Atlétika
Jankovics Dániel

Vívás: negyeddöntős a férfi kardcsapat a vb-n

Publikálva: 2023.07.27 Frissítve: 2023.07.27 Vívás – kard

A Szatmári Andrással felálló férfi kardcsapat a mexikóiakat és a törököket is legyőzte, a női párbajtőrcsapat viszont – Wimmer Dorinával a soraiban – nem jutott be a legjobb nyolc közé a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes a 32 között 34 tussal verte a mexikóiakat, majd egy sokkal nehezebb mérkőzésen a törököket is legyűrte. A végig kiegyenlített, időnként feszült hangulatú összecsapáson többnyire a magyaroknál volt az előny, de a törökök rendre felzárkóztak. A hetedik asszót követően, 35:28-nál Gémesi remeklése nyomán tűnt először úgy, hogy megnyugtató a különbség, de a következő párharcban Szatmári 11:5-re kikapott, így Szilágyi 40:39-ről kezdett záróemberként Enver Yildirimmel. A lelátón a magyarokért szorítók körében érzékelhető volt a feszültség, mert a törököknek lényegesen kevesebb veszíteni valójuk volt. A háromszoros olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes, Milánóban egyéniben harmadik Szilágyi azonban jól kezelte a helyzetet, és 5:2-es sikerrel fejezte be a mérkőzést.

A legjobb nyolc csapat küzdelmeit pénteken rendezik, a tavaly ezüstérmes magyarok a japánokkal mérkőznek az elődöntőért.

Eredmények (34 csapat):
a 32 között:
Magyarország–Mexikó 45:11
a 16 között:
Magyarország–Törökország 45:41

A Kun Anna, Muhari Eszter, Büki Lili, Wimmer Dorina összeállítású együttes a 32 között nagy különbséggel verte a venezuelaiakat, a nyolcaddöntőben viszont, az ötkarikás kvótaszerzés szempontjából fontos mérkőzésen kikapott az ukránoktól. A magyarok végig hátrányban vívtak, de minden igyekezetükkel azon voltak, hogy ne engedjék nagyon távolra az ellenfelet. Ez az első két körben sikerült, a hatodik pár után 13:18 volt az állás, és az öttusos hátrány behozhatónak tűnt. Ehhez azonban nagy fordulatnak kellett volna bekövetkeznie, mert az addig látottak alapján az ukránok koncentráltabban és pontosabban vívtak, a mérkőzés az ő elképzelésük szerint alakult. A remélt változás nem következett be, további három vereség jött, így jelentősre nőtt a különbség.

Eredmények (36 csapat):
a 32 között:
Magyarország–Venezuela 41:25
a 16 között:
Ukrajna–Magyarország 45:28

A folytatás – a 9-16. helyért – ezek után nem zajlott jókedvűen: 11. helyezés lett a vége. Japán legyőzésével (45:42), majd az Egyesült Államok elleni vereséggel (40:45), végül a Kína elleni győzelemmel zárult (45:35) – utóbbi mindenképpen kiemelendő siker.

A vb az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám  egy világkupához képest csapatban kétszeres szorzóval  mindenképpen benne lesz majd az összesítésben. A júniusi Európa Játékok keretében rendezett Európa-bajnokságon ezüstérmes magyar együttesnek nagyon fontos lett volna a legjobb nyolc közé kerülés.

(Forrás: MTI; a képek forrása: MVSZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!