Kézilabda
Fekete Bozsana

Tenisz: Piros Zsombor teher nélkül készül a Roland Garrosra (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.05.10 Frissítve: 2022.05.10 Tenisz

Első alanyi jogon kiharcolt felnőtt Grand Slam-tornája előtt áll Piros Zsombor, akinek hat nap múlva kezdődik a Roland Garros selejtezője. Az MTK Budapest fiatal teniszezője mérföldkőnek tartja, hogy már a legjobb kétszáz játékos között jegyzik.

Az idei esztendőre egyetlen igazán fontos célt tűzött ki maga elé Piros Zsombor: a Roland Garros selejtező tábláján való szereplést. Ehhez persze az ATP-világranglistáján kellett a legjobb 200 környékére kerülnie, ami március végére sikerült is. Az MTK Budapest 22 éves, junior Australian Open győztes (2017) teniszezője azonban ekkor sem dőlt kényelmesen hátra, folytatta a Challenger-tornákat, s április végére már a 189. helyen jegyezték. S bár egyáltalán nem jellemző rá, hogy a ranglistahelyek bűvöletében élne, de most ő is megállt egy pillanatra.

− Több éven keresztül ingáztam a háromszázhatvan és négyszázhúsz között, ahonnan már az is óriási tettnek tűnt, hogy végre kettessel kezdődjön a nevem melletti szám – beszélt a tenisz-palya.hu szakportálnak a világranglistás helyezések értékéről Piros, aki pillanatnyilag karrierje első saját jogon kivívott felnőtt Grand Slam-tornájára készül. – Éppen ezért a kétszáznyolcvannak is örültem, a kétszázhússzal pedig biztosítottam az idei évre kitűzött célomat, vagyis a Roland Garroson való részvételt. De azt én sem gondoltam volna, hogy négy hónap alatt száz helyet tudok majd faragni. Most nemcsak nagyon jó érzés, hogy végre egyessel kezdődik az a szám, hanem vélhetően mérföldkő is lesz az életemben. Meg is álltam egy pillanatra, s megpróbáltam szívből értékelni ezt az eseményt. A szokásos önostorozás helyett a büszkeség fogott el. De tényleg csak lélegzetvételnyi időre, hiszen ez még messze nem a végállomás.

A bravúros helyezéshez vezető úton kulcsfontosságú volt a horvátországi döntője, amelyet ugyan hátfájás miatt végül a második szettben fel kellett adnia, ám előtte ismét nagyszerű győzelmeket aratott. Pedig a spliti viadal előtt annyira fáradtnak érezte már magát, hogy edzőjével Noszály Sándorral, valamint édesapjával is megbeszélte, inkább visszamondja a nevezését. Ám amikor a rendszer rákérdezett, hogy biztosan törölni kívánja-e jelentkezését, másképp döntött. Valami azt súgta neki, fusson neki, és próbálja meg.

Bátorságát a sors is jutalmazta, hiszen a horvát városban minden a lehető legszerencsésebben alakult. Az első fordulóban az ATP-ranglista 181. helyén álló argentin Trungelliti feladta ellene a mérkőzését, s másnap is csak párosoznia kellett. Majd jöttek az esőszünetek, amelyek újabb pihenőidőhöz juttatták. Szinte csak a legjobb nyolc között ocsúdott fel, ahol Sevcsenkóval (ATP 248.) találta szemben magát.

− Addigra már rendbe jöttem, s bár elég nagy falat volt az ellenfél, nagyon jól ment a játék – idézte fel a horvátországi negyeddöntőt Zsombor. – Azon a héten ez volt a legjobb meccsem. Az elődöntőben Valkusz Máté következett, aki szerintem jobb formában volt nálam, végig remekül játszott. Úgy gondolom, a mentális erőmnek köszönhettem ellene a győzelmet, mert ő ugyan jobban teniszezett, én viszont stabilabb voltam. S bár a számszerű eredmény szerint simának tűnhet, de valójában nehéz meccs volt, nagyon furcsa fényviszonyok között vívtuk. Szerencsére mindvégig nyugodt tudtam maradni. Egész héten teher nélkül játszottam. Sajnos a döntőben kezdett fájni a hátam, ami miatt fel kellett adnom a meccset.

Piros Splitben ismét megtapasztalhatta, hogy akkor tudja a legjobb teljesítményt nyújtani, amikor nem görcsöl rá az eredményre. Amikor a játék szeretete és élvezete vezérli, akkor tudja csak igazán kihozni magából a maximumot. Emiatt is tekintget egyre kevesebbet a világranglistára, az eredményeknek szerinte a jól elvégzett, profi munka egyenes következményének kell lenniük.

Persze a Roland Garros előtti időszak ez alól mégiscsak kivétel volt, hiszen edzőjével Noszály Sándorral olyan komolyan vették kitűzött céljukat, hogy az év elején még Zsombi ütőjére is a párizsi viadal emblémáját viselő rezgéscsillapítót tették. Pusztán azért, hogy egyetlen pillanatra se tévessze szem elől hová is igyekszik…

− A juniorgyőzelmemet követő esztendőben szabadkártyával indulhattam az Australian Open felnőtt selejtezőjében. Alanyi jogon azonban most először lehetek ott Grand Slam torna mezőnyében. Össze sem lehet hasonlítani az érzést, hiszen csak én tudom, milyen keményen dolgoztam ezért a pillanatért. Minden teniszezőnek ez az álma, olyan ez, mint másnak az olimpia. Szerencsések vagyunk, hogy évente nekünk négy is adatik. És most teljesen mindegy, hogy kvalifikáció vagy főtábla. A lényeg, hogy ott lehetek – összegezte a párizsi kalanddal kapcsolatos gondolatait Piros Zsombor, aki a számára oly sikeres 2017-es esztendőben nemcsak Melbourne-ben, hanem a francia fővárosban is nyert a juniorok között, igaz ott párosban.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

(A képek forrása: Magyar Tenisz Szövetség)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!