Tenisz
Fucsovics Márton

A Városligetben történt tragikus korcsolyabalesetben vesztette életét az MTK atlétáinak elismert edzője, aki korábban kiváló labdarúgó volt és remek atléta.

Publikálva: 2023.04.06 Frissítve: 2023.04.06 MTK Budapest

Következzék a csupán 44 évesen elhunyt Bodor Ödön drámai története!

Kapuváron született 1882-ben, majd Sopronban tanult, a család aztán Budapestre költözött. A Városligethez közel, a mai Rippl-Rónai utcába járt iskolába, 16 évesen már a ligetben rúgta a bőrt. Olyannyira jól, hogy egy hónap múlva már a Liget SK játékosa volt. A riválisok tartottak tőle, egy esetben például a Bakáts téri híres ifjúsági csapat ultimátumot adott a Ligetnek: csak akkor lehet meccs, ha Bodor nem játszik, mivel „a rúgásai rongálják a labdát.”

Bodor Ödön édesapja ügyvédként elvárta a gyermekeitől, hogy tisztes munkát végezzenek, így a fiú postai tisztviselő lett. A labdarúgás mellett atletizált is, és hamar kiderült, kiváló futó. 1903-ban focistaként a magyar-válogatottba is bekerült, a csapat 4:2-re diadalmaskodott Bécsben. Akkoriban az egyik legjobb hazai hátvédként jegyezték, ám ő inkább az atlétika felé fordult. Nem volt túl magas, 177 centiméterre nőtt, de futásban ellenálhatatlannak bizonyult. Reggeltől délutánig a postán dolgozott, utána atlétaedzéseket vett, mellette sportújságíróként is alkotott, kezdetben a Sportfutár szerkesztője volt.

Mivel akkoriban még mindenki kedvtelésből sportolt, egy alkalommal megesett, hogy Muzsa Gyula, a Magyar Olimpiai Bizottság társelnöke személyesen kereste fel Demény Károly postai főigazgatót, hogy engedje el egy versenyre Bodor Ödönt. „Demény átérezvén az esemény fontosságát, elrendelte, hogy Bodort a szolgálat alól felmentessék.”

Bodor Ödön itthon a legjobb futók közé került, 1908-ban, a londoni olimpián a futóváltóval bronzérmes lett, 800 méteres síkfutásban pedig negyedik. Négy évvel később aztán elvette feleségül a szerelmét, Klein Erzsikét. Ebben az évben már edzősködött is, és az egyik versenyen futás közben nemcsak tanácsokkal látta el az egyik tanítványát, hanem a célegyenesben bevárta és együtt futottak be. A Postásnál volt tréner, méghozzá amatőr státuszban. Aztán 1913-ban a profik táborába lépett, az MTK edzője lett, de már pénzért. Az amatőrök nem értették, egy-két újság sem, az egyik pedig a következőt írta: „Reméljük, hogy tréneri fizetése arányban áll azzal a hatalmas áldozattal, amelyet a magyar amatőrsport kárára okozott.” Később dolgozott többek között az FTC-ben és a Munkás TE-ben, majd 1920-ban visszatért az MTK-hoz, ahol éveken át ragyogó versenyzőket nevelt. Nála télen sem pihentek a versenyzők, 1925 telén például közös gyaloglást vezetett be. Rendszeresen az MTK Liszt Ferenc téri klubhelyiségéből gyalogolt a versenyzőivel a városligeti víztoronyig és vissza.

1927 januárjában aztán bekövetkezett a tragédia. Bodor Ödön továbbra is postatisztként dolgozott, mellette edzősködött és a Sporthírlap megbecsült újságírója is volt. Pénteken kora este úgy döntött, kimegy a Városligetbe, és szokás szerint az egyik kedvtelésének, a jégtáncnak hódol. Este hat óra környékén a jégpályán, a táncosoknak kijelölt helyen felkérte táncolni Meissner Stefániát. Két kört tettek, Bodor éppen hátrafelé korcsolyázott, amikor elveszítette az egyensúlyát, a földre huppant, majd a következő pillanatban hanyatt esett és nagy erővel beverte a fejét. Először senki sem gondolt komoly sérülésre. Felsegítették, és ekkor még a saját lábán hagyta el a jeget, később azonban elvesztette az eszméletét. A János kórházba szállították, és csak ott derült ki, olyan szerencsétlenül esett, hogy koponya alapi törést szenvedett. Másnap hajnalban aztán Bodor Ödön örökre elaludt. A temetésén rengeteg ember volt, s ott állt a sírnál megtörve az édesanyja is, aki előbb a férjét vesztette el, öt év alatt pedig a harmadik fiát…

A 44 éves Bodor Ödön halála mindenkit sokkolt, a tanítványait is. Így Grósz Istvánt, akit két évvel korábban Bodor tanított korcsolyázni (lásd még a fotón). Ő így beszélt lehajtott fejjel a sír felett: „Mester! Nekünk több voltál, mint tréner. Tanítómester, mindnyájunk atyja voltál!” – mondta, majd sírásban tört ki…

Nyugodj békében, Bodor Ödön!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!