Atlétika
Moravcsik Angéla

Ifjúsági negyedik, gyermek nyolcadik hely a Nemzeti csapatbajnokságon

Publikálva: 2015.09.02 Frissítve: 2015.09.02 Sakk

Még az oviból idén elballagó is nyert két partit

Augusztus 26. és 30. között rendezték Budapesten, a 2015. évi Nemzeti ifjúsági és gyermek sakk csapatbajnokságot, mely a legjelentősebb hazai erőpróbája az utánpótlás-nevelő egyesületeknek. Az MTK Budapest a 18 év alattiak számára kiírt ifjúsági mezőnybe három, a gyermekek közé két hatfős csapatot nevezett, ezzel a Barcza GSC után a legtöbb ifinek nyújtott versenyzési lehetőséget. A bajnokság borzasztó hőségben és néhány kellemetlen szervezési probléma mellett zajlott, dicséret illeti minden ifinket, aki végigküzdötte az öt napot.

A legjobb ifjúsági csapatunk lényegében változatlan felállással (csapatkapitány: Radnai Ádám) kísérelte meg felülmúlni a 2014-ben – kisebb meglepetésre – bronzéremmel záruló szereplést. Papíron a címvédő Budapesti Titánok látszottak idén is favoritnak, majd némi lemaradással a közvetlen élmezőnyben több, nagyjából egyező erősségűnek tűnő csapat következett, köztük a 3. helyen rangsorolt MTK Budapest. Ennek tükrében a végső negyedik hely nem látszik rossz eredménynek: mindössze annyi változott tavaly óta, hogy az akkor éppen megelőzött Kőbánya SC I. az MTK elé került. Azonban a verseny során számos mélyponton ment keresztül a csapat: főként a 3. fordulóban, listavezetőként elszenvedett nagyarányú vereség a Titánoktól, majd a még nagyobb és váratlanabb kudarc a legjobbjait az U16 olimpia miatt nélkülöző Nagykanizsától. Az utolsó fordulóhoz érve az éremszerzésre már semmi esély nem volt, azonban a bajnokság első számú esélyesévé előlépő ASE Paks csapatát sikerült meglepni, és a 3-3-mas döntetlennel megfosztani őket a bajnoki címtől, amit így újra a Budapesti Titánok nyert meg. Az MTK Budapest I. tagjai közül egyedül a tábladíjas Terbe Zsuzsannának volt igazán jó versenye, a többiek vagy nagyjából értékszámuknak megfelelően szerepeltek, vagy kifejezetten rossz versenyen vannak túl. Megjegyzendő, hogy Terbe Julianna úgy vállalta el a csapat éltábláját, és ért el ott ötven százalékos teljesítményt, hogy másnap hajnalban már az oroszországi U20 világbajnokságra utazott.

A gyermekek között az MTK Budapest I. különféle okokból nem az elképzelhető legerősebb kerettel vágott neki a tornának. Az előzetesen a 9. helyre rangsorolt gárda, Téglás Balázs csapatkapitány vezetésével a nyolc mérkőzésből csupán kétszer szenvedett vereséget. Az utolsó fordulóban a címvédő és éllovas Kőbánya SC I. ellen is remekül tartotta magát a csapat, bár a sokáig döntetlennek kinéző összecsapást végül elvesztették a kék-fehérek (4-2), ám így is sikerült elég pontot elvenni ellenfelüktől ahhoz, hogy végül a Barcza GSC I. legyen a bajnok, így itt is az MTK lett a királycsináló. A csapatból kiemelendő Géczi-Zajzon Kristóf, aki kiváló versenyen van túl, hiszen minden játszmáját megnyerte.

A Mihók László által vezetett ifjúsági II. egységünk számára előzetesen kinézett némi esély arra, hogy egy-egy partiban az élmezőny csapatait is meglepjék, azonban az első táblás Márta Dominik betegség miatti hiányzása (csak az utolsó fordulóba tudott csatlakozni) rányomta a bélyeget a csapat szereplésére. Bár a hirtelen éltáblára kerülő, frissen hozzánk igazolt Retkes Péter számos szép játszmával mutatkozott be, a csapat fiatal reménységei, a vendégjátékosként az MTK-t erősítő 12 év alatti lány bajnok, Ollé Rebeka Sára, valamint a nyár elején rengeteg értékszámot nyerő Gehér Koppány is formán kívül sakkozott. A III. ifjúsági és a II. gyermek csapat tagjai számára elsősorban a tapasztalatszerzés volt a cél, így a maga módján nagy dolog volt, hogy a legkisebbeknél a végén az óvodából idén elballagó Kubuk Bence két győzelmet is szerezve pozitív mérleggel kezdte meg MTK-s pályafutását.

Köszönet illeti a csapatkapitányokat és a felkészítő edzőket, a felsoroltakon túl Kállai Gábor vezetőedzőt, Szabolcsi Jánost és Szép Janót, akik olykor a helyszínen, olykor online segítették utánpótlásunk felkészülését.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!