Kézilabda
Sallai Nikolett

Atlétika: világsztár készíti fel Mátó Sárát a világbajnokságra és az olimpiára

Publikálva: 2021.11.08 Frissítve: 2021.11.08 Atlétika

A legendás Loren Seagrave Magyarországra költözik, és a Kiemelt Atlétikai Program gyorsaságfejlesztési szaktanácsadója lesz, mellette 400 gátasunk edzéseit irányítja.

– Loren Seagrave az atlétikában olyan fajsúlyú szakember, mint a futballban Sir Alex Ferguson, vagy kosárlabdában Phil Jackson – így jellemezte Spiriev Attila, a Kiemelt Atlétikai Program szakmai vezetője új kollégáját, és hozzátette, óriási erkölcsi és szakmai jelentősége van annak, hogy Seagrave a magyar atlétikai közösséghez csatlakozik. Spiriev Attila szerint biztos, hogy a KAP programban részt vevő atléták edzői és a szélesebb edzői társadalom is rengeteget tud tanulni tőle, ami a magyar atléták rövid- és hosszútávú eredményessége szempontjából is kiemelt jelentőségű lehet.

Loren Seagrave edzőként több mint ötven atlétát segített olimpiai vagy világbajnoki éremhez. Tanítványa volt a 400m gát kétszeres olimpiai bajnoka Angelo Taylor és számos más olimpiai győztes, például LaShawn Merritt (400m), Donovan Bailey (100m), Dwight Phillips (távol), Gwen Torrence (200m), Pauline Davis (200m), Tiana Bartoletta (távol), de dolgozott olyan klasszisokkal is mint Justin Gatlin, Joice Maduaka, Andre Cason, Jon Drummond, Darya Klishina és Demetrius Pinder. Specialitása minden olyan versenyszám, amelyben a nagy futógyorsaság jelen van, így a 60 és 400 méter közötti sprint és gátfutó számok, valamint a távolugrás. Névjegyét azonban nemcsak edzőként, hanem sporttudományi szakemberként is letette az asztalra, előadásait világszerte érdeklődéssel követik.

Deutsch Péter, a Kiemelt Atlétikai Program vezetője Seagrave érkezésével kapcsolatban azt mondta, hogy ez jól látható és most már nyilvánvalóan az egész atlétika szakma és társadalom számára világos folyamat része. Minden program és döntés célja, a magyar atlétika építése, azaz a sportág eredményességének növelése és általában az atlétika népszerűsítése. Ennek rendel alá a szövetség mindent, és ez a cél motiválja akkor is, amikor nemzetközi versenyeket és atlétikai világbajnokságot rendez, és akkor is, amikor ennek kapcsán szakmai programokat indít a nemzetközi szinten versenyző atléták, az egyes szakágak, vagy éppen az utánpótlás támogatására.

Hasonló jelentőségű lesz az a munka, amelyet Loren az MTK Atlétikai Akadémia sport módszertani központjában szaktanácsadóként végez majd, dr. Tihanyi József mellett. A gyorsaság fejlesztésének módszertani lehetőségeiről tartandó előadásait az elméleti háttér bemutatása mellett gyakorlati bemutatók is gazdagítják majd.

Loren Seagrave a fentiek mellett Mátó Sára, 400 gátas U20-s Európa-bajnoki ezüstérmes edzője lesz, szintén az MTK Budapest keretein belül, ahová Sára néhány hete igazolt.

Mátó Sára így vélekedett a szakemberrel kapcsolatban: – Nagyon bizakodóan nézek a jövőbe. Tudtam, hogy nagyobb váltás kell az életemben, a pályafutásomban, de nem gondoltam, hogy akkora szerencsém lesz, hogy hogy ilyen világhírű, nagytudású szakemberrel folytathatom. Még most is hihetetlen, de hatalmas lehetőségként élem meg. Nagyon várom a közös munkát. Most minden rendben van, és időben is a legjobbkor jött szembe velem a lehetőség, hiszen két év múlva világbajnokság, három év múlva pedig olimpia lesz. Kész vagyok bármennyi munkát elvégezni, hogy minél többet fejlődhessek.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!