Kézilabda
Fekete Bozsana

Evezés: ecsettel és lapáttal is...(LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.05.21 Frissítve: 2023.05.21 Evezés

Hajós Hollanda Éva 88. születésnapja alkalmából jubileumi kiállítást rendeztek. Az evezősként és festőként is remeklő hölgy képeit néhány napig a Várkert Bazár aljában, majd május 18-tól a Victor Hugo utca 35. szám alatt tekintheti meg a nagyérdemű.

A festőnő impresszionista elemekkel átitatott képei méltó helyet kaptak a várkerti miliőben, az alkotásokból áradó, gyakran búskomor, ugyanakkor paradox módon élettel teli hangulatot a borús, hűvös tavaszi időjárás is tetézte.
A május 13-i megnyitón Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke köszöntötte a vendégeket, aki Hajós kiváló sporteredményei mellett természetesen kitért a művésznő munkásságára is. A születésnapos festőnő szűkszavú, lírai beszéddel köszönte meg a közönségnek, hogy ellátogattak a kiállítására.

A művésznő témái harmonikus, állandó, visszatérő motívumok: a budapesti látkép több festményen is megjelenik. A csodálatos Lánchíd – amely Éva lakásából tökéletesen látható volt – egy képen jelenik meg az evezősökkel, akik könnyedén siklanak a Duna vizén. (A leírt kép egyébként a Gróf Széchenyi István-emlékversenyre készült. A festmény ajándék volt a 100 éves magyar evezősszövetség részére még 1993-ban.)

Vízparti élmények

A színpompás virágok csendéleteken, rusztikus képeken mosolyognak vissza ránk, de tucatnyi festményen jelennek meg a vidéki kunyhók, a legszebb magyar tájak másai, illetve csodaszép természeti jelenségek is.

Koplik Judit művészettörténész szavaival élve: 
Hajós Hollanda Éva szemlélete a klasszikus hagyományokra épül, persze annak korszerű értelmezésében. Képeinek kiindulópontja a látvány élménye, annak megragadása. A természet nemcsak egyszerű vizuális élmény, hanem szellemi is. Derűs harmóniákat kereső lénye a természet és az ember által épített környezetben megtalálja azokat az összefüggéseket, amelyek az ember és a táj békéjét sugallják.

A művésznő első kiállítása 1964-ben volt, akkor a Keleti Károly utcai Társalgó Galériában, egy csoportos kiállítás keretén belül Anna Margit, Kárpáti Éva, Turi Mária, Frank Frigyes, Gádor Emil és Kádár György festőkkel együtt láthatta a közönség a műveit. Az első csoportos tárlat sikere után számos egyéni kiállítása volt itthon és külföldön egyaránt. 

MINT MONDJA, A SPORT ÉS A MŰVÉSZET KIEGÉSZÍTIK EGYMÁST.

Még mindig rácsodálkozik a Dunára, és máig beül a hajóba, na meg a festőállvány elé.

Forrás: index.hu
Fotó: Gáll Anna / Index

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!