Atlétika
Krizsán Xénia

Taekwondo: a legek éve volt (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.12.22 Frissítve: 2023.12.22 Taekwondo

A 2023-as esztendő így vonulhat be a magyar taekwondózás történelemkönyvébe. A direkt olimpiai kvótától kezdve, a világbajnoki és Grand Prix aranyon át, a hazai versenyek rendezésének sikeréig szép, nagy ajándékmennyiséget szorgoskodott össze a honi taekwondo társadalom a karácsonyfa alá.

A leghangosabb sikerek természetesen az olimpia előtti évben a kvalifikációs időszakhoz és versenyekhez kötődnek. Salim Omar Gergely minden számítás szerint direkt kvótával lehet ott második ötkarikás játékán, Párizsban. Nem szorul selejtezőre, elcsípi az év végén záruló világranglistán a hat kvalifikációs hely egyikét. Követője lehet, az idén első női magyar versenyzőként világbajnokságot nyerő Márton Luana, valamint az előbb Grand Prix-n ezüstöt, majd a még erősebb mezőnyben, a Grand Prix Final-on aranyat nyerő Józsa Levente. Leila Alchukur nemzetközi bírónknak pedig esélye van, hogy tagja legyen a bírói küldöttségnek Párizsban, a végső névsort csak jövőre hozzák nyilvánosságra.

A válogatott erejét mutatja, hogy az Európa Játékokra még soha ennyi kvótát nem vívott ki magának a csapat, ráadásul hárman (Márton Luana ezüstérem, Patakfalvy Luca bronzérem, Bailey Kelen bronzérem) dobogóra is állhattak. Arról nem is beszélve, hogy az U21-es Eb-n Márton Viviana arany-, Márton Luana ezüstéremmel gazdagította a már most igen értékes éremkollekcióját, ráadásul a junior Eb-n Vivana szintén első lett, míg Luana harmadikként zárt.

Nem tétlenkedtek a parataekwondósok sem, D Kiss Zoltán ugyan kevéssel lemaradt az Eb-éremről, de fontos feladat vár rá tavasszal, a paralimpiai szerepléshez nyernie kell a kvótaszerző tornán. Sopuch Péter aranyat nyert a parataekwondósok poomsae Európa-bajnokságán, míg az épeknél Takács Gábor ötödik lett.

A hazai versenysorozatokat is sikerek övezték. Az idei volt a legnagyobb létszámú országos bajnokság a szövetség történetében, ráadásul hazánk adhatott otthont az Olimpiai Reménységek Versenyének is. 2023-ban több itthoni versenyen is megmérethették magukat a sportolók, külön öröm, hogy több klub is szervezett eseményeket, melyeket a legnagyobb örömmel támogatott a szövetség. Az utóbbi években a legnagyobb anyagi támogatását nyújtotta a szövetség az egyesületek részére pályázatok útján.

Előrelépés történt a sportdiplomácia területén is. A szövetség tiszteletbeli elnökét, az európai szövetség elnökségének tagját, Patakfalvy Miklóst előbb az ETU Felülvizsgálati Bizottságába, majd az ETU Versenyfelügyeleti Bizottságába kérték fel. Szarka Tünde más tisztségei mellett a Taekwondo Világszövetség (WT) Parataekwondo Klasszifikációs Bizottságának alelnökeként, valamint az ETU parataekwondo bizottságában dolgozik idéntől.

Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!