabinával EYOF aranyérmet szerzett. Szerénységével példát mutatott minden kortársának, tanítványának.
 
Tevékenysége elismeréséül Csík Ferenc díjat kapott. Neve szerepel a Testnevelési Egyetem Sportcsillagok falán.

Rita! Várunk vissza!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!