Atlétika
Nemes Rita

Világbajnokság Oroszországban

Publikálva: 2015.05.10 Frissítve: 2015.05.11 Taekwondo

Az olimpiára direkt kvótát szerez a világranglista első hat helyezettje. Gonda Ivett és Kotsis Edina ettől most viszonylag messze van, de ahhoz elég közel tanyáznak, hogy jó vb-szerepléssel elérhető közelségbe kerüljön ez a lehetőség. Patakfalvy Miklós, a magyar taekwondo szövetség elnöke elemezte a cseljabinszki esélyeket.

– Ugyanis míg a Grand Prix sorozat, a bakui Európa Játékok és a súlycsoportos Eb négyszeres szorzóval számít a rangsorba, a GP-döntő nyolcszorossal, addig a vb tizenkétszeressel. Fontos állomás, de csak állomás Rió előtt, ugyanis, ha a hatba nem sikerül bekerülni, akkor jövő év elején, a kontinentális selejtezőn döntőbe kell jutni a kvótaszerzéshez – számolt be a Patakfalvy Miklós.

– Van két remek eredményekkel rendelkező versenyzőnk. Kotsis Edina és Gonda Ivett éremesélyesként utazik Cseljabinszkba, de esetükben sem jelenthető ki elvárásként a dobogós hely, hiszen az adott napi teljesítmény sok mindenen múlik. Ráadásul nyolc kiemelt lesz, és a magyarok nincsenek ebben a körben. Rajtuk kívül még ketten vannak, akik a pontszerzésig eljuthatnak, reálisan latolgatva az esélyeket. Az MTK sportolója, Lipcsei Claudia az idei első felnőtt Eb-jén szerzett ötödik helyével bizonyította, nagy dolgokra hívatott. Ducz Barbara évről évre képes kiugróan szerepelni versenyeken, miért ne most jönne ki neki a lépés? Braun Tímea sokat kihagyott, és ez lesz az első felnőtt világversenye, még én magam sem tudom hova rakni őt. Egyetlen férfi versenyzőnk, Kazinczy Viktor hihetetlen jó adottságokkal rendelkezik, mégis a versenyeken nem tudja azt produkálni, mint ami elvárható lenne a képességei alapján. Nagyon bízunk indulóinkban, nem véletlenül esett rájuk a választás a névsor összeállításakor. Már most előrelépésről beszélhetünk, hiszen két éve három magyar vett részt a vb-n, most hatan utaznak, és négyüknek esélye van a pontszerzésre, fejezte be Patakfalvy Miklós a latolgatást.

A világbajnokság kedden kezdődik és hétfőn fejeződik be. Az adott súlycsoportok selejtezőmérkőzései, majd elődöntői külön napra esnek. Azaz, aki a selejtezőket, majd a nyolcad- és negyeddöntőt is sikerrel veszi, annak lesz egy napja, hogy rákészüljön az elődöntőre és az esetleges fináléra, amit minden súlycsoport esetében a következő nap esti programjában rendeznek (kivéve a zárónapot). Az időeltolódás – Magyarországhoz képest – három óra. A selejtezők, magyar idő szerint reggel 6 és 9.30, valamint 11 és 14 óra között zajlanak (közte ebédszünet), az elődöntők és finálék 16 és 18 óra között lesznek.

Magyar érdekeltségek:
Május 12.: Lipcsei Claudia (46 kg), ha elődöntőbe jut, május 13-án is
Május 13.: Gonda Ivett (49 kg), ha elődöntőbe jut, május 14-én is
Május 14.: Kazinczy Viktor (68 kg), ha elődöntőbe jut, május 15-én is
Május 15.: Ducz Barbara (53 kg), ha elődöntőbe jut, május 16-án is
Május 17.: Kotsis Edina (57 kg) , ha elődöntőbe jut, május 18-án is
Május 18.: Braun Tímea (62 kg), az elődöntőket és a finálét is 18-án tartják

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!