Tenisz
Fucsovics Márton

Tenisz: oroszok, fehéroroszok és ranglistapontok nélkül, öt magyar a főtáblán

Publikálva: 2022.06.27 Frissítve: 2022.06.26 Tenisz

Oroszok, fehéroroszok és világranglistapontok nélkül rajtol el hétfőn a 135. wimbledoni teniszbajnokság, amelynek főtábláján öt magyar, köztük két MTK-s szerepel.

A londoni Grand Slam-torna szervezői az ukrajnai háború miatt áprilisban kitiltották az orosz és fehérorosz játékosokat. Az All England Lawn Tennis Club (AELTC) előzőleg a második világháborút követően zárt ki résztvevőket az állampolgárságuk miatt, akkor a német és a japán játékosokat száműzte. A mostani döntés értelmében nem lehet ott többek között a világelső Danyiil Medvegyev - legutóbb 2009-ben rendeztek wimbledoni tornát a férfi éllovas nélkül, amikor Rafael Nadal sérülés miatt visszalépett. Az AELTC lépésére válaszul az ATP és a WTA közölte, hogy a füvespályás seregszemle után senki sem kap világranglistapontokat. Ez azt is jelenti, hogy mindenki elveszíti a tavaly ugyanott szerzett pontjait, és Novak Djokovics például címvédés esetén is 2000-et bukik, így jelentősen visszacsúszhat a rangsorban.

A politikai vitákon túl jó hír ugyanakkor, hogy miután 2020-ban a koronavírus-járvány miatt – 1945 óta először – törölték a dél-londoni versenyt, tavaly pedig csak a döntőket rendezték meg maximális nézőszámmal, az idén már nincs szükség korlátozásokra.
Az elmúlt három alkalommal győztes Djokovics egy éve szerezte meg 20. Grand Slam-trófeáját, utána viszont kikapott Medvegyevtől a US Open fináléjában, az Australian Openről oltatlansága miatt hazaküldték, a Roland Garroson pedig a negyeddöntőben megállította őt a későbbi bajnok Nadal. Wimbledonban a 35 éves szerb klasszis lett az első kiemelt, és hetedik londoni sikerével feljöhet a GS-örökrangsor második helyére, megelőzve a szintén 20-nál tartó – és műtétei miatt egy éve pihenő – Roger Federert.
Az idén az eddigi két GS-t elhódító Nadal Párizsban lábproblémái miatt érzéstelenítő injekciókkal menetelt el a diadalig, és noha nem vállalt felvezető versenyt, Londonban is pályára lép. Mivel a világranglistán második Alexander Zverev bokaműtétje miatt harcképtelen, a 36 éves Nadal lesz a második kiemelt, így a teniszrajongók Djokovics-Nadal szuperdöntőt várnak július 10-én. A spanyol sztár 2010-ben ünnepelhetett legutóbb a legendás centerpályán, azóta viszont csak egyszer jutott el a döntőig.
A korosodó fenoménok mellett messzire juthat a „szent gyepen” a fiatalok közül a tavaly döntős, idén júniusban pedig két tornát is nyerő Matteo Berrettini, a korábbi ATP-világbajnok Sztefanosz Cicipasz, a tavasszal a top 10-be berobbant Carlos Alcaraz és a friss hallei bajnok Hubert Hurkacz is.
A nőknél a világelső Iga Swiatek a favorit még úgy is, hogy a 21 éves csillag a közelmúltban egyetlen füves pályás tornán sem vett részt. A lengyelek büszkesége 35 mérkőzés óta veretlen, s a statisztikák szerint 1990 óta csak Martina Hingis (37) és Szeles Mónika (36) ért el ennél hosszabb sikerszériát. A varsói kiválóság már megízlelhette a siker ízét Londonban, mivel 2018-ban megnyerte a junior tornát, de a felnőtt mezőnyben eddig csak a nyolcaddöntőig jutott.
Swiatek mellett a 40 éves Serena Williams kerülhet a figyelem középpontjába a következő hetekben, a sportág amerikai nagyasszonya egyéves kihagyás után tért vissza nemrég Eastbourne-ben – igaz, csak párosban lépett pályára. A hétszeres wimbledoni bajnok tovább hajszolja 24. GS-serlegét, amellyel beállíthatná a női örökrangsort vezető Margaret Court rekordját. Williams a 2017-es Australian Open óta mind a négy Grand Slam-fináléját elvesztette.
A többiek közül a címvédő Ashleigh Barty márciusban váratlanul visszavonult, a top 10-ből pedig Swiatek mögött gyakorlatilag bárki elmenetelhet a fináléig a pillanatnyi forma alapján.
Ami az idei magyarokat illeti, a férfiaknál 2010-ben junior győztes Fucsovics a világranglista 57. helyezettjeként indul, és az ATP döntése miatt biztosan elveszti a tavalyi negyeddöntőért kapott 360 pontját. Az MTK Budapest  teniszezője 2021-ben Jannik Sinnert, Jirí Veselyt, Diego Schwartzmant és Andrej Rubljovot is legyőzte, s csak a bajnok Djokovics állította meg. Ezúttal nem a legjobb előjelekkel utazik Angliába, mivel Stuttgartban és Halléban is feladta mérkőzését hátproblémák miatt. A sokáig sérült Balázs Attila védett rangsorának köszönhetően került az elitmezőnybe, míg női top 100-ból Bondár Anna, a vasárnap egy 100 ezer dolláros felvezető versenyen győztes Gálfi Dalma, valamint Udvardy Panna egyaránt az első wimbledoni főtáblájára készülhet.
Az e heti kvalifikációban Jani Réka, a tavaly főtáblás Babos Tímea, továbbá Piros Zsombor és Valkusz Máté próbált szerencsét, de egyikük sem járt sikerrel.

MTI

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!