Atlétika
Szabó Beatrix

Atlétika: „Szerettem volna bizonyítani, hogy itt a helyem” – Nemes Rita

Publikálva: 2023.08.17 Frissítve: 2023.08.17 Atlétika

Világbajnoki induló többpróbázónkkal, Nemes Ritával beszélgettünk a hazai rendezésű világversenyről, illetve az odavezető időszakról.

– Nemrég derült ki, hogy te is indulhatsz a világbajnokságon. Hogy fogadtad a hírt, milyen volt az elmúlt pár hét számodra?

– Nagyon izgultunk az utóbbi időszakban, de reménykedtem benne, hogy sikerül kijutni. A szezon elején még egyáltalán nem gondoltam arra, hogy kikerülhetek, viszont szerencsére jó döntéseket hoztunk a az idény alatt, ami sokat segített. Először Franciaországban hétpróbáztam, majd jött az összetett országos bajnokság, és végül a lengyelországi verseny. Utóbbit követően kezdtem érezni, hogy talán van esélyem kvalifikálni a világbajnokságra. Utána nagyon izgalmas volt, rengeteget idegeskedtünk, azon, végül bekerülök-e az indulást jelentő helyek egyikére. Idegőrlő volt, de megérte kivárni, hogy hivatalosan is ott legyen a nevem.

– Ki közölte veled az örömhírt?

– Spiriev Attila két nappal a hivatalos bejelentés előtt írt, hogy úgy néz ki, induló vagyok. Még akkor nem volt száz százalék, de rá másnap hívott és gratulált. Nagyon örültem neki, nálunk csak 24 fő indulhat, mi vagyunk a legkevesebben, tehát élethalál harc volt a kijutást érő helyekért.

– Nem volt könnyű számodra az utóbbi pár év, de ez a világbajnoki szereplés tulajdonképpen a pályafutásod megkoronázása lehet.

– Igen, mondhatjuk. Rögös út vezetett ide, hiszen két éve folyamatosan sérülésekkel bajlódom, mindig a nagyobb versenyek előtt ütötte fel a fejét valamilyen probléma. Nagyon keményen edzettem, különösen figyeltem arra, hogy egészséges maradjak és csak az elvégzendő munkára összpontosítottam, mert szerettem volna bizonyítani, hogy itt van a helyem. Néha felmerült bennem a kérdés, hogy megéri-e vajon ezt csinálni, ugyanakkor ez a világbajnokság amolyan utolsó esély, hogy a nemzetközi porondon megmutassam magam. Hosszú út vezetett ide.

– A kvalifikáció miatt többször kellett csúcsformát időzíteni. Mekkora kihívás lesz a világbajnokságon újra a legjobbadat nyújtani?

– Nem lesz egyszerű, hiszen ez idén már a negyedik hétpróbám lesz, ami kimondva is félelmetes. Klubtársam, Krizsán Xénia említette, hogy évente maximum kettőt szokott teljesíteni, idén pedig a világbajnokság lesz neki az első. Ezzel együtt nem éreztem a versenyek után, hogy fáradt lennék, és nagyon élveztem mindhárom nyári többpróbámat, viszont mentálisan azért lefárasztott a kvalifikációs folyamat. Elképzelhető, hogy ez azért is lehet, mert pici nyomás is van rajtunk, és már nagyon várjuk, hogy végre ott legyünk a rajtvonalnál, és elkezdhessük a versenyt. Ezt a néhány napot, néhány edzést kell már csak átvészelni.

– Melyik számra kell különösen odafigyelni, hogy jó eredményt érhess el?

– A gerelyhajítást kell mindenképpen összeraknom fejben, mert nagyon sok pontot hagyok benne. Már két éve nem akar igazán összeállni, 40-42 méter között mozgok, csak nem akar elszállni messzebbre a gerely, ami roppant bosszantó. Ebben nagyon sok pont van, plusz a gyorsasági számokra, illetve a magasugrásra is figyelni kell, de remélem össze tudom ezeket is rakni megfelelően a hétvégére.

– Elképzelted már, milyen lesz hazai pályán, ekkora eseményen részt venni?

– Még nem versenyeztem ennyi ember előtt, tehát el sem tudom képzelni, mit fogunk átélni. Szeretek közönség előtt versenyezni, legyen az kicsi vagy nagy. Az biztos, hogy fantasztikus érzés lesz, és rengeteg adrenalint fog adni a hazai publikum. Mivel hétpróbázók vagyunk, két napon keresztül élvezhetjük a hazai pálya előnyeit.

– Mit szóltok ahhoz, hogy az időrend elejére kerültetek, és szombaton és vasárnap léptek rekortánra?

– Sokat beszéltünk erről. Jó lesz hamar végezni, mert amíg a többiek még küzdenek a jobb eredményekért, addig mi – reméljük – elégedetten szurkolhatjuk végig a jövő hetet.

– Milyen eredménnyel lennél kibékülve?

– Nem nagyon számolgattam, de titkon bízom benne, hogy jó pontszámot érek el, ám hogy ez milyen helyezésre lehet jó, azt nem tudom. A lengyelországi versenyen négy ember is kiesett előlem, az ilyesmi pedig benne van a pakliban.

– Segíthet, hogy ketten is képviselitek az MTK-t és a magyar válogatottat?

– Igen. Remélem, fogjuk tudni biztatni egymást Xénivel. Egyfajta biztonságérzetet ad, hogy mindketten ott leszünk, ráadásul Xéni már tapasztalt, hiszen van mögötte számos világverseny. Pozitív lesz, hogy együtt fogunk tudni küzdeni, mert akár egy-két jó szó is nagyon sokat jelenthet a verseny közben.

– A világbajnoki kvalifikáció esetleg lökést adhat ahhoz, hogy a jövő évi párizsi ötkarikás játékokra is kvótát szerezz?

– Picit úgy terveztem, hogy akár ez is lehet az utolsó évem, de így, hogy kijutottam a világbajnokságra, azt mondom, meglátjuk. Attól is függ, hogy sikerül a vb, de óriási dolog lenne, ha olimpiai szerepléssel fejezhetném be az atlétikát. Persze ha tehetném, életem végéig űzném ezt a sportot, de ez nem így működik, szóval meglátjuk, mit tartogat a jövő.  

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!