Atlétika
Nemes Rita

Vívás: „Megkoronáztuk a szezont” – Szényi Péter

Publikálva: 2021.12.25 Frissítve: 2021.12.25 Vívás – tőr/párbajtőr

Tőr- és párbajtőrszakosztályunk vezetőjével, egyben kitűnő vívónkkal, Szényi Péterrel beszélgettünk a decemberi országos bajnokságról, a lánycsapat bravúrjáról, valamint a 2022-es célokról.

– Remekül sikerült az országos bajnokság, hiszen női párbajtőrcsapatunk aranyérmével zárult a verseny. Hogyan éltétek meg ezt az diadalt?

– Ezzel a bravúrral megkoronáztuk a szezont, nehéz szavakat találni arra, mekkora siker ez a csapatgyőzelem. A lányok a döntőben is szinte végig vezettek a sokkal esélyesebb Tata ellen. Az utolsó asszóra picit zárkózott az ellenfél, de Wimmer Dorina higgadtan megoldotta a befejezést. Óriási dicséretet érdemelnek a lányok, hiszen a négyfős csapatból ketten kadet korúak, egy juniorunk van és Simon Sarolta személyében egy öttusázóval egészülünk ki, aki most is nagyon hasznos tagja volt a csapatnak. Régóta vívnak együtt a lányok, küzdenek egymásért és megvan köztük az összhang.

– Ha már ilyen fiatalon sikerült bajnoki címet szerezni a lányoknak, mit tartogathat a jövő számukra?

– Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar eljutnak a felnőttek között a csúcsra. A kadet bajnokságot megnyertük, de a juniort nem sikerült. Kiugró eredmény ez az aranyérem, tehát nem mondhatom, hogy jövőre papírforma lesz a címvédés, de ez a csapat pár év múlva folyamatosan ott lehet a legjobbak között és jöhetnek a hasonló sikerek.

– Wimmer Dorina egyéniben is bravúrosan szerepelt.

– Igen, a tavalyi versenyhez hasonlóan ezúttal is a negyeddöntőig menetelt, ami óriási fegyvertény. Dorina egyre több komoly eredményt tud felmutatni ebben a rendkívül erős mezőnyben, plusz a csapatban is megmutatta, nem remeg meg a keze befejezőként.

– Hogy alakult a viadal a többi fegyvernemben?

– Sajnos nekem nem sikerült jól, és a 32 között búcsúztam csak úgy, mint Bartkó Levente, ami nekem picit csalódás, remélem a jövőben tudunk javítani. Csapatban hatodikok lettünk, ami nagyjából a realitást tükrözi. Talán, ha mindenki extra napot fog ki, akkor lehettünk volna picit előrébb, de egyelőre ez a papírforma. Kókai Csilla női tőrben hatodik lett, ami szintén szép eredmény. Sajnos kisebb sérüléssel bajlódott, ezért csapatban nem tudtunk indulni.

– Mik a célok a jövő évre?

– Taglétszámban szinte kezdünk betelni, ami örömteli. Idén rengeteg országos bajnoki érmet és döntős helyezést tudtunk felmutatni párbajtőrben, ezért szeretnénk a tőrt is erősíteni picit. Elindult a kezdőcsoportunk, és bízunk benne, hogy minél hamarabb versenyezni is tudunk. Szeretnénk hasonlósan sikeres évet zárni, és nagyon jó lenne, ha végre megtartanák a korosztályos világversenyeket. Somody Soma és Wimmer Dorina nem tudtak sajnos eddig Európa-bajnokságra és világbajnokságra utazni, pedig szeretném, hogy nemzetközi mezőnyben is legyen esélyük megmutatni, mire képesek.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!