Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Tenisz: „Még egy kis kiegyensúlyozottság és szerencse kell Marcinak!” – Jancsó Miklós (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.11.17 Frissítve: 2021.11.17 Tenisz

Klubunk teniszezőjének, Fucsovics Mártonnak az egyik edzője, Jancsó Miklós nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, aki szerint jövőre a sportoló akár a Top 20-at is megcélozhatja.

– Mi a legfontosabb fokmérője a sikeres évnek? Előrelépés a világranglistán, jó szereplés a Grand Slameken, vagy kiegyensúlyozott teljesítmény a közbenső tornákon?

– Ezek biztosan összefüggésben vannak egymással – felelte a Nemzeti Sportnak Jancsó Miklós, a világranglistán 40. (az előző évet 55.-ként záró) Fucsovics Márton egyik edzője. – Ahhoz, hogy valaki egyre feljebb lépdeljen, egész évben eléggé kiegyensúlyozottan kell szerepelnie. Egy teniszezőnek a Grand Slamek a legfontosabb versenyek, azokra készül a leginkább, ha valaki ott jól teljesít, plusz motivációt és önbizalmat szerezhet.

– Wimbledon különleges alkalom volt, vagy lehetne sztenderd is Fucsovics Márton szempontjából?

– Érdekes, mert juniorban győzni tudott ott, a felnőttek között azóta viszont csak egy-egy meccset nyert meg. Éreztük, hogy a játékstílusa és a mozgása megfelelő a füves borításhoz, az eredményesség eddig hibádzott, de az idén nagyon kijött a lépés Marcinak. Jól játszott, top tízest és két top húszast ütött ki, először ment négy fordulót egy major tornán – hármat többször is –, nagyon bízunk benne, hogy ennek már jövőre folytatása következhet.

– Mit tart az idei csúcspontnak? A brit füves pályás versenyt vagy inkább a rotterdami ötszázast, amelyen honfitársunk nagyszerű formában játszva a selejtezőből eljutott a döntőig?

– Ahogy említettem, a Grand Slam a csúcs, s bár nem szoktunk rangsort felállítani, minden szép eredményre nagyon büszkék vagyunk. Ha mégis választani kell, Wimbledon és a három nyert szettig tartó meccsek kerülnének előtérbe.

– Hogyan sikerült felpörgetni Fucsovicsot egy nehezebb időszak után az elmúlt hetek tornáira?

– Az amerikai szezonra sajnos egy vállsérülés alaposan rányomta a bélyegét, Wimbledon után Marci közel sem volt százszázalékos, és nagyon rosszul érintette, hogy ki kellett hagynia az olimpiát. Lelkesen készült rá, és ugyan sokan mondják, a sportágban nem az a csúcs, Marci nagyon szeret a hazájáért játszani. Ez lelkileg megtörte, ráadásul a sérülése elhúzódott, egy hónapja lehet azt mondani, hogy már csak minimális fájdalmak mellett játszik, néha beleszúr a vállába, de kezelhető a helyzet – az amerikai versenyeken, a US Openen még nagyobb fájdalmakkal teniszezett.

– Előfordul manapság is, hogy tanítványát megtöri egy-egy vereség?

– Óriási rutinja van már, rengeteg győzelem és vereség van a háta mögött, de nagyon jól dolgozza fel ezeket. Mi is arra törekszünk, hogy mindent a helyén kezeljünk, mindenki tisztában van azzal, hogy egy éven keresztül ugyanolyan jó teljesítményt csak néhány játékos tud nyújtani, a többiek ugyanúgy átélnek rövidebb-hosszabb hullámvölgyeket. Akár úgy is, hogy mindent ugyanúgy csinálnak, mégsem jön ki a lépés – Marci ezzel is megtanult együtt élni.

A teljes interjú a Nemzeti Sport Online felületén olvasható.

(A kép forrása: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!