Atlétika
Krizsán Xénia

Hiányzik az önbizalom (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.02.22 Frissítve: 2019.02.22 Vívás – kard

Az idén első két vk-versenye nem úgy sikerült férfi kardozóinknak, ahogyan az előző években megszoktuk tőlük.

Ritkán fordul elő, hogy magyar férfi kardvívó nem jut a nyolcas táblára egy világkupaversenyen – hogy kétszer egymás után, arra pedig tényleg alig-alig akad példa az elmúlt esztendőkben. 

A férfi kardozók ugyanis korábban sorra szállították a sikereket, aztán elkezdődött a 2018-2019-es idény, és sem a novemberi algíri, sem a februári varsói világkupa-viadalon sem ért oda a nyolc közé magyar vívó.

Leginkább csak magamról tudok beszélni, s úgy vélem, nem a vetélytársak változtattak, én nem voltam elég bátor – fogalmazott Szatmári András. – Márpedig erre szükség van, mert amit mi, magyarok tudunk technikailag, az jobb és több, mint amit a mezőny tud. Lehetek én bármilyen gyors, csak fizikummal nem fogok megverni egy dél-koreait, viszont technikával és ésszel igen. Ám ha nem sikerülnek az akciók, elvész az önbizalom, olyankor meg sokszor csak a sémákat veszi elő az ember – ezzel itthon talán lehet asszót nyerni, de a nemzetközi mezőnyben nem. Elő kell tehát venni az elmúlt két évben sikerre vezető mozdulatokat és akciókat

Szatmári András és Szilágyi Áron ugyanazt mondják. Vagyis hogy az asszókat nekik kell uralniuk, egyetlen pillanatig sem szabad hagyni, hogy a másik rájuk erőltesse az akaratát. 

Muszáj úgy vívnunk, hogy a szemben állónak ne legyen más választása, oda vágjon, ahová én várom, ahová szeretném. Persze ezt a gyakorlatban nehezebb megvalósítani... Azon dolgozom, hogy minél többször sikerüljön. És közben mentálisan is készülök, mert tudom, nagyobb önbizalommal kell felállnom a pástra. A magabiztosságom ugyanis néha elvész, magam sem értem, miért – ismerte el Szatmári.

(Forrás: Nemzeti Sport)

Szatmári András február 21-24. között a kairói világkupán szerepel. Eredményeiről folyamatosan beszámolunk.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!