Atlétika
Szabó Beatrix

Vívás: „Egyelőre nem szándékozom pályázni a női kardcsapat vezetőedzői posztjára” – Gárdos Gábor

Publikálva: 2024.09.01 Frissítve: 2024.09.02 Vívás – kard

Szatmári András és a női kardválogatott edzője, Gárdos Gábor nyilatkozott a Nemzeti Sportrádióban, tanítványai olimpiai szereplésével kapcsolatban.

A rutinos edző először a női kardcsapat szerepléséről beszélt. A Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza, Battai Sugár összeállítású négyes a hatodik helyen zárt.

– Nem titok, hogy éremért utaztunk, akár a legfényesebbért is, de úgy gondoltam, ha a döntőben vagyunk, az már elfogadható, és ott akár nyerhetünk is. Ezt figyelembe véve csalódás volt a csapatverseny, sajnálom, hogy így alakult. A japánok elleni vereség után az olaszok ellen sikerült összeszednie magát a lányoknak a segítségünkkel, majd utána következett az Egyesült Államok elleni vereség, ami a hatodik helyet jelentette. Remélem, lesz még lehetősége a lányoknak javítani, akár a következő olimpián is.

Gárdos Gábor hozzátette, elképzelhető, hogy a női kardcsapat további sikereinek már nem ő lesz a kovácsa.

– Egyelőre nem szándékozom pályázni a női kardcsapat vezetőedzői posztjára. Kicsit pihennem kell, túl sok volt ez az utóbbi időszak, és több, mint 12 éve viszem a női kardot. Úgy érzem, a csapatnak kell egy kis fiatalítás, de Márton Annával és Szatmári Andrissal némi pihenő után készülünk a következő olimpiára.

A szakember kitért Szatmári András egyéni szereplésére is. Szatyi az első körben búcsúzott, miután szoros meccsen vereséget szenvedett Bolade Apithytől.

– Andris felkészülése nem volt zavartalan, hiszen nem sokkal az olimpia előtt tört el a lába. Ezzel együtt jól vívott, de a két zsűri mintha megijedt volna a francia közönségtől, és olyan találatokat nem ítéltek meg Andrisnak, amiket a Apithynek azonnal megadtak. A francia a végén azt mondta Andrisnak, hogy ő nyert, ami mindent elárul.

Csapatban Andrisék az olaszok és Irán legyőzésével bejutottak a döntőbe, ahol Dél-Korea ellen nagy csatában kaptak ki, így ezüstéremmel zártak.

– Az Európa-bajnokságon az olaszok direkt úgy vívtak, hogy az olimpián velünk kerüljenek össze. A fiúk mondták is, hogy megbánják még ezt az olaszok, és ez így is lett. Andris nagyon jól vívott, gyönyörűen megfordította az asszót, utána pedig már nem adtuk ki a kezünkből a vezetést. Örültem neki, hogy ilyen jó formában vívott. Ezt követően arra készültünk, hogy az Egyesült Államokkal fogunk összecsapni, de meglepetésre kikaptak Irántól, akiktől mi még soha nem kaptunk ki, így biztosak voltunk a sikerben. Sokkal keményebb küzdelem volt, mint vártuk, és Andris az első asszójában nem is vívott jól, de utána magára talált. Nagyon kellett, hogy a csereként beálló Rabb Krisztián extrát nyújtson. A döntőben Szatyi bravúros vívással 30-29-re hozta fel a dék-koreai vezetést, és akkor elkezdtem bizakodni, de Krisztián ezen a mérkőzésen nem tudta hozni azt a formáját, amit Irán ellen, így ezüstérem lett a vége. Remélem a következő olimpián tudunk ezen javítani. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!