Atlétika
Krizsán Xénia

US Open - Djokovics rekordot dönthet, Fucsovics a főtáblán – Seppi ellen kezd

Publikálva: 2021.08.27 Frissítve: 2021.08.27 Tenisz

A világelső Novak Djokovics rekordot jelentő 21. Grand Slam-trófeájáért indul a hétfőn kezdődő 141. amerikai nyílt teniszbajnokságon, amelyen magyar részről egyelőre Fucsovics Márton szerepel a főtáblán.

A férfi élmezőny meglehetősen foghíjas lesz, akárcsak tavaly, de a sztárok ezúttal nem a koronavírus-járvány és a szigorú New York-i biztonsági intézkedések miatt maradnak távol. A top 10-ből az egyaránt 20-szoros GS-bajnok Roger Federer és Rafael Nadal sérülés miatt nem versenyez már az idén, a címvédő Dominic Thiem pedig ugyancsak harcképtelen csuklóproblémái miatt.

Az előjelek a szerb sztár diadalát ígérik, a 34 éves Djokovics – akit tavaly a nyolcaddöntőben leléptettek, mert a labdával dühében torkon ütött egy vonalbírót – ugyanis megnyerte az év eddigi három nagy versenyét. Ha a Billie Jean King Nemzeti Tenisz Központban sem talál legyőzőre, Rod Laver 1969-es menetelése óta ő lehet az első, aki megcsinálja a naptári Grand Slamet, azaz egy éven belül begyűjti mind a négy serleget. Az „arany slam” ugyanakkor nem jött össze neki, mivel a tokiói olimpia elődöntőjében kikapott a német Alexander Zverevtől (majd a bronzmeccsen a spanyol Pablo Carreno Bustától is).

Djokovics csúcsdöntését a fiatalok közül főként a 2019-ben US Open-döntős Danyiil Medvegyev, az ATP-világbajnok görög Sztefanosz Cicipasz vagy a cincinnati előversenyen győztes Zverev akadályozhatja meg.

A nőknél tavaly a legjobb tízből hatan is úgy döntöttek, hogy a pandémia miatt nem utaznak el az Egyesült Államokba. Idén viszont teljes lesz a mezőny a US Openen, leszámítva a térdproblémák miatt visszalépett Serena Williamset, aki így ezúttal sem gyűjtheti be a rekordbeállítást jelentő 24. egyéni GS-trófeáját.

Jó esélyekkel lép pályára ugyanakkor Flushing Meadowsban a világelső és vasárnap Cincinnatiben győztes Ashleigh Barty, aki egyelőre két GS-diadalnál tart. Ugyancsak messzire juthat a WTA-rangsorban karriercsúccsal második fehérorosz Arina Szabalenka, a négyszeres GS-bajnok japán Oszaka Naomi és a két Grand Slam-döntőt vesztett cseh Karolina Pliskova is.

Ami a magyarokat illeti, a 42. helyen álló Fucsovics Márton lemaradt a kiemelésről. Az MTK Budapest játékosát tavaly a harmadik fordulóban állította meg az amerikai Frances Tiafoe, idén pedig a gyengébben sikerült salakszezon után negyeddöntőt vívott Wimbledonban. A tokiói olimpiát vállsérülés miatt kihagyta, majd Cincinnatiben a nyitókör jelentette a végállomást, Winston-Salemben pedig egy meccset nyert. A US Openen a 37 éves olasz Andreas Seppi (88.) ellen kezd.

A magyar nőknél a párosban négyszeres Grand Slam-bajnok Babos Tímea (126.) csípősérülés miatt – tíz év után először – nem utazott el New Yorkba. A selejtezőben így csak négyen próbáltak szerencsét, közülük Udvardy Panna (168.) az első, míg Bondár Anna (199.) a második fordulóban búcsúzott, Gálfi Dalma (152.) és Jani Réka (191.) viszont még versenyben van a főtábláért.

Tavaly a US Opent – melyet 2019-ben 750 ezer szurkoló tekintett meg a helyszínen – zárt kapuk mögött rendezték meg. Idén csak a selejtezőkre nem engedtek be szurkolókat, ugyanis a felvezető héten tartózkodik a legtöbb ember ott, mert ezekben a napokban van a legtöbb – csaknem 2500 – sportoló és kísérő a teniszközpontban, ezért a játékosokat kiszolgáló helyiségeket kihelyezték szabadtérre. Emiatt pedig nem jut elegendő hely a szurkolóknak. A hétfőn rajtoló főtáblás küzdelmekre már korlátozások nélkül beengedik a nézőket, akiknek csak zárt térben – például üzletekben, mellékhelyiségekben – kell maszkot hordaniuk, az éttermekbe pedig csak a beoltottak léphetnek be.

Forrás: MTI

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!