Kézilabda
Porobic Zoé

110 évvel ezelőtt, ezen a napon, március 16-án született Gerevich Aladár

Publikálva: 2020.03.16 Frissítve: 2020.03.25 Vívás – kard

A magyar sport legeredményesebb olimpikonja, egyik legnagyobb alakja, 7 olimpiai és 14 világbajnoki aranyérmet nyert.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében, Jászberényben született Gerevich Aladár. Tehetségére már fiatalon, Miskolcon fény derült, és korán Budapestre került a világhírű Santelli Italo mesterhez. Első olimpiai bajnoki aranyérmét 22 évesen nyerte Los Angeles-ben, a hetediket pedig 50 esztendősen, Rómában. 

Ki tudja, milyen rekordokat döntött volna, ha a két világháború nem vesz el tőle megannyi érmet, aranyérmet… Hét olimpiai aranyérmével és 14 világbajnoki aranyérmével így is minden idők jelenlegi legeredményesebb magyar olimpikonja. 

Pályafutását követően mindkét fia a kardvívásban alkotott maradandót. Gerevich György mesterként vitte tovább a fantasztikus családfát, tanítványai közé tartozott többek között Szilágyi Áron és Nemcsik Zsolt. Gerevich Pál pedig a páston követte édesapja példáját, egyéni, és négyszeres csapat világbajnokként a hetvenes évek végének, a nyolcvanas esztendők elejének legnagyobb alakjai közé tartozott. 

Gerevich Aladár 1950 és 1960 között az MTK Budapest jogelődje, a Budapesti Vörös Meteor vívója volt. Ezalatt három olimpiai arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

Emlékét mindörökké megőrizzük.

110 évvel ezelőtt, ezen a napon, március 16-án született Gerevich Aladár

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!