Atlétika
Jankovics Dániel

„Szeretnék Európa-bajnoki szintet ugrani”

Publikálva: 2020.01.22 Frissítve: 2020.01.21 Atlétika

Frissen igazolt atlétánk nyilatkozott.

Atlétika-szakosztályunk ugrószakága jelentősen erősödött, hiszen csatlakozott csapatunkhoz Jankovics Dániel, aki tavaly megnyerte magasugrásban a magyar bajnokságot. Az idei fedettpályás szezont aligha kezdhette volna jobban, ugyanis 2.12 méterrel beállította egyéni csúcsát a budapesti nyílt fedettpályás versenyen, ezzel rögtön bezsebelte első aranyérmét kék-fehér színekben. A 24 éves atléta elmondta, miként került egyesületünkhöz.

– Tavaly a fedettpályás szezon végén akkori edzőmmel abban maradtunk, hogy szükségem lenne technikai trénerre, hogy tovább tudjuk javítani az eredményeimet. Mindketten Deutsch Péterre gondoltunk, akivel májusban el is kezdtünk együtt dolgozni. Hamar javult a teljesítményem, látható volt a fejlődés – mesélte Dani. Aztán novemberben Pogány Mihály is az MTK Budapestbe került, ő írta az edzőterveket, és fel is ajánlotta, hogy igazoljak ide. Onnantól kezdve nem volt kérdés. Nagy előrelépés, hogy fix pályán tudok edzeni, ahol immáron fedettpályás csarnok is van, így Budapesten a legjobb edzéskörülmények között készülhetek.

Nemcsak a Lantos Mihály Sportközpont, hanem a stáb, a csapattársak, valamint a változatos edzésmunka is megkönnyítette magasugrónk beilleszkedését.

Nagyon tetszik, hogy családias a hangulata a csapatnak, mert nem az van, mint a BOK-csarnokban, ahol tömegekkel találkozik az ember. Az edzéstervet remekül állították össze, ami szintén sokat segített. Vannak technikai hiányosságaim, ezeken próbálunk csiszolgatni, de erőnlétileg is sokat léptem előre. Nagyon jó Misivel együtt dolgozni, hiszen olyan edzéseket dolgoz ki, melyek élvezetesek, játékosak, de emellett a fejlődésemet is szolgálják. Péter a technikai dolgokban rendkívül profi, hamar észreveszi a hibákat, sokat segít abban, hogy kijavítsam azokat. Gyakori probléma nálam, hogy a támasz előtt a felsőtestem egyből a léc felé megy, ezért nem teljesen felfelé indul az ugrás. A sebesség és az energia, amit a nekifutás ad, így elvész, ezért ezt mindenképp orvosolni kell. Rengeteg feladatot csinálunk, ami ezt hivatott fejleszteni. Nagy a terhelés ebben az időszakban, és a fedettpályás országos bajnokságra próbáljuk a csúcsformát belőni.

Nem volt eddig zökkenőmentes Dani pályafutása: néhány éve súlyos lábsérülést szenvedett, ezután pedig rengeteg munkába és energiába került, hogy visszakerüljön Magyarország legjobbjai közé.

2014-ben, az Ikarus pályán tört el a lábam. Megműtöttek, sokáig csak mankóval tudtam közlekedni, és szépen lassan épültem fel. 2015 márciusa környékén kezdtem újra edzeni, próbáltuk visszaerősíteni a jobb lábamat a balhoz, majd 2016-ban már versenyeztem is, sőt ezüstérmet nyertem a felnőttbajnokságon. Fizikálisan nem volt tehát probléma visszahozni magam, mentálisan viszont nagyon pici félelem még mindig van bennem. Szeretem, amit csinálok, jó a hozzáállásom, ez sokat számít.

Természetesen célokban nincs hiány: új igazolásunk idén nyáron szeretné megmutatni magát az európai porondon is, a legnagyobb álma pedig az, hogy a hazai rendezésű, 2023-as világbajnokságra is kijusson.

Fedett pályán 2.12 méter az egyéni csúcsom, ezt szeretném feltornászni 2.20-ra, szabadtéren pedig a 2.24-es Európa-bajnoki szintet szeretném megugrani, ami szerintem elérhető közelségben van. Hároméves ciklusban gondolkozunk: az idei szabadtéri, a jövő évi fedettpályás, valamint a 2022-es szabadtéri Európa-bajnokság lebeg leginkább a szemem előtt. Ezen felül – ha sikerülne olyan szinten fejlődni – szeretnék kijutni a budapesti rendezésű világbajnokságra. Leírhatatlan lenne magyar közönség előtt versenyezni, tehát az mindenképp szerepel a hosszútávú céljaim között.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!