Atlétika
Krizsán Xénia

Több évtizede a kézilabdában

Publikálva: 2015.11.10 Frissítve: 2015.11.10 Kézilabda

Az MTK Budapest serdülő, ifjúsági és junior kézilabdacsapatainak edzőjével, Majoros Gusztávval a Mosonmagyaróvár ellen sikeresen megvívott ifjúsági és junior bajnoki mérkőzések után beszélgettünk.

– Három csapattal – serdülő, ifjúsági és junior – is foglalkozol. Hatalmas feladat és egyben nagy felelősség is. Hogy bírod?

– Tegnap serdülő mérkőzést játszottunk, ma ugye az ifjúsági és a junior NB I-es bajnoki meccsek voltak soron, holnap is két mérkőzésen bizonyíthatnak az ifi és a junior lányaink a NEKA (Nemzeti Kézilabda Akadémia – a szerk.) ellen, idegenben. Folyamatosan rengeteg mérkőzést játszunk.

– A mosonmagyaróváriak ellen lejátszott két utánpótlás-összecsapás könnyű volt. A kispadról is annak tűnt?

– Minden bajnoki mérkőzést komolyan kell venni. Az ifjúsági meccsen, a második félidőre összekapták magukat a lányok, és magabiztos győzelem lett a vége, de az elején nehezebben mentek a dolgok. Ez a csapat nem régen dolgozik együtt, rengeteg a fiatal játékos, de ugyanez az ellenfélről is elmondható, ott is főleg ifjabbak játszottak, nem volt magas színvonalú mérkőzés. A juniorok találkozóján az ellenfél a tabellán előttünk volt, ennek ellenére fölényes győzelmet arattunk. Sokat számít ezeken az összecsapásokon, hogy ki, mikor és hol játszik a hétvégén, milyen terhelést kap. Mindkét mérkőzés eredményére büszkék vagyunk és örülünk a sikereknek.

– Az eredményen túl, mi az, ami az utánpótlás-mérkőzések esetében fontos?

– A legfontosabb, hogy mindenki megkapja a játéklehetőséget, ezzel élni is tudjon, és a héten elvégzett munkát át tudja vinni a mérkőzésekre is. A végcél, hogy mindenki felnőtt kézilabdázó legyen, aki akarja, és akiben van kellő motiváció is.

– Évtizedek óta benne vagy a kézilabdában. Mit kell tudni rólad?

– Nagyon régóta dolgozom a kézilabda utánpótlásban, az MTK Budapest fiataljainak munkáját három éve irányítom. A kezdetekben, hét évet Vácon dolgoztam NB I-ben, majd Dunaújvárosban, a Dunaferrnél is eltöltöttem jó pár évet. Ezek után Csömörön, az NB I/B-ben is megfordultam. Az MTK Budapest előtt a BSE munkáját irányítottam, majd a fúzió után az MTK Budapestben folytattam. Az ifjúsági válogatottat én készítettem fel az Európa-bajnokságra.

– Az utánpótlás szintjén milyen elvárásokat fogalmaztatok meg a bajnokság kezdetén?

– Három együttes szakmai munkáját irányítom, az elvárás – az eredményesség mellett – az volt, hogy feljebb kerüljenek a gyerekek, és minél magasabb szinten játsszanak. A legfontosabb, hogy elmenjünk az élsport felé. A lehetőséget ehhez mindenki számára biztosítani kell. Ha valaki nem válik élsportolóvá, akkor találja meg a helyét felnőttként a kézilabdában alacsonyabb szinten! Fontos, hogy mindenki megszeresse a kézilabdát. Ezt kell tudatosítani a gyerekekkel!

– A két hét múlva sorra kerülő váci mérkőzésen elérkezünk a bajnokság feléhez. A csapataid elé állított elvárásaidat meg tudták valósítani?

– Elértük a célt, dobogón vagyunk, de az utánpótlást nem elsődlegesen az eredmények alapján kell megítélni, persze minden mérkőzésen nyerni szeretnénk, ez a sport alapelve, ezt betartjuk. Fontosabb azonban az az utánpótlás-nevelési koncepció, amit elsődlegesen célnak tűztünk ki.

– Kik azok a játékosaid, akik kiemelkednek kortársaik közül, és hamarosan a felnőttek között találhatják magukat?

– Ez edzői kérdés, Vova (Golovin Vlagyimir, a felnőtt csapat vezetőedzője – A szerk.) kitűnően átlátja ezt, nézi az utánpótlás-mérkőzéseket, sőt az edzéseken is lát mindenkit. Sok olyan játékos van, aki odakerülhet, de az mindig a vezetőedző döntése, hogy kit visz fel. Ezzel nem lesz probléma.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!