Kézilabda
Farkas Johanna

Tenisz: Románia lesz a magyar válogatott ellenfele a Billie Jean King-kupában

Publikálva: 2022.06.18 Frissítve: 2022.06.18 Tenisz

A Gálfi Dalmát, Jani Rékát és Babos Tímeát is soraiban tudó magyar csapat - ősszel - a románokkal mérkőzik meg idegenben a világcsoportba jutásért.

Csütörtökön megtartották a Billie Jean King-kupa play-off körének sorsolását, ahol az már előzetesen is biztos volt, hogy Magyarország kiemelt ellenfelet kap az őszi párharcra. Végül harmadikként húzták ki hazánk nevét a harmadik helyen kiemelt Románia mellé. Babos Csaba, a válogatott szövetségi kapitánya így nyilatkozott az esélyekről az MTSZ-nek.

– Ennél azért könnyebb sorsolást is el tudtam volna képzelni, ráadásul jó lett volna itthon játszani. Persze az ellenfél is úgymond mindegy lett volna, ha hazai pályán játszunk, szerettük volna megmutatni, mit tudunk. Románia kemény ellenfél, bármi előfordulhat, még fogalmam sincs, hogyan fognak felállni. Ugye náluk öt top százas játékos is van, és Simona Halep személyében kétszeres Grand Slam-bajnok, korábbi világelső. Nagyjából mindenkit ismerek, régóta ott vannak a WTA Touron. Szerintem kemény pályán rendezik majd a meccset – osztotta meg véleményét Babos Csaba.

A magyar női teniszválogatottban – Bondár Anna és Udvardy Panna mellett – ezúttal is nagy szerepet kaphatnak az MTK Budapest játékosai: Gálfi Dalma (WTA, 98.), Jani Réka (134.) és Babos Tímea (263.) is. A mieink legutóbb 2014-ben játszottak Romániával, akkor a SYMA-csarnok volt a helyszín, és a csoportkörben 2-1-re kikaptak a lányok.
 
– Jól emlékszem arra a párharcra, Simona Halep akkor a tizedik volt a világranglistán, az előtte való évben hat tornagyőzelme volt, és az év felfedezettjének választották. Az akkor nyolcvanharmadik helyen álló Babos Tímea viszont legyőzte őt, és a páros döntött, ahol nagy csatában a Babos, Jani kettős 6:7, 6:2, 6:0-ra kikapott a Monica Niculescu, Irina-Camelia Begu duótól – emlékezett vissza a szövetségi kapitány.
 
Mint ahogyan a Davis-kupában, úgy a Billie Jean King-kupában is figyelembe veszik, hogy egy-egy párharcban melyik ország volt a pályaválasztó, és mivel legutóbb mi játszottunk itthon, ezért most Romániában lesz a párharc, melynek nyertese jövőre a világcsoportban szerepelhet. A három győzelemig tartó csatát november 11-én és 12-én rendezik. Az első napon két egyéni mérkőzést tartanak, ezután jön a párosmeccs, valamint ha még szükség van rá, további két egyes.
 
A románok öt TOP 100-as női teniszezője jelenleg: Simona Halep (18.), Sorana Cirstea (35.), Irina-Camelia Begu (44.), Elena-Gabriela Ruse (55.) és Jaqueline Cristian (70.).
Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!