Taekwondo
Salim Omar

Geriért is szurkolhatunk

Publikálva: 2016.06.15 Frissítve: 2016.06.15 Ökölvívás

Az ökölvívók számára is megkezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak utolsó szakasza. Az amatőröknek Bakuban 39 olimpiai helyet osztanak ki, ebből kéne minél többet megcsípni.

A tavalyi dohai világbajnokság, az idei kontinentális tornák (Kamerun, Argentína, Törökország, Kína) után elérkezett az amatőr ökölvívómezőny többsége számára az utolsó lehetőség az olimpiai kvótaszerzésre, az AIBA olimpiai világselejtezőjén, amit június 16-25. között, a 2011. évi világbajnokság helyszínén, Bakuban rendeznek. 

Ilyen jellegű tornát – ahol földrajzi hovatartozásuktól függetlenül, az eddig kvótát nem szerzett ökölvívóknak egy versenyen kell megvívniuk a továbbjutásért – először írt ki a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség. Hihetetlenül komoly az érdeklődés a torna iránt, 105 ország 469 öklözőjét nevezték. 

Bakuban 39 újabb olimpiai hely talál gazdára, az első öt utazhat Rióba a következő súlycsoportokból: 52, 56, 60, 64, 69, 75 és 81 kg, a 49 kg esetében a két döntős szerez kvótát, míg a 91 és a + 91 kg-ban a súlycsoportok győztesei. 

A Sarhadci Arénában sorra kerülő világselejtező után, a legutolsó kvótaszerző alkalom a venezuelai Vargasban lesz júliusban, de ott már a WSB, APB félprofi versenyzői és az AIBA legfrissebb döntése értelmében a versengésbe bevont profik csatáznak a legutolsó szabad helyekért. 

Kovács László, szövetségi kapitány így nyilatkozott a csapatról az elutazás előtt: – Ez a harmadik próbálkozási lehetőségünk kijutni a riói olimpiára. A sor, a tavalyi dohai vb-vel kezdődött, ahol nem termett nekünk babér, majd következett a samsuni kvalifikációs torna, amely Harcsa kvótaszerzésével zárult. A harmadik lépcső a bakui világselejtező, ahol óriási jelentkezési létszámok várhatók, nem lesz ritka, hogy egyes súlycsoportokban 50-60 öklöző sorsol majd. Az összes nevező létszáma meghaladhatja a 460 főt. Az elutazás előtti hét már a formába hozással telt, hogy minél élesebbek és frissebbek legyenek a srácok. Az edzések után, személyre szabottan elemeztük a várható ellenfeleinket. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a felkészülés során Csóka, Varga és Nyéki, a többiek a vártnak megfelelően hozták magukat. A felkészülés utolsó időszakában Tar Sanyi a magánéletbeli problémája miatt mintha szétcsúszott volna, de ez akár még a javára is fordítható a meccsein, míg Bacskai Balázs a Madárfészek Akadémián, a kerettől külön végezte a munkát Erdei Zsolt irányításával. Az Európa-bajnok öklözőnek nemrég egészséges kisfia született és remélhetőleg ez az örvendetes esemény plusz inspiráció lesz a számára Bakuban, a többieknek a központi edzőtáborban zajlott a felkészülés. A felmérések alapján kijelenthető, jó állapotban vannak versenyzőink. Ezt bizonyítja az nemrégen lezajlott Usti nad Labem-i torna is, ahonnan a hétfős csapat, öt éremmel tért haza. A felmért hibákat igyekeztünk korrigálni, de az csak Bakuban dől el, hogy ez a munka mire volt elég. Samsunhoz képest három helyen változott a csapat, Kontrecz helyett Nyékivel, Tallósi helyett Hámorival illetve Gálos helyett, a már olimpiai tapasztalattal rendelkező Vargával indulunk – jelentette ki Kovács, aki rátért azokra a tényezőkre is, amelyek hátráltatták a munkát. 

– Csóka lassan már egy éve kézsérüléssel bajlódik, a műtétre nem vállalkoztunk, mert nem volt biztos, hogy időre visszatérhetett volna. Bacskainak is vannak kéz problémái, ezért is láttuk jobbnak, hogy Usti nad Labemben az újabb mérkőzésétől inkább visszaléptettük – tette hozzá a kapitány.

Mivel Bernáth István orvosi tanácsra nem indult el társaival, így heten – köztük az MTK Budapest bunyósa, Sávoly Gergő – keltek útra Bakuba.

A csütörtökön kezdődő olimpiai világselejtezőn a következők képviselik a magyar színeket:

52 kg Csóka Nándor, 56 kg Tar Sándor, 60 kg Varga Miklós, 64 kg Nyéki Georgián, 69 kg Bacskai Balázs, 81 kg Hámori Ádám, 91 kg Sávoly Gergő.

Hajrá srácok, hajrá Geri!

(Forrás: monokli.com)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!