Tenisz
Gálfi Dalma

Sakk: Juhász Ágoston legnagyobb sikere a világbajnoki ötödik hely

Publikálva: 2023.11.27 Frissítve: 2023.11.27 Sakk

Juhász Ágoston közel járt az éremhez az ifjúsági sakkvilágbajnokságon, de az ötödik hely is a pályafutása eddigi legszebb sikerét jelenti.

Mint arról beszámoltunk, az olaszországi Montesilvanóban rendezett ifjúsági sakkvilágbajnokságon a legjobb magyar eredményt Juhász Ágoston érte el, aki az U18-asok 134 fős mezőnyében a dicséretes ötödik helyen végzett.

Az MTK Budapest fiatalja a tizenegy partijából hatot megnyert, négyet döntetlenre hozott, míg egyetlen vereségét a hetedik fordulóban szenvedte el a későbbi aranyérmes, orosz Alekszej Grebnyev ellenfeleként. A tornán végig remek teljesítményt nyújtó sakkozó ráadásul nemzetközi mesteri normát is szerzett.

– A verseny előtt nem tűztem ki konkrét célt magam elé, mert úgy voltam vele, jobb lesz, ha csak játszom, ahogyan tudok, aztán bízom a legjobbakban – mondja Ágoston. – Azért is döntöttem így, mert tavaly voltak elvárásaim, aztán nem úgy ment a játék. Most elég jól indultam, aztán igyekeztem ott maradni a mezőny elején. Volt néhány nagyon jó játszmám, és összességében teljesen elégedett vagyok. A tizenkét napos vébén tizenegy partit játszottam különböző országokat képviselő, erős játékosokkal, mesterekkel. A végén ki is jött a fáradtság, mert az utolsó előtti fordulóban nyerő állást sikerült elrontanom. Kiszámoltam, hogyan fogok nyerni, aztán az utolsó pillanatban mégis mást léptem, így döntetlen lett a játszma. Tehát lehetett volna még jobb is a szereplésem, de örülök az ötödik helynek.

Az ötödik hely azért is nagyon értékes, mert a mezőnyben a világ számos tájáról érkező, igen sokra hivatott sakkozó próbálta magából kihozni a legtöbbet.

– Az első kiemelt orosz, Volodar Murzinynaknak 2600 feletti Élő-pontszáma van. Szoktam is nézni a játszmáit. És a végül győztes Grebnyev is nagyon jó sakkozó, na, meg az indiaiak... Persze, lehetett volna még erősebb a mezőny, mert az én korosztályomban is vannak olyanok, akik a felnőttek között is a legjobbak közé tartoznak, és nem feltétlenül mennek már el ifjúsági versenyre. Ezzel együtt boldog vagyok, hogy ötödik lettem, és bár voltak az utóbbi időben szép eredményeim, ezt tartom az eddigi legnagyobb sikeremnek. Külön öröm, hogy megszereztem a második nemzetközi mesteri normámat, és már csak egy kell, úgyhogy nagyon motivált vagyok, hogy meglegyen a nemzetközi mesteri cím. Ez a következő célom, és természetesen szeretnék még több hasonló jó eredményt elérni.

(Fotók: Przemek Nikiel/FIDE, Magyar Sakkszövetség)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!