Atlétika
Krizsán Xénia

Vívás: olimpiai ellenfélmustra

Publikálva: 2024.07.14 Frissítve: 2024.07.12 Vívás – kard

Ahogy arról beszámoltunk, a Szatmári Andrással felálló férfi kardcsapat Olaszország ellen kezdi meg olimpiai szereplését. Íme, a Magyar Vívó Szövetség elemzése a párharcról.

Érdekesen alakult ki a két, több mint évszázados ősi, fegyvernemi rivális párosítása. Az olaszok ugyanis nemrégiben, a bázeli Európa-bajnokságon kifejezetten enervált vívással kaptak ki a fiatal román együttestől a negyeddöntőben. Ez eredményezte azt, hogy az olimpiai negyeddöntőben szembekerül a két, nagy múltú válogatott. A pletyka futótűzként terjedt: az olaszok ha nyertek volna, akkor a házigazda franciákkal vívnak Párizsban, és ezt akarták elkerülni. Nekünk ez esetben Egyiptom jutott volna.

Az olaszok legyőzése sosem egyszerű feladat. Ha például az egyéni világranglistára nézünk, akkor megállapítható, hogy Luigi Samele a 7., Luca Curatoli a 10., Michele Gallo a 11. helyezett. Nálunk ugyanezek a mutatók a következők: Szilágyi Áron 5., Szatmári András 23., Gémesi Csanád 39. Világversenyen legutóbb a 2022-es, kairói világbajnokság elődöntőjében találkozott a két csapat, ott a mieink 45-42-re nyertek. Érdekesség, hogy ebben a szezonban egyetlen egyszer, az algíri nyitó eseményen kerültek össze, akkor a 3. helyért az olaszok győztek 45-35-re. A legutóbbi olimpián az elődöntőben találkoztak a riválisok, akkor fájó vereséget szenvedtünk az itáliaiaktól.

A fenti bekezdésből megállapítható, hogy minden előfordulhat, de mi természetesen nagyon bízunk abban – csak egy kimenetel lehetséges. Ami viszont bizonyos, az a kezdőcsapatok összeállítása, amennyiben nem történik sérülés. Az olimpiai szabályok alapján az egyénire nevezett hármasok kezdenek, azaz Szilágyi, Szatmári, Gémesi, kontra Samele, Curatoli, Gallo. A bevethető negyedik ember pedig Rabb Krisztián, illetve Pietro Torre lesz. A folytatásban a mieink az Egyesült Államok–Irán ágon szerepelnek, a felső részben Dél-Korea–Kanada, továbbá Franciaország–Egyiptom lesz a párosítás.

A Magyarország–Olaszország negyeddöntő július 31-én, 13.30-kor kezdődik. Hajrá, magyarok!

Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!