Kézilabda
Mészáros-Mihálffy Adrienn

„Szerencse, hogy ilyen tehetséggel dolgozhatunk.”

Publikálva: 2017.12.29 Frissítve: 2017.12.29 Torna

Botyánszky Mariann, tornaszakosztályunk vezetője értékelte a 2017-es évet.

Nem unatkoztak tornászaink, hiszen sorra jöttek a versenyek az idei évben, de szerencsére ezzel együtt az eredményeket is futószalagon szállították sportolóink. Különösen Schermann Bianka termelte a pontokat, aki idei teljesítményével berobbant a köztudatba.

– Óriási feladatunk volt ebben az évben, hiszen Magyarországon rendezték az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), és ennek rendeltük alá szinte az egész évet – kezdte Botyánszky MariannA versenyeket, az edzésbeosztásokat, mindent e köré építettünk fel. Schermann Bianka magántanulói státuszba került, hogy még több időt tudjunk tölteni az edzőteremben. Két válogató volt erre a versenyre, Bianka pedig remekül hozta a gyakorlatait mindkét alkalommal, így fix indulója lett a magyar csapatnak.

A 14 éves MTK Budapest sportolóval soraiban a magyar csapat fantasztikusan szerepelt, és végül a negyedik helyen zárt. A fiatal tornász viszont ezután sem sokat pihenhetett.

– Az EYOF után picit nyári szünet következhetett volna, de ebben az évben megpróbáltuk megnézni, hogyan reagál Bianka arra, ha nem pihenünk. Ha a felnőtt korosztályba lép, a versenyek gyors egymásutánban következnek, és ehhez szerettük volna szoktatni őt. Ez az év alkalmas volt ennek a tesztelésére.

Bianka az év végére sem fáradt el, sőt: ifiként megnyerte a felnőtt országos bajnokságot összetettben.

– Nagy újdonság volt nekünk, hogy ilyen nehéz év végén nem pihentünk. Adott momentumok döntik el a versenyt, de előtte, a felkészülés alapján nem feltétlenül mondtuk volna meg, hogy ilyen jól fog sikerülni. Egészen elképesztő, hogy a legjobb pillanatokban milyen tartalékokat tudott mozgósítani Bianka.  

Az idei szezonban Mariann és Bianka bátran vállalkoztak arra, hogy új elemeket építsenek be a gyakorlatokba, ami kulcsfontosságúnak bizonyult a versenyeken.

– Nagyon örülünk annak, hogy olyan tornásszal dolgozhatunk, aki ilyen kitűnő adottságokkal rendelkezik. Idén az EYOF-ra és a többi versenyre külön gyakorlatcsoportokkal készültünk, ez pedig nagyon szépen működik. Az új elemeknek köszönhetően Bianka, a mesterfokú felnőtt országos bajnokságon is többször a dobogóra tudott állni. Elképesztően tehetséges gyerekről beszélünk, de a tehetség ilyenkor még képlékeny, és sok dolog változhat. Azon vagyunk, hogy minél könnyedebben át tudjunk lendülni ezen az időszakon.

A szezonban azonban nemcsak Bianka, hanem a szakosztály fiú szekciója is kellemes meglepetést okozott, hiszen gyakorlatilag az első versenyüket – a Budapest­–Vidék bajnokságot – sikerült megnyerniük.

– A fiúk készülnek változatlanul a gyermekversenyekre. Néhányan közülük egy korosztállyal feljebb léphetnek a jövő évben. Továbbra is szeretnénk ezen az úton folytatni, hiszen borzasztóan meglepődtünk a srácok idei sikerén, amikor gyakorlatilag az első megmerettetésüket megnyerték. Szépségben és technikában is remek teljesítményt hoztak; nagyon büszke vagyok rájuk is.

A szakosztály az eddig kitaposott úton megy tovább, így 2018-ban sem lesz idő sokat pihenni.

– Nagyon mozgalmas lesz a jövő év is. Januártól a junior Eb-re készülünk, ahova csapattal szeretnénk utazni. Reméljük, olyan helyezést érünk el, ami lökést adhat a 2020-as olimpia felé, ahol nem titkolt célunk, hogy csapattal elinduljunk, hiszen régen nem volt már kint magyar együttes. A 2003-as születésű versenyzőink még jövőre juniorok, de utána már a felnőtt korosztályba lépnek, így az évben meg kell mutatniuk a bíráknak, hogy igenis érkeznek ők is. Lesz még ifjúsági olimpia is, amit válogató előz meg, tehát nem fogunk unatkozni. Egyik versenyt sem mondanám fontosabbnak, mint a másikat, egymásra próbáljuk meg felépíteni őket. 

Fotó: Takahashi Katsumi

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!