Atlétika
Krizsán Xénia

„Egy edző érzi, ha több van a tanítványában” (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.07.21 Frissítve: 2019.07.20 Atlétika

Szabó Dezső a magyaredzo.hu-nak nyilatkozott.

A többpróbázó Krizsán Xénia és a távolugró dr. Nguyen Anasztázia is remekül kezdte az idei szabadtéri szezont, aminek okairól, a következő lépcsőfokról és az elmúlt évek változásairól edzőjüket, Szabó Dezsőt kérdezte a magyaredzo.hu. Vincze Szabolcs interjúja:

– Két tanítványa, a távolugró dr. Nguyen Anasztázia és a 6619 ponttal országos csúcsot döntő többpróbázó, Krizsán Xénia nagyon jól kezdték a szabadtéri szezont. Várt már tőlük ilyen kiugró eredményt?

– Xéni esetében már 2017. július elsején kiszámoltam, hogyan jöhetne össze a 6600 pont hétpróbában, és nem is kellett volna hozzá feltétlenül egyéni csúcsokat döntenie az egyes versenyszámokban. Szóval igen, benne volt egy ilyen siker, bár országos csúcsra azért én sem számítottam, azt a dohai világbajnokságra időzítettem volna, ha rajtam múlik. Most kérdés, tudjuk-e tartani szeptember végéig ezt a magas szintet.

– És dr. Nguyen Anasztázia, aki már csak két centire van a világbajnoki szinttől?

– Naszti futógyorsasága a sprintermúltja miatt megvan ahhoz, hogy nagyot ugorjon, de mivel még csak két éve álltunk át a távolugrásra, jobban rá kell éreznie a mozgásra, és több tapasztalatra van szüksége. Akkor lesz ideális a helyzet, ha ő maga is pontosan érzi, mit csinál, és azt érzi, amit én kívülről látok, mert akkor vagyunk tökéletes szinkronban egymással.

– Mennyire volt nehéz átállni vele a síkfutásról a távolugrásra?

– Ez olyan folyamat, amihez sok türelem kellett és kell. Az idei az első szezon, amikor már a távolra edzünk, idén már több szökdelést mertem vele elvégeztetni, ami mindig kényes kérdés, mert nemcsak fizikailag nehéz, az izmokon kívül az ízületeket is nagyon igénybe veszi. Egy edző érzi, ha több van a tanítványában, és azt is látja, hogy nem tökéletes, és van még hová fejlődnie. De ez a jó benne, hiszen ha tökéletes lenne, akkor vakarhatnánk a fejünket, hogyan tovább. A tökéletesből nem lehet továbblépni.

– A hétpróbázó Krizsán Xénia az évek alatt világklasszis lett, idén egy hónapon belül kétszer, Götzisben és Talence-ben is szenzációs eredményre volt képes. Mi az a plusz, amiért most már képes rá?

– Először is Xéni érett versenyző lett, már a nagy versenyeken sem félénk, tudja, mi a dolga, és azt végre is hajtja. Több önbizalma van, magával foglalkozik, nem a körülményekkel. Másrészt végre sikerült végigcsinálnunk egy olyan komplett felkészülést edzőtáborokkal, amikor nem volt sem beteg, sem sérült. Harmadrészt én is változtattam kicsit a felkészülés metodikáján, máshonnan közelítettük meg a munkát, de nekem is kísérleteznem kell, mert nem lehet mindig ugyanazt elvégezni. Akkor benne van, hogy az eredmény is ugyanaz lesz.

Az interjú teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: magyaredzo.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!